26 Ağustos 2014 Salı

Tom Ford - Costa Azzurra

İlk saat, ilk cep telefonu, ilk araba, ilk gitar, hatta ilk parfüm… Başlangıçta en iyi örneklerine sahip olmasak bile, ilk tanıştığımız ürünlerin yeri hep ayrı olmuştur. Onları üreten markaya olan sempatimiz ve duygusal bağımız, rasyonel sınırların dışında bir yerdedir. Niş parfüm denince de Tom Ford Private Blend ve Creed’in yeri bende bambaşka… Ne de olsa ilk tanıştığım ve en çok vakit geçirdiğim parfümler bu iki eski dosttan çıkma…

Tobacco Vanille, Tuscan Leather ve Noir de Noir gibi çığır açan, büyük markaların bile taklit etmeye çalıştığı parfümleri yaratan önemli bir marka Tom Ford. Her ne kadar son yıllardaki büyüme stratejileri çerçevesinde, Private Blend'in zincir parfümerilerde bile satışa sunulup “niş” olma kavramını sorgulatmaya başlasalar da serinin kalitesi ve sektöre kattıkları tartışılmaz!

Tom Ford (Private Blend) ürün gamını dengede tutmayı başaran, her mevsim ve her koşul için parfümler üreten bir marka. Neroli Portofino ile başlattığı yaza uygun serinin iki yeni parfümünden biri olan Costa Azzura, uniseks olarak pazarlanıyor ve aynı Neroli Portofino gibi şeffaf mavi şişelerde satışa sunuluyor.

Baharatların eşlik ettiği deniz esintisiyle açılıyor Costa Azzurra. Harika bir yazlık parfüm başlangıcı… Ege kıyılarında hafif bir öğlen yemeği yerken dalgalar kıyıya vuruyor. O kadar ferah, o kadar leziz!

Yosundan gelen hafif burukluk, ana yemek öncesi yenen meze misali Costa Azzurra’nın zengin harmanındaki diğer notalara eşlik ediyor. Turunçgiller ve lavantanın da etkisiyle 90’lı yıllara göz kırpan yapıda ilerliyor parfüm.


Costa Azzurra cömertçe tasarlanmış parfüm. İçinde deniz hissiyatı, odunsu notalar, turunçgiller ve hatta yoğun olarak hissedilen sakız bile var. Ancak ortalara doğru bahsettiğim bu zenginlik, ayarı kaçmış bir şölen havasına bürünüyor. Mezelerle başlanan ziyafet, henüz ana yemek gelmeden tokluk hissiyatının bastırmasına neden oluyor… Ana yemek geldiğinde de doyuma ulaşan bünyeye deyim yerindeyse bir şeyler “fazla” gelmeye başlıyor. Harika başlangıcından sonra sıradan bir sucul parfüme dönüşmeye başlıyor Costa Azzurra.

Costa Azzurra’nın açıklanan resmi notalarında oud ve tütsü gibi riskli ve yoğun notalar yer alsa da bunları algılayabilmek mümkün değil. Belli ki koku piramidini fonksiyonellikten ziyade pazarlama adına zenginleştirmek için ne bulursa koymuş Private Blend’in yaratıcı ekibi… Keşke bu durum parfümü biraz daha etkili hale getirip bir işe yarasaymış, ama yok… Maalesef Costa Azzurra’nın fark edilirliği ortalamanın altında seyrediyor ve ilk saatin sonrasında tene oldukça yakın kalarak devam ediyor. Kalıcılığında büyük bir problem olmasa da bu kadar zengin harmana sahip bir kokunun fark edilirliğinin düşük olması hayal kırıklığına uğratıyor.


Güvenli bir yaz parfümü arayanlar için Costa Azzurra, mansiyon ödülü alabilecek bir alternatif. Ortaları ve sonları beni başı kadar etkilemese de hoş bir kompozisyon olduğunu söyleyebilirim. Uniseks kullanıma uygunluğu ve bunaltmayan tarzıyla da her ortama uyum sağlayan bir parfüme imza atmış Tom Ford.

Azure Lime yorumumda parfümün Private Blend’in karakteristik yapısına yakışmadığını yazmıştım. Costa Azzurra’yı da birkaç gömlek üstün, modifiyeli bir Azure Lime olarak nitelendirebilirim... Private Blend'in tasarımcı ekibi, sonraki denemelerinde fark edilirlik hadisesini de aşabilirse, serinin harika bir yazlık alternatife sahip olacağını düşünüyorum.

1 yorum

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall