1 Aralık 2014 Pazartesi

Maison Francis Kurkdjian - Masculin Pluriel

“Zamansız erkek parfümü nasıl olur?” Bana göre bu sorunun cevabı, parfüm kullanımının artış gösterdiği 70’li yılların sonlarından günümüze kadar olan süreçte, farklı dönemlerden alınan örneklerin analiz edilmesinde yatıyor. Yine de tutarlı bir cevaba ulaşmak için yaş gruplarına göre karşı cinsin tercihleri ve aynı parfümün kullanım süresi gibi değişkenlerin de araştırma tasarımına dâhil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısacası soru ne kadar iddialıysa, cevap da bir o kadar karmaşık.

1995 çıkışlı Jean Paul Gaultier - Le Male ile lavantanın en farklı halinin kullanıldığı ve halen en çok satan erkek parfümlerinden birine imza atan Francis Kurkdjian, zamansız parfümler tasarlamak için yola çıktığı Pluriel serisi için eski dostunu yeniden başrol oyuncusu olarak kullanmış. Bu kez lavantanın daha klasik halini tercih ederek Masculin Pluriel’i tasarlamış ünlü parfümör.
Açılışı eski kafa lavanta ve odunsu notalarla yapıyor Masculin Pluriel. Lavantanın köşeleri yumuşatılmış ancak eski kafa hissiyatı korunmuş bir kullanımı söz konusu. (Artık) Etkileyici olduğunu söyleyemesem de alıp geçmişe götürdüğü bir gerçek.

Masculin Pluriel, Lumière Noire yazımda da bahsettiğim Francis Kurkdjian’ın cilalı tarzında ilerliyor. Usta parfümörün modern dokunuşları pek hissedilmese de genel havaya kattığı naiflik çok belli. Ortalara doğru harmana katılan deri bile sadece destekleyici konumda, belli belirsiz hissediliyor.

Masculin Pluriel zaman içinde büyük değişimler göstermiyor. Lavantanın öncülüğünde odunsu notalar, vetiver ve deri zaman zaman yardımcı oyuncu rolünü üstleniyor. Zamansız olacak diye 30 yıl öncesinin modasını yeniden yorumlamış Francis. Yapmaya çalıştığı olmasa da gözümde canlanan tablo şöyle…


Modern fujerin (lavanta ve meşe yosununun karakteristik olarak kullanıldığı koku sınıfı)  Parfums MDCI - Invasion Barbare, Penhaligon`s - Sartorial, Histoires de Parfums - 1725 ya da Houbigant - Fougère Royale gibi şahane örnekleri varken Masculin Pluriel, kalite olarak üst düzey olsa da yaratıcılık açısından sönük kalan bir girişim. Doğrusunu söylemek gerekirse Francis Kurkdjian gibi yetenekli bir parfümörden D.S.& Durga - Burning Barbershop tarzında fujer anlayışını kökünden değiştiren bir tasarım beklerdim. Bu haliyle Masculin Pluriel, modifiyeli bir Drakkar Noir.

Masculin Pluriel’in tek zamansız tarafı kalıcılık ve fark edilirlik değerleri. Powerhouse olarak tabir edilen 70’lerin ve 80’lerin erkek parfümlerinin ayarsız ve boğucu fark edilirlik değerlerini kendi standartlarına çekip oldukça naif bir fujere imza atmış Francis. Her türlü ortama uyum sağlayan, ne bağıran ne de fazla çekingen kalan bir parfüm Masculin Pluriel.


Francis Kurkdjian, yeni erkek parfümünde eski kafa fujerleri yeniden yorumlamış. Zamansız parfümlere imza atmak isteyen ünlü parfümörün Féminin Pluriel’de başarılı olmasını sağlayan düşünce, her yaştan kadının hala çiçek kokularına taptığıyken, Masculin Pluriel’i tasarlarken atladığı nokta ise, neredeyse hiçbir genç erkeğin artık lavantalı tıraş kolonyası kokmak istememesi…

1 yorum

  1. Merhaba,
    "Modifiyeli drakkar noir" okuyunca cok merak ettim doğrusu.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall