12 Haziran 2014 Perşembe

Kilian - Sacred Wood


İlk albümlerinin yakaladığı başarının arkasına sığınıp da sonrasında saçma sapan işler yapan o kadar çok sanatçı ve grup var ki… Rehavete kapılma ve prodüktör baskısı bu durumun en büyük nedenleri. Hadi müzik sektörünü anlarım da, parfüm sektöründe yaşanan aynı hadiseye ne demeli? Niş parfüm severlerin gönlünü yaptık, şimdi de biraz piyasaya oynayalım düşüncesi belki de…

Bir süredir aramın kötü olduğu eski dostla tekrar barışmış gibi oldum Asian Tales serisinin finalini yapan Sacred Woods ve Imperial Tea’yi denedikten sonra. L'oeuvre Noire ve Arabian Nights’tan sonra gerileme dönemine giren Fransız niş parfüm evi Kilian, baş parfümörleri Calice Becker'ın özüne dönmesine izin vermiş gibi gözüküyor... Serinin en belirgin tema parfümü olan Sacred Wood, son yıllarda tasarlanmış en güzel sandal ağacı parfümlerinden biri!
Baharatlar ve ana teması olan sandal ağacıyla etkileyici bir açılış yapıyor Sacred Wood. Alışılmışın dışında, gizemli bir başlangıç… Sonrasında ne geleceğini merak ettiriyor. En sert yüzünü göstererek koyu bir şekilde başlıyor parfüm.

Baharatlardan belirgin olarak algılanan kimyon, kısa bir süre sonra destekleyici konuma geçerek sandal ağacına eşlik ediyor. Eski kafa kullanılmamasına rağmen oldukça net algılanan, rafine bir sandal ağacı kullanmış Calice Becker. Doğru notalarla da destekleyip, temayı bozmayarak şahane bir parfüm yaratmış.

Ortalara doğru Sacred Wood’un harmanına sütün katılmasıyla kremsi bir havaya bürünüyor parfüm. Başlangıçtaki sertlikten eser kalmıyor… Staccato başlayıp legato devam eden Sacred Wood’un faz geçişleri de oldukça dengeli. Uzunca bir bocalama döneminden sonra L'oeuvre Noire serisindeki ustalığını tekrar göstermiş Calice Becker.

Sacred Wood tatlılık barındırmayan bir parfüm. Harmanındaki süte aldanıp da gourmand bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır. Kelimenin tam anlamıyla kremsi bir sandal ağacı parfümü… Ne eksik, ne de fazla! Ara sıra sedirin de hissedilmesiyle odunsu bir parfüm olduğunu üzerine basa basa vurguluyor Sacred Wood.


Sacred Wood’un harmanında kullanılan sandal ağacı, Dries Van Noten yazımda da bahsettiğim Mysore adı verilen oldukça kaliteli bir sandal ağacı. Piyasada kaliteli sandal ağacı kullanımına sahip parfüm sayısı gitgide azalmaktayken Sacred Wood, türün sevenleri güvenli bir liman.

Sacred Wood’un fark edilirliği ilk 1-2 saat oldukça kuvvetli. Sonrasında aniden düşüyor ve ten parfümü haline geliyor. Kalıcılığı ise ortalama düzeyde seyrediyor diyebilirim. Tarzının referans kabul edilen parfümleri Diptyque - Tam Dao ve Maitre Parfumeur et Gantier -  Santal Noble’nin oldukça düşük fark edilirlik değerlerine sahip olduğunu düşünülürse, Sacred Wood kaliteli bir sandal ağacı parfümüne göre yüksek kabul edilebilecek bir performans sergiliyor.

Sacred Wood ve Diptyque - Tam Dao ile oldukça benzer parfümler. Tam Dao’daki sandal ağacı daha keskin olduğu için Sacred Wood için Tam Dao’nun daha rafine ve daha rahat kullanılabilir hali diyebilirim. Tam Dao kadar çok benzemese de aynı kafa yapısında olduğunu düşündüğüm Comme des Garçons -  Wonderwood’u sevenler de Sacred Wood’u da takdir edecektir.

Sacred Wood odunsu yapısıyla maskülen tarafa yakın duran bir parfüm. Ancak kremsi yapısından dolayı kadın kullanımına da uygun olacaktır. Benzeri olan Tam Dao’nun birçok kadın hayranı olduğunu bildiğim için Sacred Wood’u da kadınlara önermekten çekinmiyorum. Havanın çok sıcak olmadığı her zaman da kullanılabilir. Özellikle hafif esintili havalarda kullanmak oldukça keyifli…


Aynı zamanda piyasaya sürülen Sacred Wood ve Imperial Tea, Kilian’ın oldukça sıradan bulduğum Asian Tales serisinin en son ve en karakterli üyeleri. Hatta Sacred Wood, neredeyse referans kabul edilebilecek bir sandal ağacı parfümü… In The Garden of Good & Evil ve Asian Tales’in ilk parfümleri ile ne yaptığına anlam veremediğim Calice Becker (meyveler ve yasemin dışındaki çiçeklerle çalışmasın!), şanını kurtaracak kompozisyonlarla bitirmiş Asian Tales’i. Sacred Wood, kremsi sandal ağacı parfümlerinden hoşlananların mutlaka denemesi gereken bir tema parfümü olmuş!

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall