29 Nisan 2014 Salı

Ineke - Derring-Do

Yaz geldi gelecek… Kimileri fazla kilolarından kurtulmak için ölümcül diyetlerle mücadele ederken bizim derdimiz apayrı. Parfüm kullanmanın en keyifli olduğu, seçeneğin bol olduğu aylar geride kalırken yazlık parfümü telaşı sardı dört bir yanımızı. Ah eskiden ne kadar mutluydum birkaç parfümle… Şimdi öyle mi? Günlük ayrı, gece ayrı, yaz ayrı, kış ayrı… Peki, nereden geliyor bu endişe? Çünkü yaz aylarına uygun kaliteli parfüm (göreceli bir hadise), kışlıklara nazaran yok denecek kadar az!

Ineke, Kaliforniya kökenli bir niş parfüm evi. Markanın sahibi ve parfümlerin tasarımcısı, parfümörlük eğitimini ISIPCA’da alan Ineke Ruhland. Ineke daha çok kadın kullanımına uygun, çiçeksi ve transparan tarzı olan parfümler üretiyor. Parfümlerin isimleri özel seri haricinde alfabetik sırada ilerliyor. 2014 itibariyle “H” harfindeler... Ineke de kısıtlı dağıtım ağı nedeniyle hak ettiği değeri görmediğini düşündüğüm markalardan biri.


Derring-Do, markanın geçtiğimiz yaz sıkça kullandığım bir parfümü. Muhtemelen bu yaz da ne kullansam diye düşündüğüm zamanlarda güvenli limanlardan biri olacak…

Yoğun turunçgillerle başlıyor Derring-Do. Oldukça sıradan ve tanıdık gelen bir açılış… Chanel Allure Homme Edition Ineke resmen! Bakmayın dalga geçtiğime. En çok beğeni alan parfümler bu tarzda oluyor…

Açılıştan kısa bir süre sonra sucul notalar hissediliyor. Klasik bir turunçgil-sucul parfümü izlenimi veriyor Derring-Do. Tam bu noktada iki ihtimal var. İlki, piyasadaki birçok ferah (fresh diyenlere de fena halde kılım!) parfüm gibi sıradan olmak ve parfüm meraklıları tarafından unutulup gitmek. İkincisi ise zor olan… Kokunun bir sanat olduğunu; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluştuğunu göstermek!


Ineke çiçekleri neredeyse Frederic Malle kadar güzel kullanan bir parfüm evi. Bana göre parfümlerinin asıl karakterini de kullandıkları doğal çiçek notaları oluşturuyor. Derring-Do’nun da ortalarına doğru ilerlerken cezbedici bir manolya kokusu hissediliyor. Kullanılan manolya, parfümün turunçgil-sucul çizgide giden karakterini değiştirmek yerine sezon ortası katılan başrol oyuncusu misali destekliyor ve ilgi çekici bir hale getiriyor.

Derring-Do çığır açan bir parfüm değil. Piyasada, benzer birçok designer parfümü bulmak mümkün. Ancak Derring-Do, kalitesi ve usta işi çiçeksi dokunuşuyla rakiplerinden sıyrılan, onlardan bir gömlek üstün bir kompozisyon. Sucul-turunçgil yapısıyla erkeğe yakıştığı gibi, çiçeksi yapısıyla kadın kullanımında da sırıtmayacak bir yapısı var.

Parfümün açıklanan notalarında odunsu notalar mevcut. Nitekim hiçbir fazda odunsular hissedilmiyor. Derring-Do mavi ile yeşil arasında gidip gelen bir parfüm. Nehir kenarında çiçeklerin geliyor insanın aklına…


Sonlara doğru turunçgillerin etkisi kaybolurken Derring-Do, deniz hissiyatı barındıran güzel bir çiçek parfümüne dönüşüyor. Sıradan başlayıp gittikçe güzelleşen bir harmanı var Derring-Do’nun. Her hikâye vurucu başlayacak diye bir şey mi var? 

İçerdiği notalar düşünüldüğünde Derring-Do’nun fark edilirliği oldukça tatminkâr. İlk birkaç saatte çevredekilerin fark edip de parfümü sorduracak kadar etkili... Kalıcılığı ise ortalama düzeyde denebilir. Gün içinde tazeleyerek kullanmak yerinde olacaktır.


Sıcak havalar için uygun, basmakalıp ve sentetik olmayan parfüm bulmak oldukça zor. Derring-Do da karşılaşılabilecek en özgün yaz parfümlerinden biri değil ama parfüm meraklıları için yeterince kaliteli ve doğal bir tasarım. Sıcak havalarda kimseyi rahatsız etmeden güzel kokmak için biçilmiş kaftan!

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall