17 Temmuz 2014 Perşembe

Peccato Originale - Cantaride

Daha o kadar çok marka var ki hiç bilmediğimiz ve belki tanıdıkça çok seveceğimiz… Parfüm tutkusu ucu bucağı olmayan bir serüven… İtalya’nın küçük bir kasabasında tasarlanan bir başyapıt var belki de duygularımıza dokunacak olan ve halen tanışamadık… Belki de evinde kendi kendine takılan bir kimyager hayatımızın parfümünü yaptı… Bir ihtimalle de buraları okuyunca rastlarız "benim" diyebileceğimiz parfüme!

Peccato Originale’nin İtalyancada “ilk günah” anlamına gelen ilginç bir anlamı var. Daha da ilginci Peccato Originale’nin, bir eczane bodrumunda kurulmuş bir marka olması… 2013 yılında ilk parfümlerini görücüye çıkaran markanın tüm tasarımlarının arkasındaki isim Silvia Monti’nin sıra dışı bir tarzı var. Marka ismi kadar parfüm isimlerinin de uçlarda olduğu Peccato Originale, dağıtım ağları genişledikçe daha çok ilgi çekeceğini düşündüğüm markalar arasında sağlam bir yere sahip.
Peccato Originale cesur parfümler üreten bir marka. Kokuları zorlayıcı olmasa da birçok tasarımı farklı ve etkileyici… Farklılık yaratmak amacıyla üzerinde kafa yorulmuş kompozisyonları olan parfüm evi Peccato Originale’nin vanilya teması üzerine kurulu iki parfümünden biri Cantaride… İsminin nereden geldiğinden hiç bahsetmeyeceğim çünkü iştah kaçırmak istemem!

İlk anda etkileyen net bir açılışı var Cantaride’nin. Melekotu ve paçuli, başlarlarda en çok hissedilen notalar… Melekotu olması gerektiği gibi yeşil ve ferah ancak paçuli sadece destekleyici konumda köşesiz olarak hissediliyor. Topraksı hissiyatı minimal düzeyde tutulmuş, yeşilliği kuvvetlendiren bir paçuli kullanımı var parfümün harmanında.

Başlangıçtan bir süre sonra parfümün sonlarına kadar en net algılanan vanilya, hâkimiyeti ele geçiriyor. Tatlılığıyla baymayan, ancak tekdüze diyebileceğim bir vanilya hissediliyor ilk etapta.

Ortalara kadar yeşil açılıp sıradan bir vanilya parfümü gibi davranan Cantaride, melek otu ve paçulinin geri plana çekilmesiyle sütlü irmik tatlısı kıvamında hoş bir kokuya dönüşüyor. Yemekten sonra yenen hafif sütlü tatlı misali akıp gidiyor…


Cantaride’nin gelişimi başarıyla kurgulanmış bir kitap gibi… Başta biraz dağınık, sonrası net ve sürükleyici! Ortalarda belli belirsiz hissedilen bir deri var ki, parfüm bu ayrıntıyla daha da özel bir hale geliyor. Başlardaki paçuli ve ortalardaki deri, Cantaride’nin tatlılığını ustalıkla dengeliyor.

Cantaride yaklaşık 1 saat sonra iyice olgunlaşmaya başladığında vanilyalı parfümlere çok yakıştığını düşündüğüm aselbent reçinesi (benzoin) algılanıyor. Sonlara doğru da Cafe Chantant yazımda da bahsettiğim gibi birçok vanilya parfümünün olmazsa olmazı miskin hissedilmesiyle Cantaride son fazını da tamamlamış oluyor.

Cantaride, ilerleyen dönemde referans olarak gösterilebilecek vanilya parfümlerinden biri. Tarzın önde gelenleri olan Guerlain - Spiriteuse Double, Tom Ford - Tobacco Vanille ve Mona di Orio - Vanille ile karşılaştırılması kaçınılmaz… Cantaride’nin saydığım güçlü rakipleri arasında sağlam bir yer edineceğini de rahatlıkla söyleyebilirim.

Cantaride’nin olumsuz olarak gösterebileceğim tek yönü, birçok vanilya temalı parfüm gibi transparan yapıdan ve dengeli bir harmandan uzak oluşu… Yoğun olarak hissedilen vanilya zaman zaman tüm notaları bastırarak sadece vanilya notalı bir parfüm kullanıyormuş gibi hissettirebiliyor. Bu durum da günlük kullanımda bunaltıcı bir etki yaratabiliyor. Dolayısıyla tavsiyem Cantaride’yi de diğer vanilya temalı parfümler gibi aralıklı kullanmak olacaktır.


Cantaride, oldukça yüksek fark edilirliğe sahip bir parfüm. Kalıcılığı da tatmin edici seviyede diyebilirim… Birçok gourmand gibi de uniseks kullanıma oldukça uygun. Her iki cinsiyet de Cantaride'yi güvenle kullanıp bolca iltifat toplayabilir!

İsminin yarattığı psikolojik etkiyi (baktınız değil mi Google’dan?) bir kenara bırakırsam, vanilya sevenler için kör alışa bile uygun son yıllarda denk geldiğim en güzel gourmandlardan birini tasarlamış Silvia Monti. Vanilyanın baskın olarak hissedildiği kaliteli parfüm arayışı varsa Cantaride her yönüyle tatmin edecek, şimdiden tarzının en iyileri arasında gösterebileceğim güzel bir sonbahar - kış parfümü.

1 yorum

  1. Emeğine sağlık Berkan bey..Sonradan farkına vardığım, Vanilya sever tarafımın ,peşine düşebileceği ,edinmeye değeceğine, yazdıklarından dolayı inandığım bu parfümü hedef gösterdiğin içinde teşekkür ederim..Bir ricam var; bir dahaki gourmand incelemenizde,sizinde bu incelemenizde,kulağını çınlattığınız,benimde şişesini dolabımda itina ile sakladığım ve severek kullandığım;''Mona Di Orıo Vanille''ye ilk sırayı vermenizdir ricam:) Yaparsınız biliyorum ..:)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall