2 Kasım 2014 Pazar

Aedes de Venustas - Iris Nazarena

İtiraf edeyim, ödül alan filmleri genelde anlamam. Sinemayla derinlemesine ilgilenmediğimden, usta yönetmenlere yapılan göndermeler veya kullanılan metaforlar benim için bir şey ifade etmez. Standart bir sinema izleyicisi için de bütün o nüansların önemli olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla filmlere ödül getiren niteliklerin sadece belirli bir zevke sahip kesime hitap ettiğini düşünürüm.

Aedes de Venustas, New York’ta yer alan butik bir parfümeri. Jovoy - Private Label yazımda bahsettiğime benzer şekilde, yılların getirdiği tecrübeyi kullanarak kendi markalarının ilk parfümünü 2102 yılında görücüye çıkarıyorlar. Bertrand Duchaufour, Ralf Schwieger ve Rodrigo Flores-Roux gibi ünlü parfümörlerle çalışan Aedes de Venustas, emin adımlarla niş markalar arasındaki yerini sağlamlaştırıyor.


Iris Nazarena, en sevdiğim feminen parfümlerden olan Frederic Malle - Lipstick Rose ve Hermes - Eau des Merveilles’i tasarlayan yetenekli parfümör Ralf Schwieger imzalı bir iris parfümü. Büyük usta Maurice Roucel’in Serge Lutens için tasarladığı, çığır açan parfüm Iris Silver Mist’in izinden giden Iris Nazarena, 2014 yılında “Perfume Extraordinaire” dalında FIFI ödülü alan popüler bir parfüm.

Hem kadın hem de erkek kullanımına yakıştırdığım Iris Nazarena, boozy diye tabir edilen içkiye benzer sert bir açılış yapıyor. Puroyla birlikte yudumlanan tek malt viski etkisi yaratan, zor ama etkileyici bir başlangıç!


Iris Nazarena’yı ilk denediğimde aklıma gelen parfüm, yazının giriş kısmında da bahsettiğim Serge Lutens - Iris Silver Mist olmuştu. Iris Nazarena, Serge Lutens’in başyapıtına göre daha rafine ve kolay kullanılabilir bir parfüm olsa da barındırdığı soğuk hissiyattan dolayı her tarza ve ruh haline hitap etmiyor. Eau des Merveilles ile odunsu turunçgillerin, Lipstik rose ile retro ruj kokusunun tasvir eden Ralf Schwieger, Aedes de Venustas için yaptığı parfümle de hüzünlü bir sonbahar resmi çizmiş.


Baharatlar, odunsu notalar ve deri Iris Nazarena’nın harmanını zenginleştiriyor. Başlarda standart bulsam da zaman geçtikçe beni kendine çeken bir parfüm oldu Aedes de Venustas’ın iris yorumu. Ah bir de performansı yerinde olsaymış… 

Sonlara doğru odunsu notaların ve miskin baskın olarak hissedildiği Iris Nazarena’nın kalıcılığı yüksek ancak fark edilirliği ortalama, hatta ortalama altı seviyelerde. Iris Nazarena, performans değerleriyle, bu tarz bir parfümden beklentimi karşılayamıyor. Zamanla kokusunu çok sevsem de rotasyonumda yer verdiğim parfümlerin seviyesinde göremiyorum Iris Nazarena’i.

Irisi son yıllarda popüler bir nota haline getiren en önemli tasarımlardan biri, Olivier Polge imzalı Dior - Homme. Çok benzer parfümler olmasa da Dior Homme da Iris Nazarena da bende yakın hisler uyandırıyor. Iris Silver Mist’in öncülüğündeki soğuk iris kullanımından yola çıkan, Dior Homme gibi modern, Amouage Dia gibi zengin hissettiren bir parfüm Iris Nazarena. Hayran bırakmasa da takdir edilesi bir tasarım. Everything but little little into the middle hadisesi…


Iris Nazarena, bana göre pazarda yer alan en güzel uniseks iris yorumlarından biri. Ancak ödül alacak kadar özgün bir tasarım mı, orası tartışılır. New York parfüm endüstrisinde hatırı sayılır konumda bir parfüm butiğinin çıkardığı parfüm olmasaydı da aynı şekilde değerlendirilir miydi, bilmiyorum. Belki de 19 yıldan sonra Iris Silver Mist’e saygı duruşunda bulunulmuştur. Kim bilir…

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall