14 Ocak 2015 Çarşamba

Nishane - Extrait de Parfum Collection

“Adana’nın kebabı, Çorum’un leblebisi, Kütahya’nın çinisi, Afyon’un kaymağı, Amasya’nın elması, Van’ın kedisi, Bursa’nın kestanesi, İstanbul’un ise parfümü…“ şeklinde devam edebilseydi keşke cümle. Yine de belli mi olur, belki o günleri de görürüz...

Grasse, asırlardır parfüm endüstrisinin merkezi konumundaki Fransız şehri. Peki ya kökeni 16. yüzyıla kadar uzanan Osmanlı döneminde üretilen parfümlere sahip çıkılsaydı, güzel kokulara bu denli düşkün kültürümüzün de en önemli miraslarından biri haline gelemez miydi parfüm üretimi? Pek tabi gelirdi… Zararın neresinden dönsek kar değil midir?


Bugüne kadar süpermarket pazarına hitap eden markaların dışında gerçek bir parfüm markasına sahip olamadık. Büyük olasılıkla İstanbul da hiçbir zaman parfümü ile meşhur bir şehir olamayacak ama en azından bu topraklardan çıkan ve dünya pazarındaki güçlü rakiplerle boy ölçüşebilecek bir niş parfüm markamız var artık!

Nishane’nin sektöre atıldığı ilk zamanlarda yazdığım tanıtım yazısı markanın gelişimi hakkında birçok bilgiyi barındırdığı için tekrara girmeden, göğsümü kabartan ve içlerinden birkaçı çoktan günlük rotasyonuma girmiş olan Extrait de Parfum Collection hakkındaki düşüncelerimi aktaracağım.


Yeni bir marka için biraz fazla gibi duran 16 referanslı bir koleksiyon ile dünya pazarına açıldı Nishane. Her biri Extrait de Parfum konsantrasyonunda olan (%30 oranında parfüm) parfümlerin büyük çoğunluğu için ustaca harmanlanmış ve genel olarak performansı yüksek tasarımlar diyebilirim. Extrait konsantrasyonunda çalışmanın zorluklarının üstesinden başarıyla gelmiş, geniş yelpazede bir tasarıma imza atmış Nishane ekibi.

Her bir Nishane parfümünün İstanbul’dan ilham alan benzersiz birer hikâyesi var. Tıpkı şehrin kendisi gibi, kültürel farklılıklar harmanlanmış ve parfüm severlerin beğenisine sunulmuş durumda. Koleksiyonda yer alan her bir parfüm 1’den 16’ya kadar numaralandırılıyor. Serinin ilk parfümleri genel beğeniye hitap eden güvenli tasarımlarken, 9 numaradan başlayan kırmızı seri çiçeklerin yorumlandığı duygusal kompozisyonlardan oluşuyor. Siyah renkli son dörtlüde ise ortalık ciddi kızışıyor. Niş parfüm mü dendi? Tam yerindesiniz!


1. WŪLÓNG CHÁ, çok sevdiğim çay notası üzerine kurulu turunçgil deskteli ferah bir parfüm. Yaz gelse de doya doya kullansam dediğim şahane tasarım, koleksiyondaki favorilerimden biri. Heeley - Menthe Fraiche ve Parfumerie Generale - Harmatan Noir kafasında parfümlerden hoşlananların, Wūlóng Chá’yı sıcak havalarda baş tacı yapacağını düşünüyorum.

2. AMBRA CALABRIA tatlı amber ve bergamot hâkimiyetinde naif bir parfüm. Bergamot gibi uçucu bir notayı neredeyse Xerjoff’lar kadar uzun süre kompozisyona hapsedebilmiş Nishane. Tene yakın kalmayı tercih etse de özellikli bir turunçgil - amber parfümü arayışı varsa mutlaka denenmeli. Köşeli karakteri yontulmuş Bois 1920 - Sushi Imperiale olarak değerlendiriyorum Ambra Calabria’yı.

3. BOSZPORUSZ, boğazın nefis kokusunu sadece deniz havasıyla değil, bütün olarak yosunuyla bile ele alan ferah bir parfüm. İtalyanlar fabrika gibi deniz temalı parfüm yaparken üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizden de tarzın büyük oyuncuları olan Heeley - Sel Marin, Profumi del Forte - Tirrenico ve Il Profvmo - Aria di Mare’ye rakip bir tasarım var artık. Parfümün başları deniz yosunu dolayısıyla biraz zorlayıcı olsa da bir süre sonra hissedilen koku tek kelimeyle harika. Performans olarak da rakiplerine fark atacak bir tasarım Boszporusz.


4. PASIÓN CHOCO seride beni derinden etkileyen iki parfümden biri. Etraf birbirinin kopyası tatlı parfümlerden geçilmezken Pasión Choco, çarkıfelek meyvesi desteğinde şahane bir gourmand. Kahve, karamelize greyfurt ve bitter çikolata desem yeterince iştah açar mı? Yüksek performans değerleri ve harman kalitesiyle başyapıt düzeyindeki bir parfüme imza atmış Nishane.
  
5. SANTALOVÉ ylang ylang ve vanilya desteğinde etkileyici bir sandal ağacı parfümü. Başlarda parfümün karakterini ylang ylang oluştursa da ortalara doğru hikâyeye dâhil olan sandal ağacı hakimiyeti ele geçiriyor. Feminen hissiyatıyla serinin en net tasarımları arasında Santalové.

6. SPICE BAZAAR, Kapalı Çarşı’dan ilham alan zengin bir baharat parfümü. Ortalara doğru derinliği artan ve ilgi çekici hale gelen parfüm, Amouage tarzı baharat kullanımı ve kültürel yansımalarıyla serinin öne çıkan tasarımlarından biri. Yabancı konuklara verilecek yeni hediye artık belli!


7. MÚNEGU ilk denediğim andan bu yana favorim olan Nishane parfümü. Genel beğeniye hitap düzeyi yüksek olmasa da paçuli sevenlerin baş tacı yapacağı, odunsu notalarla desteklenmiş usta işi bir kompozisyon. Doğru pazarlama aktiviteleri ile tarzında zirveye oynaması kaçınılmaz. Birkaç ay önce şöyle yazmışım: “Bir de paçuli tabanlı parfümleri var ki, son yıllarda denk geldiğim en başarılı parfümlerin arasına kafadan girer, imza parfümü olur!”

8. SULTAN VETIVER bergamot ve portakal çiçeği ile desteklenmiş ferah bir vetiver yorumu. Ortalık vetiver parfümünden geçilmediği için, vetiver temalı bir parfümün benden geçer not alması için oldukça özgün olması gerekiyor. Bu nedenle Sultan Vetiver bana göre sadece yüksek kalitede bir vetiver parfümü…

9. TUBERÓZA, geniş koleksiyonlarda kullanmayanı dövdükleri (!) nota olan sümbülteber etrafında dönen temiz bir çiçek parfümü. Parfümü pazardaki rakiplerine kıyasla farklı bulmasam da kadın kullanıcılardan tam not aldığını belirtmem gerekir. Test ekibime (itiraf ediyorum, iş arkadaşlarım) selamlar ;)


10. DUFTBLÜTEN tam bir zaman makinası. Hem 80’li yılların şiprelerinin hem de günümüz tütsülü çiçek parfümlerinin aynı potada harmanlandığı yenilikçi bir tasarım. Keskin osmanthus ve meşe yosununun ise hiç mi hiç şakası yok!

11. VJOLA’yı hüzünlü iris olarak tanımlıyorum. Menekşe, müge ve vanilya desteğinde ruh haline göre kullanılacak bir parfüm Vjola. Özellikli tasarımlara imza atmanın zor olduğu bir tarzda dikkat çekeceğine inandığım bir çiçek yorumu yapmış Nishane.

12. ROSA TURCA serinin miras taşıyıcıları arasında. Isparta gülünün kullanıldığı Rosa Turca, beni cezbeden bir gül parfümü olmasa da özellikle Avrupa’lı parfüm severlerin beğenisine hitap edecek bir kompozisyon. E bu topraklardan çıkan parfüm evinin de gül parfümü olmazsa olmazdı!

13. SUÈDE ET SAFRAN, Tom Ford - Tuscan Leather’ın açtığı yoldan ilerleyen safran destekli bir süet deri parfümü. Tarzı sevenler için Extrait konsantrasyona sahip Nishane yorumunun ilginç bir deneyim olacağını düşünüyorum.

Extrait de Parfum koleksiyonundaki tüm parfümlerin yer aldığı numune seti

14. PACHULÍ KOZHA derin ve cüretkâr bir tasarım. Deri, tütsü ve paçulinin balla harmanlandığı, deyim yerindeyse cinsel içerikli bir parfüme imza atılmış. Maison Francis Kurkdjian - Absolue Pour le Soir’ın yeni rakibi belli! Dikkatli kullanmak gerekiyor ;)

15. MŪSĪQÁ OUD, odunsu notalarla desteklenmiş gerçek bir oud parfümü. Pazardaki sentetik oud kullanımının aksine, son derece kaliteli ve yoğun bir oud parfümüne imza atmış Nishane. Dipten gelen amber ve safran da kompozisyonu daha da ilgi çekici hale getiriyor. Birbirinin aynı oud yorumlarından bıkmış usanmışken ilaç gibi geldi Mūsīqa Oud.

16. AFRIKA-OLIFANT için saldırmaya hazır bir hayvan desem korkar mısınız? Serinin en zor parfümü, kirli açılışını atlattıktan sonra kedi kadar uysal ve onun kadar nankör. Hem çekingen hem de küstah! Mona di Orio - Cuir, Masque - Montechristo ve Histoires de Parfums - 1740 tarzındaki kirli parfümlerin artık yeni bir suç ortağı var...


NOT: Nishane’nin 16 parfümlük yeni koleksiyonu, 50ml Extrait de Parfum formatında şubat ayı içerisinde Harvey Nichols İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek lansmanlarda satışa sunulacak. Belki de herkesten önce Gurme Kokular okuyucuları Nishane parfümlerini test etme imkânı bulur ;) Facebook sayfasını takipte kalın…

10 yorum

  1. Extrait de Parfum serisinin fiyatlari hakkinda birbilginiz var mi?

    YanıtlaSil
  2. Var ancak resmi olarak açıklanmasını beklememiz daha uygun olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. ben böyle bir fiyat politikası görmedim. fuarlara gidilip övgüler alındıkça, durdurulamaz bir yükselişte olan fiyatlara sahip parfüm markası. 50ml parfüm için 160€ (eur) çok ama çok fazla :/ gönül isterdi ki daha uygun olsun (bir Serge seviyesinde vs ne bileyim...) alınsın denensin elden ele.. çokça merak etmeme rağmen henüz edinemedim. tabi bir de istanbul dışında yaşıyor olmanın etkileri..

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba iyi akşamlar İlk niş parfümümü almayı düşünüyorum MÚNEGU alma mı önerirsiniz yoksa uzman bir markanın paçuli tabanlı parfümünü mü tavsiye edersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk niş parfüm için paçuli tabanlı bir tasarım uç nokta gibi görünüyor. Nishane'nin başka referanslarına bakılabilir. Son olarak denemeden satın almanızı tavsiye etmem.

      Sil
    2. Yanıtınız için teşşekkür ederim Berkan Bey. Şişlideki mağazasına gidip denemem gerek beğenmeme ihtimalimiz var çünkü. Size bir şey daha sormak istiyorum ilk niş için neden paçuli tabanlı parfüm uç noktadır ve ilk niş için nasıl kokular tercih edilmelidir ? Kusuruma bakmayın çok soru soruyorum ama size şöyle diyeyim parfümde şundan bir hafta öncesine kadar niş parfüm diye bir şey olduğunu bilmiyordum ve çok terim var sizin blogunuzdan başka sitelerden okuyarak öğreneceğim :) .

      Sil
    3. Nishane şu anda Harvey Nichols ve Home of Scents'te denenebilir. St. Regis butikleri kapandı. Paçuli, keskin yapısından ötürü parfümlerde tema olarak kullanıldığında herkese hitap etmez. Bu nedenle denemeden almak risklidir. İlk niş konusu ise derya deniz... Sitede biraz vakit geçirmenizi öneririm.

      Sil
  6. sahiplerini birebir tanıyor musunuz bilmiyorum ama belki iletebilirsiniz diye size yazıyorum. ben bir kaç mail attım facebooktan da yazdım cevap vermediler. sitelerinde discovery set olarak satılan bir sample seti var. ama türkiyeden alınamıyor. türkiyede tanınmaya çalışan niş bir türk firması türk insanına bunu neden yapar anlam veremiyorum

    YanıtlaSil
  7. Nishane doğduğu topraklara sadece notalarla bağlı olmakla yetinmemeli.. Fiat konusunda biraz daha vefalı davranmalı..

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall