1 Nisan 2014 Salı

M. Micallef - Jewel for Him

Edebiyat dersinde kompozisyonun üç bölümden oluştuğunu öğretmişlerdi. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri… Başta bu sınıflandırmayı yadırgasam da hayatın da aynı şekilde ilerlediğini gördüm. Hatta yaşamımıza dair her şey aynı döngüde başlayıp bitmekteydi. Kişiliğimizi tamamlayıcı olarak kullandığımız parfümler de farklı değil… Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri var. Kimi bir çırpıda okunurken kiminde her bölümde aynı şey anlatılıyor. Bazısı ise deyim yerindeyse her bölümde ayrı şeyden bahsederek çamdan, kavaktan ilerliyor…

M. Micallef 1997 yılından beri faaliyet gösteren, el yapımı şişeleri ve özenli sunumlarıyla ünlü Fransız bir niş parfüm evi. 2000’li yılların ilk çeyreğinde doğu pazarını hedef alan tasarımlarla Montale tarzı kimyasal-sentetik oud kullanımı furyasının öncüleri arasında yer alıyor. Markanın bütün parfümlerinin arkasındaki isim Jean-Claude Astier, tarz ayrımı olmadan her türlü denemeyi yapan bir parfümör. M. Micallef adı altında çıkan, bir kısmı üretimden kalkmış 100’e yakın parfüm var. Üretimde olan parfümleri ise coğrafi bölümlendirme ile bölgeye göre satışa sunulmakta. Jewel for Him markanın batılı tarzda ürettiği, içinde oud bulunmayan nispeten yeni parfümlerinden biri.


Turunçgiller, biber ve kakule ile Terre d`Hermes - Voyage d'Hermes arası bir açılış yapıyor Jewel for Him. Terre’nin de Voyage’ın da bir ton benzeri olduğu için, tanıdık gelen bir açılış… Yine de parfümün en güzel fazının başlangıcı olduğunu söyleyebilirim. “Hmm alınabilir” dedirtiyor.

Acaba güzel bir turunçgil-biber parfümü müdür Jewel diye düşünürken vetiver, tütsü ve paçuli hissedilmeye başlıyor. Bu noktadan sonra parfüm, karakterini arayan odunsu, ferah ve balzamik bir tarzda ilerliyor. Biber, vetiver ve tütsünün uyumlu halini bilmesem bu kadar oluyormuş derim de, Amouage - Honour Man gibi başarılı bir örnek varken ister istemez kıyas yapıyorum. Ya da L`Artisan Parfumeur – Timbuktu ve Comme des Garcons - 2 Man harika birer vetiver-tütsü parfümleri oldukları içindir belki bütün mesele...

Jewel for Him’in ortaları tam bir cümbüş. Turunçgilli ve biberli başlangıcından sonra altı kaval üstü şeşhane ilerliyor parfüm. Allahtan oldukça köşeli olan paçuli ve aselbent reçinesi yumuşak (smooth demek istiyorum yine... Sözlüğü olan?) kullanılmış da karmakarışık olan harmanın içinde fazlaca göze batmıyor. Bu kadar karışık anladık da, ne parfümü bu derseniz; Jewel for Him orta notalardan sonra reçine ve tütsünün desteklediği bir vetiver parfümü.

 Martine Micallef parfüm şişelerini ve kutularını kendi eliyle süslüyor.

Bu kadar abarttığıma bakmayın. Jewel for Him, sevilen ve genel beğeniye hitap eden bir parfüm. Ben biraz işin hobi boyutunda olduğum için harmanındaki uyumsuzluklara ve parfümün karaktersizliğine takılmış durumdayım. Yoksa deneme sürecinde iltifat aldığı bir gerçek…

Sonlara doğru hafif misk ve vetiver kalıyor geriye. Öncesinde garip bulduğum Jewel, iyice sıradan bir hal alıyor. Parfümün kompozisyon misali giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olsa da her birinde ayrı bir hikâyenin anlatılması ve geçişlerin uyumsuzluğu göze batıyor.

Jewel for Him, bileşiminde ağırlıklı olarak hissedilen aselbent reçinesi (benzoin) ve paçuliye rağmen temiz bir hissiyat veriyor. Dolayısıyla genel beğeniye hitap eden güvenli bir parfüm. Resmi notalarında açıklanmasa da bazında hissedilen Iso E Super, fark edilirliğini oldukça etkilemiş. Jewel for Him, kullanıcısı fark edemese bile tende kaldığı sürede fark edilirliğini koruyan bir parfüm. Kalıcılığı ise ortalama denebilir.

Jewel for Him zengin bir harmana sahip. Birbirleriyle uyumu zor olan riskli notaları barındırıyor. Peki, Jean-Claude Astier bu zor notaları birbirleriyle uyumlu olarak kullanabilmiş mi? Haddim olmayarak koca bir “hayır” diyorum ve ne zaman kullanabildi ki diye ekliyorum…


M. Micallef parfüm evinin deneyip de “budur” dediğim parfümü olmadı şimdiye kadar. Jewel for Him de son yıllarda fabrika gibi parfüm tasarlayan Jean-Claude Astier’in yarattığı eksik kalmış kompozisyonlarından biri bana göre. İltifat alsın, da gerisi benim için önemli değil diye düşünülüyorsa şişesi alınıp güvenle kullanılabilir. Niş parfümün biraz daha özellikli olmasını bekleyen tayfa için ise daha uygun onlarca alternatif sayabilirim.

2 yorum

  1. Royal Vintage aventusa benzetiliyor,hatta aventustaki o eski dumansı ananas notasına çok yakın olduğu söyleniyor, bilmem katılırmısınız?

    YanıtlaSil
  2. Royal Vintage - Aventus benzerliği aşikar. Hatta Royal Vintage'ı dumansı hissiyatı azaltılmış Aventus olarak tanımlayabilirim.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall