9 Ekim 2014 Perşembe

D.S. & Durga - Burning Barbershop

Vintage, heritage, retro… Yaşam tarzına dair neredeyse her sektörde (giysi, ayakkabı, saat, araba…) eskiyi andıran tasarımların yeniden moda olmaya başlamasıyla sıkça duymaya başladık bu kelimeleri. Ufak tefek modern dokunuşlar da katıldığı zaman tadından yenmeyecek bir hadise olabiliyor bu geçmişe dönüş modası. Ne de olsa tanıdığımız bildiğimiz güvenli limanlar… Eski zamanları anımsatan kokuların modern yorumlarını denemek de ayrı bir keyif veriyor bana. Bir de günümüz koşullarına uyarlanmış, farklılığı olan eski kafa bir parfüme rastladım mı değmeyin keyfime!

D.S. & Durga, müzisyen olan David Seth Moltz (D.S.) ve mimar Kavi Moltz (Durga) isimli karı kocanın kurduğu ve parfümlerin tasarımlarını üstlendiği Massachusetts kökenli bir niş parfüm evi. Duruşlarıyla, tarzlarıyla ve farklı yaklaşımlarıyla niş parfüm dünyasının önemli bir boşluğunu dolduruyor D.S. & Durga. Sanat için sanat denir ya, işte o felsefede, zerre kadar satış kaygısı olmayan bir markadan bahsediyorum. Bir hikaye, bir karakter ya da bir mekandan ilham alıp özgün parfümler tasarlayan bir marka… Bazı parfümleri tarzıma göre gerçek hayatta kullanılmayacak kadar tuhaf olsa da, artistik açıdan takdir ettiğim bir parfüm evi D.S. & Durga.


New York’ta 1891 yılında yanan bir berber dükkanının kalıntıları arasında bulunan bir şişenin kokusunu tasvir etmek için tasarlanmış Burning Barbershop. Serinin tüm parfümleri gibi kendine has ilginç bir hikayesi ve duruşu olan karakteristik bir parfüm. Burning Barbershop lavantalı, limonlu ve vanilyalı dumanlı bir karışım. Özünde vintage (eski tip) bir fujer. Yakın geçmişle, modern parfüm anlayışı başarıyla harmanlanmış.

Taviz vermeden açılıyor Burning Barbershop. Alevler içinde bir şeyler var! Ciddi ciddi yanıyor… Hani kafası dumanlı hissiyatı var diyorum ya bazı parfümler için, bunda duman değil direk alev var. Genel beğeniye oldukça sert gelecek zor bir başlangıç.

Misket limonu, nane ve lavanta karışımını ateşe vermiş D.S. & Durga. Yeşil otlarla tutuşturmuş, şişenin içinde yanmasını seyrederken etrafa yayılan kokuyu tasvir etmiş. Neye benziyor diye düşünenler için peşinen söyleyeyim, hiçbir şeye!


Akkor halindeki karışımın dumanı tüterken aslında yanmakta olanın, eski kafa lavantalı ve limonlu bir fujerden başka bir şey olmadığı anlaşılıyor. Ortamlarda berber dükkânı kokusu falan derler ya, işte onun yanan hali tasarlanmış. Zaten adı da yanan berber dükkânı konmuş. Eski zamanlardan, hatta başka bir alemden bu Burning Barbershop.

Küllenmeye başlayan parfümün sonlarında otlar ve vanilya hissediliyor. Kararında bir yeşillik ve tatlılık söz konusu… Belli bir anı bu kadar başarılı tasvir eden bir tasarımdan bekleneceği gibi ustaca harmanlanmış Burning Barbershop. Zaman ve şans tanınırsa vazgeçilmesi zor yanarlı dönerli bir parfüm...

Sıra dışı parfüm evi D.S. & Durga, tam bir keyif parfümü yapmış. Dumanlı parfümlerden hoşlanan tayfa için bir seviye üstte, yanan parfümü icat etmiş. Kalıcılığını ortalama, fark edilirliğini ise ortalamanın biraz altında tutmuş. İyi de yapmış! Böyle ilginç bir parfümün bağırıp çağırmasını değil, bana özel kalmasını tercih ederim. Sanat eseri gözüyle bakıyorum Burning Barbershop’a. Kullanmasam bile koklamaktan keyif alıyorum.

 David Seth Moltz (D.S.) ve Kavi Moltz (Durga) 

Burning Barbershop hitap ettiği kesim oldukça sınırlı. Güvenli bir parfüm mü arıyorsunuz? Arkanıza bakmadan kaçın! Niş parfüm açısından ele alınırsa, klasikleşmiş bir tarzı böylesine farklı sunabildiği için artistik açıdan 10 üzerinden 10 alacak bir tasarım. Bir de kafası dumanlı kokularla aranız iyiyse, D.S. & Durga’nın neredeyse başyapıt diyebileceğim parfümü, “farklı bir şeyler” sunarak pazardaki önemli bir boşluğu dolduruyor.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall