2 Şubat 2014 Pazar

Maison Francis Kurkdjian - Absolue Pour le Soir

- Kriterlerin nedir?
- Eğitimli, eğlemeyi seven, beni taşıyabilecek ve yanıma yakışacak adayları bekliyorum...

Evlenme programlarındaki bu standart diyalog, sosyolojik açıdan örnek olay niteliğinde. Aslında neden o programlara ihtiyaç duyulduğu da, cevabının sonundan çıkarılabilecek bir hadise. Herneyse… Kim kimi taşır, kimin yanına yakışır orasını bilmem de Absolue Pour le Soir’ın herkese yakışmayacağını ve onu herkesin taşıyamayacağını söyleyebilirim. 

Dekolte iddianın sembolüdür. Herkese yakışmaz. Her kadın da giymemeli… Peki, renkli pantolon altı çorapsız ayakkabı? Taşıyabilen kaç erkek tanıyorsunuz?  Bazı kıyafetler ancak fiziksel özellikler, kişilikle birleştiğinde giyene yakışıyor. Parfüm kullanımında da aynı durum geçerli. Özellikle niş parfümler söz konusu olduğunda, cesur ve iddialı tasarımlara designer parfümlere oranla daha sık rastlanıyor.

Absolue Pour le Soir 2009 yılında, artık usta olarak tanımlanabilecek parfümör Francis Kurkdjian tarafından kendi niş parfüm evi olan Maison Francis Kurkdjian için tasarlandı. Son derece ilginç yapısıyla, hikâye gibi ilerleyen, zaman içinde inanılmaz değişimler gösteren ve her kullanışta farklı hisler uyandıran bir ustalık eseri olarak tanımlıyorum APLS’yi. 

Lumière Noire yazımda, Francis Kurkdjian’ın imzası olan ve birçok parfümünde rastlanan cilalı bir hissiyattan bahsetmiştim. Absolue Pour le Soir’da bahsettiğim durum söz konusu değil. Hatta her şey öyle özgürce kullanılmış ki, doğaçlama çalınmış karanlık bir parça gibi benim için.

Absolue Pour le Soir’ın açılışını tanımlayamıyorum. Sanki her sıktığımda farklı bir şeyler ön plana çıkıyor. Tütsü ve aselbent (benzoin) diyebilirim herhâlde en fazla... APLS ciddi anmamda zorlayıcı bir parfüm. Her ne kadar resmi notalarında misk (civet) ya da kunduz yağı (castoreum) benzeri bir bileşen açıklanmasa da özellikle başlarında hayvansal diye tanımlanan bir hissiyat mevcut. Hemen yüzünüzü ekşitmeyin. Garip gibi görünse de APLS’ye baştan çıkarıcı ve özgün karakterini veren bu hissiyat.

Orta notalara doğru ilerlediğinde rast geldiğim en güzel bal kullanımlarından biri eşlik ediyor parfümün güzel harmanına. Bu noktadan sonra zorlayıcı hissiyat yavaş yavaş geriye çekilip, sıcak ve konforlu bir hava hâkim oluyor kokunun geneline. 

APLS kullanıcıları arasında parfümü evden çıkmadan 1 saat kadar önce kullanmayı tercih eden bir kitle olduğunu biliyorum. Hayvansal hissiyatla iyi geçinemeyen, fazla iddialı bulan ama kokuya hayran olan tayfa böyle bir çözüm bulmuş. Gayet de mantıklı! Sonlara doğru ise zorlayıcı hissiyat tamamen kayboluyor. 
Absolue Pour le Soir kışkırtıcı bir parfüm. Kullanmak için tek koşul cesur olmak. Dolayısıyla cinsiyet ayrımı olmadan cesur bir erkek ya da cesur bir kadın kullanabilir. Kalıcılık ve fark edilirlik? Cesur dedim ya, hem yapışıyor hem de bağırıyor!

Böylesine güzel bir formül yakalayan, ancak yarattığı canavarın farkında olan Francis Kurkdjian, hayvansal hissiyatı azaltıp yoğunluğu da düşürerek Absolue Pour le Soir’ın Eau de Cologne kontsantrasyonundaki ikizi Cologne Pour Le Soir’i yaratmış diye bir hikaye anlatmak isterdim. Ancak CPLS 2009, APLS ise 2010 yılında piyasaya sürüldüğünden, “dur bakalım ciddi iyi oldu bu CPLS, şunu biraz zorlayıcı yapsam nasıl olur acaba?” diye düşünüp APLS’yi tasarladığını söyleyebilirim usta parfümör için. Sonuç: Cologne Pour Le Soir Naughty Edition… Yaramazlık parfümü!

Hani iddialı kıyafetler her zaman giyilemediği için evde ayna karşısında denenir ya, ben de APLS’yi her zaman kullanamasam da evde elime sıkıp duruyorum. Absolue Pour le Soir denemeden alınacak bir parfüm değil. Sahip olunduğunda ise mekân ve moda bağlı olarak,  dikkatli kullanılması gerekli. Aşırıya kaçıldığında ortalıkta mart kedisi gibi dolanmak işten bile değil.

3 yorum

  1. berkan bey, öncelikle blog için tebrik ederim sizi,yaklaşık bir hafta önce farkettim ve yorumlarınızı çok beğendiğimi belirtmek isterim, inşallah devamı gelir,size sormak istediğim şey, ben bu parfümü çok merak ediyorum, ladeesse den sample istedim ama bana 15 gün sonra ellerinde sample kalmadığna dair mail atmışlar,aceba bu parfümün cologne versiyonu yaz aylarında gece kullanımlarına uygun mu? bana yaz aylarında bu limon-bergamut-zencefil-kavun vb temalı parfümlerden gına geldi,bunun için farklı şeyler arıyorum,mesela frederic malle geranium pour monsieur un nane-sardunya temalı açılışıyla maskülen bir yazlık parfüm olduğunu okudum ne dersiniz bu parfüm hakkında , ya da sel de vetiveri ki sizin bloğu tanımama neden olan da sel de vetiver yorumunuzu bulup okumamdır, bu parfümleri deneme şansım yok, istanbul dışındayım ve kör alış yapacağım, şimdiye kadar niche olarak amouage jubilation, interlude,lyric,bond no 9 ny amber, serge lutens ambre sultan kullandım,özellikle fm geranium pour monsieur ve sel de vetiver arasında kaldım,sürüden ayrılan karakterli bir yazlık niche arıyorum ne dersiniz? (furkan)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Furkan Bey,

    Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. APLS'nin cologne versiyonu ancak serin yaz akşamlarında uygun olacaktır. Aksi takdirde bunaltabilir... Bana göre daha çok bahar aylarına yakışan bir parfüm CPLS.

    Geranium Pour Monsieur; deyim yerindeyse diş macunu gibi başlayan, birkaç dakika içerisinde nane ve sardunyanın hakim olduğu, yaz ayları için oldukça uygun bir parfüm. Ortalama kalıcılık ve fark edilirlik değeriyle gün içinde tazeleme istiyor.

    Oldukça güzel parfümler satın almışsınız tebrik ederim. Sel de Vetiver de, Geranium Pour Monsieur'da yaz için son derece güzel seçimler. Bunların dışında;

    Creed - Virgin Island Water
    Creed - Aventus
    Creed - Millesime Imperial (bahsettiğiniz kavun - turunçgil sınıfında ama tavsiye ederim)
    Frederic Malle - Lys Mediterranee
    Diptyque - Philosykos EDP
    L'artisan Parfumeur - Premier Figuier
    Heeley - Menthe Fraiche
    Il Profvmo - Aria di Mare
    Frapin - L'Humaniste

    yaz için oldukça uygun ve özellikli bulduğum parfümler.

    Bu arada Parfüm Tutkusu Forumu'nda aradığınız ve merak ettiğiniz birçok parfüme açılan paylaşımlarla (split) ulaşmanız mümkün. En azından düşük bir miktarı alıp denemek, kör alışın riskini düşürecektir.

    İletişim için gurmekokular@gmail.com adresini de kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler berkan bey...(furkan)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall