20 Nisan 2014 Pazar

Ormonde Jayne - Ormonde Man

Çiftler için birbirini tamamlayan özgün ürünlere rastlamak oldukça zor. Aklıma ilk gelen küçüklü büyüklü üretilmiş saatler olur hep… Tabi aynı kadranın farklı boyları ne kadar özgün, orası tartışılır. Peki, parfüm için böyle bir birliktelik hayal edilebilir mi? Ormonde Man ve Ormonde Woman, iki ruhun sanatsal yansımasının en güzel örneklerinden!

Ormonde Jayne, Linda Pilkington tarafından kurulan İngiltere kökenli bir niş parfüm evi. Linda’nın doğrultusunda, markanın parfümlerini tasarlayan isim ise Geza Schoen. Geza, son yıllarda anlamaya başladığım, Ormonde Jayne’in yanı sıra Clive Christian ve Escentric Molecules için harikalar yaratan bir parfümör. Transparan bir tarzı var Geza’nın. Tasarımlarının daha iyi anlaşılması için mağazada denemekten ziyade ful kullanılması gerekiyor. Parfümör, Iso E-Super ve Ambroxan gibi kolay yapıda olmayan bileşenler kullanmayı sevdiğinden, tasarladığı parfümlerin anlaşılması zaman alıyor.


Ormonde Man, markanın Ormonde Woman ile birlikte iki imza parfümünden biri. İngiliz kökenli olmasından mıdır, yoksa dağıtım kanalının kısıtlılığından mı bilinmez, hak ettiği değeri görmeyen bir marka Ormonde Jayne. Erkek için biraz fazla iddialı kaçsa da, kadın için denk geldiğim en iyi odunsu parfümü üreten marka oysaki…

Biber, bergamot ve baharatlarla etkileyici bir başlangıç yapıyor Ormonde Man. Doğal, etkileyici ve sofistike… Dergi reklamları gibi bir cümle kurduğumun farkındayım ama bu güzel açılış için daha azını yazmak haksızlık olur.

Açılıştan bir süre sonra bergamot ve baharatlar etkisini kaybederken biberin hâkimiyetinde sedir ve vetiver hissedilmeye başlıyor. Yeni kesilmiş odunların, ucu açılmış kalemlerin kokusunu andırıyor… Yeni açılmış kalemle, erkeğin portresini çizmiş Geza!


Ortalara doğru hissedilen kremsi hava, Ormonde Man’in odunsu karakterinden dolayı baskın olan “kuru” harmanı zenginleştiriyor. Hem odunsu hem de naif bir parfüme dönüşüyor Ormonde Man. Başını ayrı, sonrasını ayrı beğeniyorum…

Ormonde Jayne Man, oud notasının kullanıldığı ilk parfümlerden biri. Belli belirsiz takılan, odunsu havayı destekleyen, naif bir oud kullanımı mevcut. Sonlara doğru nispeten daha rahat hissediliyor. Ne tatlı, ne gereğinden fazla ferah, ne de feminen çiçekler var... Ormonde Man; trend başlatan, zamanının ötesinde bir parfüm!


Parfüm, harmanındaki Iso E-Super’in de etkisiyle gün boyu varlığını sürdürüyor ve kullanıcısını sıkmadan “ben buradayım” mesajı veriyor. Iso E-Super, algılaması zor bir nota olduğundan “bir varmış, bir yokmuş” gibi hissettirmesi oldukça doğal. Bileşiminde Iso E-super barındıran parfümleri ful kullanıp değerlendirmek lazım. Zira mağazada rahatlıkla anlaşılacak yapıda değiller.

Iso E-Super oldukça tartışma yaratan bir bileşen. Sentetik hissiyat kattığı gerekçesiyle kimileri için tüm harmanı yerle bir etse de ben iyi anlaşanlar tarafındayım. Hatta keşke IFRA kısıtlamaları olmasaydı da daha da özgür kullanılabilseydi diyenlerden biriyim. Bana göre Iso E-Super odunsu parfümlere oldukça yakışan, zaman zaman hissedilip zaman zaman algılanamaz yapısıyla gizemli bir hava katan sihirli bir bileşen. Geza Schoen de bu riskli notanın nasıl kullanılacağını bilen (Escentric Molecules serisini kullananlar demek istediğimi anlayacaktır) en iyi parfümörlerden biri!

Geza Schoen

Ormonde Man’e en çok benzeyen parfüm, girişten de anlaşılabileceği gibi Ormonde Woman. Ormonde Woman biraz daha yeşil ve çiçeksi yapıda ilerlerken, Ormonde Man odunsu notaların daha yoğun hissedildiği bir parfüm. He ne kadar aralarında birinci dereceden akrabalık olmasa da Frederic Malle - French Lover, Comme des Garçons - 2 Man, L`Artisan Parfumeur - Timbuktu ve Gucci - Pour Homme I tarzı odunsu parfümleri sevenler de Ormonde Man’i mutlaka denemeli.

Ormonde Man’in kalıcılığı çok yüksek. Gün boyu tazelemeye ihtiyaç duymadan akşam saatlerine kadar rahatlıkla idare ediyor. Fark edilirliği ise ortalama değerlerde seyrediyor. Kimseyi rahatsız etmeden her türlü ortamda kullanılabilecek bir yapısı var. Hem etkileyici, hem de beyefendi tarzda olmayı başarabilen nadir parfümlerden biri Ormonde Man.

Clive Christian X ile maskulen parfümün, Escentric Molecules serisi ile de sentetik bileşenlerle nasıl çalışılacağının dersini veren Geza Schoen, kesinlikle ne yaptığını bilen bir dâhi… Ormonde Man de, maskulen notaların ve gizemli bileşenlerin doğru ölçüde harmanlandığı, imza parfümü olabilecek tüm nitelikleri taşıyan bir başyapıt!

13 yorum

  1. Emeğine sağlık Berkan..Tamda bu kokunun yaşattığı rayihanın özetini yapmışssın, yeni ucu açılmış kalemlerin kokusu! cümlesiyle..Elinde olduğunu bildiğim; Naomi goodsir bois d'ascese ve Clıve C.X incelemeni de bekliyorum,sadece ben değilimdir eminim çok okuyacak olan parfümsever olacaktır..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok ama çok klas bir parfüm. Parfümün odunsuluğunu bir GPH-I gibi değilde daha yaş,yeşilsi buluyorum ben. Sizin dediğiniz gibi kalıclık anlamında pek üzmüyor kullanıcıyı ve ara ara hissettirıyor kendini. Olgun, abartıdan uzak yaşamayı seven centilmen adam kokusu... İlave olark Clıve C.X incelemenizi bende merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Bak!o parfümseverlerden biri daha :)

    YanıtlaSil
  4. Ormonde Man hakkında aşağı yukarı aynı şeyleri düşünmemize sevindim. Clive Christian - X yazısı yakın zamanda gelecek ;)

    YanıtlaSil
  5. Yazılarda önceliği Türkiye'de resmi satışı olan markalara tanıyorum (şu ana kadar yazdıklarımın hepsi ülke sınırları içerisinde bulunabiliyor). Birkaç hafta içinde diğer markaları da yazmayı düşünüyorum ama Naomi Goodsir yazacak olursam ilk sırayı Cuir Velours alır...

    YanıtlaSil
  6. Neden?Dersem abes olur mu? :)

    YanıtlaSil
  7. Öznel bir durum... Daha çok seviyorum diyelim.

    YanıtlaSil
  8. Escentric Molecules parfümlerini de yorumlamanızı istesem çok mu şey istemiş olurum :)

    YanıtlaSil
  9. İstek parçalar peçeteye yazılmıyor artık :) Escentric Molecules yorumu gelecek yakın zamanda.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, Amouage Honour Man incelemesi yapıcakmısınız?

    YanıtlaSil
  11. Bir sonraki Amouage için Fate, Intelude ve Honour arasındayım. Mevsimin de etkisiyle Honour öne alınabilir. Aklımda olan, daha önce yazmadığım markalar hakkında yazdıktan sonra Creed, Amouage ve Frederic Malle'lara yeniden sıra gelecek.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall