18 Mayıs 2014 Pazar

Atkinsons - The Odd Fellow's Bouquet

Yeni markaları keşfetmek beni hep heyecanlandırmıştır. Özellikle de ortamlarda, henüz kimseler yazıp çizmemişken ilk deneyenlerden biri olmanın verdiği hazzı anlatamam… Ortalıkta dolaşan bilgi olmadığı için, beklentiye kapılmadan objektif değerlendirebildiğime inanırım bu markaları. Nitekim deneyim arttıkça derinden etkileyenini bulmak zorlaşır. Ya bir kusur bulunur ya da “eh fena değilmiş” denip geçilir.

Uzun zamandır ilk kez, denediğim yeni bir markanın neredeyse tüm parfümleri hakkında olumlu görüşe sahibim. Hatta parfümlerden ikisi çoktan alım listeme girdi bile… Aslında marka yeni kurulmadığı halde yeni marka dememin nedeni de 200 yıllık geçmişi olan bir ismin, yeni imaj ve duruşuyla yeniden doğmuş olması!


Atkinsons, geçmişi 1799 yılına uzanan İngiltere kökenli bir niş parfüm evi. Markaya adını veren James Atkinson, sıradışı tarzıyla dönemin İtalyan Eau de Cologne’larından farklı olarak İngiliz Eau de Cologne tarzını yaratır… Kral IV. George’un 1826 yılında James Atkinson’ı İngiliz saray parfümcüsü ilan etmesiyle soylu kesimin vazgeçilmez parfüm markası olan Atkinsons, dönemin ünlü isimlerinin de dikkatini çeker.

Değişen çevre koşullarıyla birlikte uzun süreli bir sessizliğe gömülen Atkinsons, 2013 ve 2014 yıllarında çıkardığı yeni koleksiyonlarıyla niş parfüm pazarına etkileyici bir dönüş yaptı. Bir süredir detaylı inceleme fırsatı bulduğum “The Legendary Collection” ve “The Oud Collection”, Atkinsons markasının modern parfüm trendini çoktan yakaladığının, hakkında uzun uzun konuşulacak özgün işlere imza attığının kanıtı niteliğinde… Diptyque için takdire şayan kompozisyonlar yaratan Fabrice Pellegrin, gerçekçi puro tütünü kullanımıyla markanın en çok ilgimi çeken parfümü The Odd Fellow's Bouquet’in arkasındaki burun.

Biber, zencefil ve denk geldiğim en güzel tütün notalarından biriyle açılıyor The Odd Fellow's Bouquet. Modern, Tobacco Vanille ile yıldızı parlayan rafine puro tütünü kullanımı mevcut… Halen bir kısmı yanmamış, kuru yaprakların kokusu geliyor sanki. Doğal ve etkili başlıyor parfüm!

Fabrice Pellegrin’in puro tütünü yorumunun tatlılığı oldukça dengeli. Bu durum, puro tütünü kokusunu seven, ancak piyasadaki örneklerini fazlaca tatlı bulan birçok kişi için sevindirici bir haber. The Odd Fellow's Bouquet’in harmanında puro tütününden başka tatlılık veren nota olmaması, tütün yapraklarının hissiyatını da güçlendiren bir hadise.


The Odd Fellow's Bouquet zaman içinde çok da değişim gösteren bir parfüm değil. Sade kompozisyona, zaman zaman aselbent reçinesinin (benzoin) kendini hissettirmesi derinlik katıyor. Tütün yapraklarının gün boyu hissedilen dumansı havası ise tek kelimeyle şahane!

Sonlara doğru kadife gibi bir kıvam alıyor The Odd Fellow's Bouquet. Harmana yeni oyuncuların eklenmesiyle değil de, var olanların kaynaşmasıyla baştan çıkarıyor.

Tütün kullanımı son yıllarda niş parfüm sektöründe oldukça popüler. Özellikle puro tütünü, gourmand parfümleri seven tayfanın baştacı notası... Modern puro tütünü parfümü ile özdeşleşen Tom Ford- Tobacco Vanille, The Odd Fellow's Bouquet’e en çok benzettiğim parfüm. TV’deki vanilyayı çıkarın ve tatlığı azaltın, yerine henüz yanmamış tütün yaprakları ve hafif aselbent reçinesi koyun… İşte verdim TOFB’in formülünü!

The Odd Fellow's Bouquet’in kalıcılığı son derece iyi. Fark edilirliği ise ortalama düzeyde seyrediyor. Çizdiği sınırlar içinde etkili olduktan sonra köşesine çekiliyor.


The Odd Fellow's Bouquet her ne kadar erkek parfümü olarak pazarlansa da kadın kullanımında sırıtacağını düşünmüyorum. Tobacco Vanille kullanan kadınlar vaken, TOFB hayli hayli kullanılır… Etkileyici tarzına rağmen ofis ortamına bile uygun bir parfüm olması, Fabrice Pellegrin'in tasarımını çok yönlü ve kolay kullanılabilir yapıyor.

The Odd Fellow's Bouquet, son zamanlarda denk geldiğim en etkileyici “yeni” parfüm. Tatlılığıyla rahatsız etmeyen, derinliği olan gerçek bir puro tütünü kokusu… Bahar ve kış aylarında imza parfümü olabilecek kadar özellikli bir parfüm aranıyorsa mutlaka değerlendirilmesi gereken bir alternatif.

9 yorum

  1. Teşekkürler Berkan..Bu yazını okuduktan sonra,TV' ı ayıla bayıla kullanan bir parfümsever olarak,kör alışla dalmamda hiç tereddütüm bile olmaz:) Nereden alınabilir?

    YanıtlaSil
  2. TV sevenlerin kör alış yapmasında ben de sakınca görmüyorum. Atkinsons markası Harvey Nichols ve bazı Sevil şubelerinde (Zorlu, Akasya, İstinye, Şaşkınbakkal, Akmerkez ve Nişantaşı) satışa sunulacak.

    YanıtlaSil
  3. Süper,Sevil de bulunabilmeside rahatlık sağlar..Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Ankara daki sevil lerde var mıdır. Bu arada beymen lerde hangi kokuları tavsiye edersin olanlardan

    YanıtlaSil
  5. Ankara'da satılacağı bilgisi gelmedi...

    Frederic Malle ve L'Artisan'ların herbiri ayrı ayrı denemeye değer.

    YanıtlaSil
  6. Berkan bey bu markanın Odd Fellow's Bouquet haricinde beğendiğiniz kokuları neler? Bu arada markanın ürünleri cevahir debenhams'da %30 indirimli bilginiz olsun istedim.Odd fellow's ve 24 old bond Street triple extract alım listeme girdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oud Save The Queen ve sizi destekleyerek 24 Old Bond Street Triple Extract diyebilirim.

      Sil
  7. Bahar ve kış ayları dışında da kullanılabilir mi sizce ? :)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall