5 Eylül 2014 Cuma

Jo Malone - Earl Grey and Cucumber

Birkaç yıl öncesine kadar (hadi itiraf edeyim 10 yıl vardır belki) beyaz renk yazın giyilir, kışın olmaz gibi yargılar varken şimdi kışın ortasında fosforlu turuncu bile göze batmaz oldu. Benzer şekilde, soğuk havalar için uygun olan parfümlerin dışında bal notasının kullanılması pek de mümkün görülmezken şimdilerde bergamotun bile yanında balın kullanılması yadırganmıyor. Hatta yakışıyor da…

Pomegranate Noir yazımda bahsettiğim gibi Jo Malone İngiliz kökenli bir niş parfüm evi. Estee Lauder bünyesine katılmasıyla hızlı bir şekilde büyüyen markanın butiklerine AVM’lerde bile rastlamak mümkün. Ülkedeki parfüm butikleri arasında neredeyse en bilgili satış personeline sahip olan Jo Malone, koku kalitesinin yanında insan kaynakları ve pazarlama politikasıyla da takdirimi kazanan bir marka.


Earl Grey and Cucumber kadın kullanımına yakıştırdığım farklı bir yaz parfümü. Sınırlı üretim olan “Tea Collection” ın bir üyesi olması da bu özel parfümü değerli kılan bir başka özellik. Parfümün tasarımcısı genelde designer markalarla çalışan Christine Nagel.

Earl Grey and Cucumber açılışı ferah bergamot ve sucul notalarla yapıyor. Sıcak bastığında yüze vurulan su misali serinleten, ferahlatan bir başlangıç… Klasik Jo Malone tarzında, doğallığı ve ferahlığıyla ilk anda etki yaratan bir parfüm Earl Grey and Cucumber.

Açılıştan kısa bir süre sonra bergamotun desteğinde salatalık ve Dior - Leather Oud’dakine benzer reçinemsi bal parfümün karakterini oluşturuyor. Bu noktadan sonra fazla bir değişime uğramadan sessiz sakin devam ediyor Earl Grey and Cucumber. İsminde geçen çay notasını algılamak mümkün olmasa da naif yapısıyla beş çayı gibi parfüm tasarlamış Christine Nagel.


Jo Malone’un diğer parfümleri gibi Earl Grey and Cucumber da transparan ve nispeten hafif bir parfüm. Bahsettiğim transparan yapının mimarı parfümün Eau de Cologne konsantrasyonu. Yıllar içinde gözlemlediğim şu ki, konsantrasyon ve kokunun yoğunluğu doğru orantılı. Yani düz mantıkla, Jo Malone kokularının hafifliği ve kolay kullanılabilir olmaları Eau de Cologne tarzındaki konsantrasyonlarından ileri geliyor. Eau de Cologne denince de akla hemen standart kolonya gelmesin. Her ne kadar 15 dakika kalıcılığa sahip parfümleri olsa da Jo Malone’un ürün gamındaki birçok parfüm sıradan bir Eau de Cologne’dan çok daha iyi performans sergiliyor. 

Sonlara doğru odunsu hafif bir misk parfümü haline dönüşüyor EG&C. Başları kadar özellikli olmayan nispeten sıradan bir tatlı miskin kalması bana Jo Malone’un uzmanlık alanını bir kez daha hatırlatıyor ve üzerinde çok da durmuyorum… Zira amacı en fazla birkaç saat iyi hissettirmek olan Eau de Cologne konsantrasyonundaki bir parfümün sonlarını yargılamak pek de mantıklı değil. 

Earl Grey and Cucumber farklı bir yaz parfümü olduğu için günlük kullanıma uygun bulmuyorum. Verdiği değişik ferahlık hissiyatından dolayı üst üste kullanıldığında “fazla gelecek” bir yapısı var. Transparan ilerleyen bir parfüm olduğu için de mekan ve ortamdan bağımsız rahatlıkla kullanılabilir.


Christine Nagel, yaz günlerinde kullanılmak üzere temiz ve ferah parfüm arayışı içerisinde olan kadınların tercih edebileceği farklı bir alternatif tasarlamış. Parfümün ilk yarım saatindeki hissiyat için bile gün boyu birkaç tazeleme yapılabilir... Performans beklentisi olmaksızın sıcak yaz günlerinde iyi hissetmek için kullanılacak sıvı mutluluk kaynağı Earl Grey and Cucumber.

2 yorum

  1. Merhabalar...
    En yeni başlık bu diye buraya yazıyorum...Hazır Nasomatto gelmişken şöyle bi tanıtıcı yazı hiç fena gitmezdi...

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall