15 Nisan 2014 Salı

Acqua di Parma - Colonia Assoluta

Bütün, parçaların toplamından daha fazladır denir. Bu önerme, sistem yaklaşımı gibi teorik kuramlarda genel olarak doğru kabul edilse de, gerçek hayatta her zaman doğrulanmayabiliyor.

Acqua di Parma 1916 yılında çıkardığı Colonia ile parfüm dünyasına adım atan İtalyan bir parfüm evi. Parma’da küçük bir işletme olarak başladıkları yolda, birçok ünlü ismin desteğini alarak emin adımlarla ilerleyen marka, geleneksel İtalyan tarzı parfümün günümüzdeki en bilinen temsilcisi.


Colonia Assoulta, 1916 yılında piyasaya çıkan Acqua di Parma Colonia’nın flanker(orjinalinin değiştirilmiş hali)’ından biri. Parfümü Jean-Claude Ellena ve Bertrand Duchaufour birlikte tasarlamış. Her iki parfümörün de kapasitesini yeterince yansıtmadığını düşünsem de geleneksel İtalyan parfümlerinden hoşlananlar için farklı bir alternatif yaratmışlar.

Colonia Assoluta, dalından yeni kopmuş turunçgiller, bergamot ve lemon verbana denen, Türkçe’de karşılığı olmayan bir bitki ile açılıyor. Tahmin edileceği gibi limon kokusunu andıran, biraz daha yeşil bir nota bu lemon verbana. Akdeniz taraflarında turunçgil bahçelerinin arasında geziyormuş hissiyatı veriyor Colonia Assoluta’nın tazeleyici açılışı. Basite indirgersem, kaliteli bir limon kolonyası gibi başlıyor parfüm.

Parfümün üst notalarını Jean-Claude Ellena’nın kurguladığından eminim. Frederic Malle için tasarladığı parfümler kadar doğal, turunçgillerin ustaca kullanıldığını tarzda yaratmış Colonia Assoluta’yı da. Sonrasında odunsu notalarda uzmanlaşmış Bertrand’a devretmiş topu…


Colonia Assoluta, konsantrasyonunun da etkisiyle faz geçişleri hızlı ve keskin olan bir parfüm. Ylang-ylang bitkisi ve biber hissediliyor açılışın hemen ardından. Faz geçişleri öyle sert ki, beş dakika arayla farklı bölgelere sıkılıp koklansa aynı parfüm olduğunu anlamak neredeyse imkânsız. Bu safhada turunçgiller geri plana çekilmiş olsa da bergamot halen başrolde devam ediyor.

Niş parfümde çarpıcı ve özgün bir tarz bekleyenlerin parfümü değil Colonia Assoulta. Hatta bu beklenti için, genel olarak Acqua di Parma markası yanlış bir seçim. Colonia Assoluta temiz hissettiren bir parfüm. Tatil yöresinde duş aldıktan sonra turunçgil bahçelerinde doğa yürüyüşü yapmayı hatırlatıyor bana.

Bertrand Duchaufour’un imza notaları arasında olan kakule ve sedir hissediliyor ara ara… Sonlara yaklaştıkça vetiver ve meşe yosunu da harmanda kendini belli ediyor. Parfümü ilgi çekici hale getiren ylang-ylang ise neredeyse hiç algılanmıyor bu safhada. Parfüm hala temiz kokmaya devam etse de son fazı sıradan buluyorum. Belki de parfümlerde meşe yosunu kullanımından bıkmış olmamın etkisi vardır. Eski kafa erkek parfümleri ile özdeşleşmiş bir nota olduğundan, baskın notalarla desteklenmedikçe iyi anlaşamıyorum meşe yosunu ile.

Colonia Assoluta, Colonia ve diğer flankerlar gibi Eau de Cologne konsantrasyonunda tasarlanmış. Kalıcılığı bir bahar-yaz parfümü için yeterli olsa da, fark edilirliği nispeten düşük. Tene yakın kalmayı seçiyor. Temiz hissiyat veren parfümlerin bağırmasından hoşlanmadığım için sorun yaratan bir durum olarak değerlendirmiyorum fark edilirlik hadisesini.


Colonia Assoluta, maskulen tarafa göz kırpsa da uniseks kullanıma uygun bir parfüm. Hakkında biraz araştırma yapıldığında azımsanmayacak bir kadın hayran kitlesinin de olduğu anlaşılacaktır. Temiz hissiyatıyla da ortam ve mekân seçmeyen bir yapısı var parfümün. Ofis ortamında toplantıda da kullanılabilir, deniz kenarında tişörtle de…

Colonia Assoluta; Jean-Claude Ellena başlayıp, Bertrand Duchaufour devam eden, anonim biten bir parfüm… Faz geçişleri çok hızlı olduğu için aradaki farklar şaşkınlık yaratabiliyor. Bu hadise ile ilgili bir sorun yoksa, güvenli bir yaz parfümü arayışı için kaliteli bir alternatif Colonia Assoluta.

4 yorum

  1. Uzun zamandir bekledigim bir yorum ve sonunda geldi. ADP Colonia'dan sonra marka icerisinde 2. favorimdir.Oldukca şık ve klas bir parfum oldu kanisindayim.

    YanıtlaSil
  2. Benim de marka içerisinde özellikli gördüğüm parfümler Colonia Assoluta ve Colonia. Nitekim ikisinin de dengesiz geçişleri olduğunu düşündüğüm için yaz rotasyonuna sokamıyorum...

    YanıtlaSil
  3. hastasıyım :) tüm serinin en iyisi bence, şu acımtırak greyfurt acı portakal kıvamında kalan kokusu muhteşem ..

    YanıtlaSil
  4. Geçişler gerçekten hızlı ve çok net geçişler gerçekten şaşırtıcı bu kadar hızlı ve kopk net geçiş degesiz gibi gelebilir ama bana bu bi şov gibi geliyor bu tarzın en iyi yazlıklarından

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall