29 Ocak 2015 Perşembe

Bond No. 9 - New York Sandalwood

Heyecanla, sevdiğim dizilerin yeni sezonlarını bekliyorum. Bazıları halen ilk izleyişim kadar keyif verse de bazı bölümlerin “hikâyeyi uzatmak” adına çekildiğini düşünmekten alamıyorum kendimi. Kaba tabirle “geçmişin ekmeğini yemek” denir ya, işte o hadise…

Niş parfüm dünyasının en büyük oyuncularından biri olan Bond No. 9’ın açık ara en sevdiğim koleksiyonu New York Amber ve New York Patchouli gibi rotasyonumun vazgeçilmez parfümlerini barından New York Notes. Ünlü markanın geçtiğimiz yılın sonlarına doğru NYN’un yeni üyesi New York Sandalwood’u duyurmasıyla ve hem koleksiyonu hem de sandal ağacını seven parfüm meraklılarını heyecanlı bir bekleyiş sardı. New York Sandalwood’un tasarımcısının markanın ilk yıllarından beri çalıştığı ve 2003 yılında imza attığı Gucci Pour Homme (GPH I) dışında beğendiğim parfümüne denk gelmediğim Michel Almairac olması biraz endişelenmeme neden olsa da koleksiyona olan inancım heyecanımı dindirememişti.


Topraksı kuru bir açılışı var New York Sandalwood’un. Kök bitkiler ve acı bir sandal ağacı kokusuyla tatlı sert başlangıç yapıyor parfüm. Neye benzediğini düşünmemle şimşeklerin çakması bir oluyor. Santal 33 bu!

Bir diğer ABD kökenli niş parfüm evi olan Le Labo’nun çıktığı günden beri fazlasıyla tartışılan ve uç noktada parfümü Santal 33’un köşeleri yumuşatılmış, daha kullanılabilir hali olmuş New York Sandalwood. Karakteristik yapısıyla “ne zaman taklit edilecek” diye beklediğim parfümün benzerini Bond No. 9 gibi büyük bir markanın tasarlaması inanılır gibi değil... New York Amber, New York Musk, New York Patchouli ve New York Oud gibi markanın amiral gemisi tasarımlarının yer aldığı yüksek konsantrasyona sahip seriye yakışmayan bir ekleme New York Sandalwood.


Topraksı ve kuru başlayan New York Sandalwood, bir süre sonra kremsi bir hal alarak markanın süregelen “genele hitap” kriterini sağlayan formda gelişim göstermeye devam ediyor. Tek parfümde sandal ağacının birden fazla yüzünü gösteren bir tasarıma imza atmış Michel Almairac. Markadan beklendiği gibi kafa hissiyattan oldukça uzak, modern yapıda ilerliyor New York Sandalwood.

Ortalara doğru iyiden iyiye kremsi bir havaya bürünen parfüm, miskin de hissedilmesiyle biraz olsun New York Notes serisinin karakteristik havasını yakalamayı başarıyor. Ara sıra hissedilen kakule de tekdüze ilerleyen parfüme renk katıyor. Markanın isteği neydi bilinmez ama keşke baştan sonra bu çizgide, hatta biraz daha zengin bir tasarım olmasını beklerdim New York Sandalwood’un.

Extrait konsantrasyonunda olan New York Sandalwood, yüksek kalıcılık değerine sahipken maalesef fark edilirliği oldukça sönük. Tarz olarak serisindeki diğer parfümlerin gerisinde kalan Michel Almairac tasarımı maalesef performans olarak da tatmin edemiyor. Parfümün en başarılı bulduğum son fazını algılayabilmek içinse kullanan kişiye derin duygular beslemek gerekli!


New York Sandalwood sadece sandal ağacı meraklılarına önerdiğim, topraksı ve kuru başlayan, sonrasında kremsi bir havaya bürünen “ortalama” bir tasarım. Esinlendiği sandal ağacı kullanımının Le Labo - Santal 33 gibi bir öncüsü varken ya da kremsi sandal ağacı kullanımının Kilian - Sacred Wood veya Frédéric Malle - Dries Van Noten gibi örnekleri varken New York Sandalwood sadece koleksiyoncuları ve markanın sadık müşterilerini etkileyebilir gibi görünüyor.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall