30 Ekim 2014 Perşembe

Neil Morris - Burnt Amber

Dünyanın öbür ucundan yabancı birinin tutkusunu paylaşmak, bazen cam bir şişenin kapağını açıp koklamak kadar kolay… Parfüm tasarlanırken ne anlatılmak istendi diye düşünmeyi ya da ilk koklayışta yıllar öncesine gitmeyi duygulara dokunmak olarak nitelendiriyorum. Alt tarafı kokulu sıvı olan bir maddeye böylesine derin anlamlar yüklemek pek akıl karı değil diyorsanız, rasyonel olduğum(uz)u kim söyledi?

Neil Morris 30 yılı aşkın süredir çoğunlukla bireysel müşterileri için özel parfümler tasarlayan Amerikalı bir parfümör. 2005 yılında kendi adını taşıyan parfüm evini kurmasıyla tecrübelerini hazırladığı şişelere aktaran Neil’in parfümleri “Signature” ve “The Vault” adında serilerde pazarlanıyor. Signature serisinde yer alan parfümler belli satış noktalarında bulunabilirken “The Vault” koleksiyonunda yer alan tasarımlara sadece Neil ile irtibata geçerek sahip olunabiliyor. Büyük bir marka için parfüm tasarlasaydı en popüler parfümörlerden biri olacağına inandığım Neil’in birçok parfümü oldukça özel ve cüretkâr kompozisyonlar. Bana göre en özeli ise yıllar önce tesadüfen tanıştığım ve aklımı başımdan alan Burnt Amber. Numunesini yıllarca özenle sakladığım parfümü hatırlayıp Neil’e yazmamla bu güzel parfüm tekrar gündemime girmiş oldu.


Burnt Amber, Neil’ın Ida Meister ile birlikte tasarladığı ve The Vault koleksiyonunda yer alan bir amber parfümü. Biber desteğinde tatlı amberle açılış yapıyor parfüm. İlk andan çapıyor, dumanı tütüyor… Parfümün ismini bilmeden kim koklasa yanık bir şeyler kokuyor der (diyorlar). Amber notasına aşinaysa da yanık amber der (bunu da diyen oldu :)). Burnt Amber tam da adının hakkını veren bir tasarım.

Biberin etkisini kısa sürede kaybetmesiyle eksiği ya da fazlası olmayan bir yanık amber kokusuna dönüşüyor parfüm. Zaten sıcak hissiyatı olan bir notayı böylesine dumanlı yorumlamak takdire şayan… İnsanın içini ısıtıyor Burnt Amber. Kaşmir kazak, battaniye etkisi yaratıyor!


Sitenin takipçileri bilir, bugüne kadar birçok amber parfümü hakkında yazdım. Burnt Amber, kullandığı amber notası ile referans amber parfümlerine taş çıkaracak güzellikte bir amber yorumu. Haber konusu bulamayan kanalların “xxx’e iyi geliyor” tarzında haberlerine malzeme olacak nitelikte sıcak bir tasarım.

Neil Morris parfümleri saf parfüm ve eau de parfüm olmak üzere iki konsantrasyonda pazarlanıyor. Elimdeki Burnt Amber saf parfüm olduğundan oldukça yoğun bir yapısı var. Dolayısıyla gün içinde fazlaca değişim göstermiyor. Baştan sona yanık amber… Parfümün kalıcılığı oldukça üst seviyelerdeyken fark edilirliği ortalama değerlerde seyrediyor. Kaşmir kazak dedim ya, kullanıcısını sarması ve ısıtması yeter diye düşünmüş olsa gerek Neil.


Burnt Amber, dumanlı ve tatlı yapısıyla Tom Ford Private Blend’de yer alan Plum Japonais’la benzerlikler taşıyor. Her iki parfüm de dumanlı hissiyata sahip dengeli harmanlar… Plum Japonais için Burnt Amber’in daha tatlı ve meyveli hali diyebilirim.

Neil Morris, niş parfüm meraklılarının ilgisini çekecek parfüm evlerinden biri. Markanın şimdiye kadar denediğim tüm parfümleri kendine özgü ve üst düzey kalite hissiyatı barındıran parfümler. Dolayısıyla iyi bilinen niş markalardan eksiği olmayan, hatta herhangi bir mağazada deneme imkânı olmadığı için bencilce artısı olduğunu düşündüğüm bir parfüm evi Neil Morris.


Amber parfümlerine meraklı kesim, Burnt Amber’i denemeden bile satın alabilir. Hatta vakit kaybetmeden Neil’e bir mail atın. İçtenlikle cevap verecektir. Bakarsınız cevabın bir kısmı da Türkçe olur ;)

2 yorum

  1. Do you remeber what have you done to me the first time you introduced Neil's perfume with Chasing Autumn?! Haha! It was a serious goosebumps!
    Neil Morris is an undiscovered treasure, a real master perfumer.
    I have to thank you for that :)

    YanıtlaSil
  2. To be honest, whoever tried Burnt Amber or Chasing Autumn for the first time blowned away as far as i've seen ;)

    Indeed he's a master parfumeur. I hope we can help spreading his line more.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall