9 Kasım 2014 Pazar

Olivier Durbano - Prométhée

Fantastik hikâyelere ve Yunan mitolojisine oldum olası ilgi duymuşumdur. Yaşadığımız olayları benzersiz tasvirlerle, farklı bir geçeklikte aktardıklarını düşünürüm. Tanrısal güçler ya da büyüler, gerçek dünyada ulaşmak istediğimize benzer sonuçların aracı niteliğindedir. İstekler, ihtiyaçlar, mutluluklar ve hırslar ise hep aynı… 

Olivier Durbano, Jade yazımda ve birkaç ay önce gerçekleştirdiğim röportajda bahsettiğim gibi Fransız bir takı tasarımcısı ve parfümör. Geçtiğimiz eylül ayında İtalya’da düzenlenen Pitti Fragranze etkinliğinde yeni parfümünü tanıtan değerli dostumun son tasarımını birkaç aydır kullanıyorum ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.


Olivier’in yeni parfümü Prométhée, ismini Yunan mitolojisindeki Prometheus’tan alıyor. Efsaneye göre Prometheus, tanrısal düzene karşı çıkıyor ve gözyaşlarıyla yoğurduğu balçıktan insanoğlunu yaratıp düzeni değiştirmeyi başarıyor. Prométhée de her haliyle trendlere karşı çıkan, ezber bozan bir parfüm.

Bugüne kadar ilham aldığı taşların kokularını tasvir eden Olivier, Prométhée ile bir efsaneyi anlatıyor. Sürükleyici fazları olan; giriş, gelişme ve sonuç kısımları olan bir parfüm yaratmış yetenekli parfümör. Her kullanışımda parfümün artistik yaklaşıma ve derinliğe hayran kalıyorum. Ustaca harmanlanmış odunsu bir parfüm Prométhée.

Zeus’un alevlerini temsil eden rezene öncülüğünde zengin bir açılış yapıyor Prométhée. Biber ve muskatın zenginleştirdiği ihtişamlı başlangıç, sürükleyici bir hikâyenin habercisi niteliğinde… 


Açılıştan bir süre sonra biber etkisini kaybederken tütsü, rezene ve muskata eşlik ediyor. Son zamanlarda duymaya alıştığımız ağır, arap tarzı tütsüden uzak, rafine ve modern bir tütsü kullanımı var Prométhée’nin. Prometheus’un, Zeus’un zulmüne karşı isyanını temsil ediyor sanki yavaş yavaş egemenliği ele geçiren tütsü.

Uzun bir süre tütsü, muskat ve çiçekler eşliğinde devam ediyor Prométhée’nin hikâyesi. Konforlu ve dengeli bir parfüm tasarlamış Olivier. Kimseyi rahatsız etmeyen yapısıyla da her ortamda sürükleyici bir kitap okumaya, fantastik bir film izlemeye ya da hayaller âlemine dalmaya fırsat veriyor yetenekli parfümör.


Zeus’u kandıran ve ihanetinin bedelini kayaya zincirlenerek ödeyen Prometheus’un bağlı olduğu taşın kokusu geliyor sonlara doğru... Başlardaki görkemli havadan uzak, hüzünlü bir resim canlanıyor. Tekrardan özgürce yürüyebileceği ormanların kokusunu hayal ediyor Prometheus. Sedir ve vetiver kokusu geliyor sanki bir yerlerden.


Prometheus’un hikâyesini anlatan Prométhée, oldukça yüksek kalıcılık değeriyle gün boyu kullanıcısıyla birlikte yaşıyor. Fark edilirliği de ortalama üzeri olan tasarım, maskülen tarafa yakın gibi dursa da dengeli harmanıyla kadın teninde de sırıtmıyor. Ormode Jayne - Ormonde Man ve Ormonde Woman tarzında modern odunsu parfümlerden hoşlanlar, Prométhée'ye bayılacaktır!

Prométhée bugüne kadarki bütün Olivier Durbano parfümlerinin en iyi yanlarını alan özgün bir tasarım. Amethyst’in kadifemsi hissiyatını, Lapis Philosophorum’un zenginliğini ve Heliotrope’un derinliğini son tasarımında buluşturan değerli dostum Olivier, dolu dolu geçen 10 yılını şişelemiş. 2014’ün en iyi parfümlerinden biri olarak gördüğüm Prométhée, parfüm meraklılarının mutlaka denenmesi gerekenler listesine üst sıralardan girecek bir tasarım.

4 yorum

  1. Facebook kullanmıyorum.. Facebook kullanmadan bu kuraya dahil olmak mümkün değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Diğer katılımcılara haksızlık olmaması adına en azından bir tanıdığınızın Facebook hesabıyla sayfayı beğenir ilgili başlığa onun kullanıcı adını ve kendi listelerinizi yazarsanız yine geçerli sayarım ;)

    YanıtlaSil
  3. Sadece sizin sayfanızı beğenmek ve kuraya dahil olabilmek için dondurmuş olduğum hesabımı aktif hale getireceğim.. Adaletli davranma konusunda hassasiyet göstermenizden dolayı teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  4. Ben teşekkür ederim. Bol şans!

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall