9 Eylül 2014 Salı

Platinum J. - Mix 18

Niş parfüm dünyasındaki büyümeye paralel olarak “%100 saf esansisyel yağlarıyla” hazırlanan doğal parfüm hadisesi de gelişmeye başladı. Vur denince öldüren, zerre sentetik hammadde kullanmadığını iddia eden parfüm evlerine tam olarak ısınabildiğim söylenmese de ara sıra ummadık taş baş yarabiliyor…

Platinum J. Amerika kökenli bir doğal parfüm evi. Markanın sahibi ve parfümlerin tasarımcısı Jacqueline Clemens, parfümlerini tamamen doğal esasinyel yağlardan imal ediyor. Markanın tüm parfümleri paçuli ve amber temaları üzerine kurulu. Paçuli ve/veya amberin dışında 2-3 notanın eşlik ettiği minimal tarzda parfümler tasarlayan doğral parfüm evi Platinum J.'nin parfümleri genelde lineer yapıda ilerleyen, eski kafa parfüm anlayışına yakın tasarımlar. Markanın en çok dikkatimi çeken parfümü kadınsı vetiver kullanımıyla Mix 18.


Soğuk bir bergamotla açılıyor Mix 18. Derin dondurucuda beklemiş de kışın ortasında kokusunu duymak için dolaptan çıkarılmış bir bergamot… Yeşil değil de gri renkli bir bergamot sanki… Kısa süre içinde de vetiver harmana dâhil olarak soğuk havayı biraz olsun yumuşatıyor.

Vetiver gibi erkekliğin sembolü haline gelmiş bir notayı tema olarak belirleyip kadın parfümü yapmak cesaret işi! Mix 18 denediğim en feminen, vetiver temalı parfüm. Vetiver nasıl böyle kullanılmış bilmiyorum ancak ne vetiverin klasik aromasından ödün vermiş Jacqueline, ne de parfümün kadınsı tarzından... İlk defa denk geldiğim bu kullanımı oldukça takdir ettim.

Mix 18 basit bir harmana sahip. Vetiver ve bergamot uzun süre hâkimiyet sürdükten sonra tatlı bir amber hissediliyor. Neredeyse vanilya var diyeceğim… Oldukça naif bir amber algılanıyor. Amberin her türlü varyasyonunu kullanan Jacqueline, amberli yemek yap dense yapacak… O derece!

Erkek parfümlerinin temel taşlarından biri olan vetiver temalı Mix 18’i erkek saati takan kadına benzetiyorum. Maskülen tarzı olan çekici bir kadına! Parfümü ilk denediğimde de zihnimde beliren, Sharon Stone’un Submariner ile verdiği şu meşhur poz…


Jacqueline; amber ve paçuliyle oynamaya o kadar alışmış ki, onları istediği forma doğallığından ödün vermeden sokabiliyor. Sonlara doğru tatlımsı bir amber parfümü olarak devam ediyor Mix 18. Son fazda bergamot ve vetiverden eser bile kalmamasına rağmen zengin bir parfüm hissiyatı algılanıyor. Ara sıra da pudramsı bir tarzda ilerliyor Mix 18.

Doğal parfümlerin kalıcılığı genellikle düşük seviyede seyrederken Mix 18’de böyle bir sorun yok. Parfümün kalıcılığı da fark edilirliği de oldukça yüksek. Hatta kalıcılığı bunaltacak ve kullanıcısını sıkacak kadar yüksek… Mix 18 doğrusal yapıda ilerleyen bir parfüm olduğu için özellikle son fazı gereğinden uzun sürüyor. Bu durum, performans beklentisi yüksek kullanıcıları tatmin ederken parfümü gün içinde değişimini gözlemeyi sevenleri üzecek nitelikte.

Bahar ve kış aylarına uygun bir vetiver yorumuna imza atmış doğal parfüm evi Platinum J. Mix 18, maskülen tarzı olan kadınlar için, vetiver’in “F” hali!

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall