7 Aralık 2014 Pazar

Dior - Cuir Cannage

Fransız moda evi Dior’un butiklerinde satılan niş parfüm serisi La Collection Privée’ın son üyesi Cuir Cannage, 2014 yılının son sürprizlerinden biri olarak geçtiğimiz aylarda görücüye çıktı. Dior Homme Intense, Leather Oud ve Oud Ispahan gibi çiğir açan parfümleri tasarlayan Francois Demachy’nin Knize - Ten etkisinde yaptığı çiçeksi bir deri parfümü Cuir Cannage. Deri ceket misali, her iki cinsiyetin de rahatlıkla kullanabileceği uniseks bir tasarım.

Çiçek özüne bastırılmış deri kokusuyla tatlı sert bir açılış yapıyor Cuir Cannage. Yıllar öncesine dönüyorum parfümü her kullandığımda. Spreyden çıkan birkaç damla ile sıvı ile çocukluk anılarım canlanıyor. Yeni alınmış deri ceket ya da ayakkabı kokusunu hatırlamayan var mı?


Açılışta yoğun olarak hissedilen yasemin ve ylang ylang’ın geriye çekilmesiyle, iris deriye eşlik ederek yardımcı oyuncu rolünü üstleniyor ve sonlara kadar hâkimiyeti elinden bırakmıyor. Parfum d’Empire - Cuir Ottoman’da deriye ne kadar yakıştığını gösteren iris, Cuir Cannage ile birlikteliğini pekiştiriyor.

Sentetikliğe kaçmadan rafine parfümler tasarlayabilen ender parfümörlerden olan Francois Demachy, Cuir Cannage ile deri ceket kokusunu şişelemiş. Çiçeklerle derinin sertliğini kırmış, zengin dokunuşlar eklemiş. Leather Oud’daki asi deri kullanımının aksine akıp giden, naif bir deri kullanmış usta parfümör.


Cuir Cannage, irisin harmana dâhil olmasının ardından büyük değişimler göstermiyor. Zaman zaman dumansı havaya bürünerek tatlı sert devam ediyor yolculuğuna. Parfümün fark edilirliği başlarda oda dolduracak kadar yüksekken ilk birkaç saatin sonunda oldukça düşüyor. Deri parfümü dendiği zaman gün boyu hissedilmesi gerektiğini düşünürüm. Dolayısıyla Cuir Cannage’ın biraz daha kuvvetli olmasını beklerdim… Atom bombası minvalinde parfümler tasarlayan Dior bu sefer elini biraz korkak alıştırmış.

Yazının başında bahsettiğim gibi Cuir Cannage, Knize - Ten’i bir hayli andırıyor. Dolayısıyla Cuir Cannage için rafine ve kolay kullanılabilir bir Knize - Ten yakıştırması yapmam yanlış olmayacaktır. Yine Knize - Ten’e oldukça benzeyen Serge Lutens - Cuir Mauresque de, Cuir Cannage’ı andıran bir başka parfüm. Benzer örneklerinin dışında Chanel - Cuir De Russie ve Robert Piguet Bandit gibi çiçeksi deri parfümü sevenler için de Dior’un son parfümü, deneme listesine üst sıradan giriş yapacak bir tasarım.

Cuir Cannage bana sevdiğim bir şarkının yeniden yorumlanması gibi geliyor. Hani orjinalinden bile iyi coverlar olur ya, öyle… Prodüktör koltuğundaki Francois Demachy, miksaj aşamasında harikalar yaratarak hem derinin karakterini korumuş hem de hayvansı hissiyatını tıraşlayarak genel beğeniye uygun hale getirmiş.


Boynuz kulağı geçer derler… Cuir Cannage, Knize - Ten'in yolundan giden, denediğim en güzel çiçeksi deri parfümlerinden biri. Fark edilirlik hadisesini görmezden gelirsem, Cuir Cannage'ı 2014 yılının en iyi tasarımları arasında görüyorum. Kimileri için eski bir dostu hatırlatacak, kimilerine de derinin tene giyilebilecek en güzel notalardan biri olduğunu gösterecek seçkin bir parfüm Cuir Cannage.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall