31 Temmuz 2014 Perşembe

Frédéric Malle - Musc Ravageur

Bazı parfümler hakkında yazarken çok zorlanıyorum. Özellikle karmaşık duygular beslediğim tasarımlar için hazırlık yaparken uzun bir süre düşünüyorum ve bu süreçte parfümü tekrar tekrar kullanıyorum. Bazen yazıyı bir kenara koyup aylarca beklettiğim bile oluyor. Yeniden döndüğümde mutlaka bir yerlerini değiştiriyorum. Demek ki hala parfümörün anlatmak istediklerini tam anlayamamışım diye düşünüyorum…

Frederic Malle niş parfüm dünyasının en iyi bilinen markalarından biri. Noir Epices yazımda tanıttığım markanın özenle tasarlanmış geniş bir ürün gamları var. Koleksiyonlarının en radikal parçalarından biri ise kesinlikle Musc Ravageur!


Musc Ravageur; çıkış yılı itibariyle birçok gourmand parfüme ilham veren, karmaşık bir kompozisyon. Parfümü tasarlayan isim; Gucci - Envy, Serge Lutens - Iris Silver Mist, Hermès - 24 Faubourg ve Rochas - Rochas Man gibi referans parfümlere imza atan Maurice Roucel. En cesur ve en farklı parfümünü Frederic Malle için yapmış usta parfümör.

Maurice Roucel’i, modern parfüm anlayışının gelişmesini sağlayan en önemli parfümörlerden biri olarak görüyorum. Iris Silver Mist ile topraksı iris, Rochas Man ile lavantalı kahve, Musc Ravageur'la da karanfilli ve vanilyalı bir misk tasarlayan usta parfümör, klasik parfüm anlayışının oldukça uzağında olduğunu her fırsatta belirtmiş durumda… Son yıllarda tasarladığı parfümleri oldukça sıradan bulsam da Maurice Roucel’in sektöre kattığı değerden ötürü bendeki kredisi sonsuz.

Yıllar oldu Musc Ravageur’la tanışalı, hala anlayamadım desem yeridir… Ortamlardaki “en seksi parfüm” listelerinin kadrolu elemanı Musc Ravageur ile uzatmalı sevgili misali bir küs, bir barışık ilişki içindeyim… Sevdiğim kesin de; onunla mı, yoksa onsuz mu daha iyiyim bilmiyorum…

Guerlain Shalimar’ın açtığı yolda ilerleyen Musc Ravageur kadına da erkeğe de yakışan cesur bir kompozisyon. Hissettirdikleri günden güne, sıcaklığa ve ruh haline göre değiştiği için farklı zamanlarda tekrar tekrar denenmesi gereken bir parfüm olarak görüyorum Maurice Roucel’in sıra dışı tasarımını.

Lavantanın farklı karakter kattığı vanilya ve miskle bir açılıyor parfüm. Etkileyici, şok eden ve dedikleri kadar seksi bir başlangıç… Absolue Pour le Soir’da bahsettiğim hayvansal hissiyat, Musc Ravageur’ın tanışma anını zorlayıcı hale getiriyor. Kiminin koklamaya doyamadığı, kiminin de katlanamadığı kutuplu bir giriş yapmış Maurice Roucel.

Musc Ravageur’un ortalarına gelindiğinde başlardaki zorlayıcı notalar yerlerini karanfil ve tarçına bırakıyor. Vanilya öncülüğünde sımsıcak ilerliyor parfüm… Alttan alttan gelen bir de sandal ağacı var ki, muhtemelen Frederic Malle’a, Musc Ravageur’ın piyasaya çıkışından yıllar sonra tasarlatacağı Dries Van Noten için ilham kaynağı oluyor!


Frederic Malle'ın diğer parfümleri gibi, Musc Ravageur da ustaca harmanlamış parfüm olduğunu düşünüyorum. Sadece her zevke uygun değil… Açılıştaki lavanta ve ortalardaki karanfil; ruh haline, sıcaklığa ve ortama göre “fazla” gelebiliyor. Güzel bir şarkının değişik miksaj tekniğiyle, midleri özellikle farklılaştırılmış sanki… Sonuç; kayıtla ilgilenenler için ders niteliğindeyken, standart dinleyiciler için sadece “farklı”...

Musc Ravageur, sonlara doğru referans gösterebileceğim, miskle desteklenmiş bir vanilya parfümüne dönüşüyor. Ne baştaki hayvansı hissiyattan ne ortalardaki baharatlardan eser kalmıyor. Parfümün kalıcılığı oldukça iyi olduğundan son faz da alabildiğine uzun sürüyor. Yeri gelmişken, Musc Ravageur’ın fark edilirliği de yabana atılacak cinsten değil!

Musc Ravageur’ın başları; lavantalı, hayvansı hissiyatı olan bir misk; ortaları karanfil ve tarçın; sonları ise vanilya, vanilya ve vanilya… Parfümün üç fazı da, ayrı temalarda farklı parfümler olarak piyasaya sürülebilecek nitelikte. Musc Ravageur’daki sorun da tam olarak bu… Kimi zaman başlarına tahammül edemezken sonları aklımı başından alıyor, kimi zaman da sonlara geldiğinde fazlaca vanilyadan bunalmış oluyorum.


Musc Ravageur ile benzediğini düşündüğüm iki parfüm var. İlki, MR’a göre hayvansal hissiyatı daha baskın, MR’ın amberli yorumu diyebileceğim Parfumerie Generale - L'Ombre Fauve. İkincisi ise lavanta - vanilya kombinasyonuna takmış olan Maurice Roucel’in tasarladığı bir başka parfüm olan Helmut Lang - Eau de Parfum. Helmut Lang, MR’a göre daha kolay kullanılabilen, tatlılığı daha az ancak fark edilirliği oldukça düşük bir parfüm. Üretimi durdurulduğu için bulmak da oldukça zor…

İsmi markanın önüne geçmiş bir parfüm Musc Ravageur. Dolayısıyla ortamlarda yazılan çizilenlerden etkilenip de beklentiye girmek son derece doğal… Yıllardır devam eden uzatmalı ilişkimizin özeti olarak, Musc Ravageur’ı artistik açıdan sanat eseri olarak görsem de kolay kullanılabilir bulmuyorum. Yine de koleksiyonda bulundurup ara sıra koklamak bile bu hobiye gönül veren birini mutlu etmeye yetecektir diye düşünüyorum.

Koleksiyon merakı yoksa denemeden, hatta mümkünse numune ya da dekant edinip bir süre test etmeden alınmasını önermediğim parfümler listesinin en tepedeki isimlerinden biri Musc Ravageur… Her ruh halinin parfümü değil!

3 yorum

  1. Koklamış kadar oldum , elinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Vazgeçilmezlerimden, kullanması yürek istiyor çünkü çok atak, çok ateşli, flörtöz, kışkırtıcı.. Tarçın vanilya ve lavanta kombinasyonu gerçekten çok güzel yapılmış, erkeksi ve kararında bunu hayvansal miskle yogunlaştırınca ortaya aşırı sexy bir koku çıkmış. Naif, durgun bireylere pek uygun değil. Sıcak havaların kokusu hiç değil.. 5-6 farklı kız arkadaşıma fikirlerini sorduğumda 2'si hiç beğenmedi, 3'ü aşık olacak derecede bayıldı boynunu ısırcam falan dediler, 1'i de güzel olduğunu söyledi. Özgüveninizi yüksek hissettiğiniz bir gün MR sıkın ve öyle dolaşın, kesinlikle tavsiye ederim. L'ombre fauve benzerliğine katılıyorum LF'deki hayvansallık daha çok olduğu için kullanması daha da zor, ama o da aşık olduğum kompozisyonlardan biri :).. Güzel anlatım Berkan kalemine sağlık..

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall