15 Şubat 2015 Pazar

Parfums de la Bastide - Ardent

“Neden parfüm kullanırız?” sorusunun cevabı kişiye göre değişiyor. Genel kanı “karşı cinsi etkileme” yönünde olsa da parfüm kullanımı oldukça kişisel bir hadise. Benim tercihim, gelişiminden zevk aldığım parfümlerden yana. Öncelikle rahat etmeliyim ve parfümün yaşattığı deneyimden keyif almalıyım diye düşünürüm. Diğerlerinin de hoşuna gidiyorsa ne âlâ…

Parfums de la Bastide 2014 yılında kurulan Fransız bir niş parfüm evi. Güvenli tasarımlarla pazara giriş yapan marka, pazarlama faaliyetleriyle rakiplerinin oldukça gerisinde seyretse de kaliteli içerikleriyle denemeye değer bir koleksiyona imza atmış durumda. Parfüm evinin uniseks olarak pazarladığı tasarımları arasında en çok dikkatimi çeken ise kremsi sandal ağacı kullanımıyla öne çıkan Ardent. Ardent, kişisel konfor için kullanılacak parfümler arasında yer alıyor. Dolayısıyla parfüm kullanma amacı sadece dikkat çekip karşı cinsi etkilemekse yazıyı okuyarak zaman kaybetmeyip, sağ tarafta bulunan “Sitede Ara” kutucuğunun kullanılmasını öneririm.


Muskat ve kakule ağırlıklı baharatlı bir açılışı var Ardent’in. Parfümün genelinde hâkim olan kremsi hissiyatı daha ilk andan hissetmek mümkün. Kırılgan ve naif bir parfümüm ben diyor kullanıcısına…

Ardent’i enstrümantal progresif rock albümüne benzetiyorum. İnce işlenmiş bir dokuda yağ gibi akar gider ya müzik, işte öyle... Söz olmadığı için şarkıların hissiyatı dinleyene kalmıştır. Ardent, betimlemeye çalıştığım gibi köşeleri olmayan ama zengin içerikli bir parfüm. Etkileyici ya da çekici mi? Hayır... Ama oldukça konforlu.

Ortalara doğru parfümün karakterini veren sandal ağacı ve sedir harmana dâhil oluyor. Suda bekletilmiş de yumuşatılmışçasına kadifemsi bir hissiyatı var Ardent’in içeriğindeki odunsu notaların. Kilian - Sacred Wood benzeri kremsi bir sandal ağacı, parfüm tenden ayrılana kadar başrol oyunculuğunu üstleniyor. 


Başlangıçtan orta notalara geçinceye kadar olan süreçte değişim gösteren Ardent, ilk bir saatin sonunda yoluna düz bir çizgide devam ediyor. Baharatların desteğinin tamamen çekilmesiyle kremsi bir sandal ağacı ve sedir parfümü olarak seyrediyor. Etkileyici olma kaygısı taşımadan her ortam ve hava sıcaklığında kadının da erkeğin de rahatlıkla kullanabileceği güvenli bir parfüm olarak serüvenini sonlandırıyor Ardent.

Parfümün tekdüze devam eden orta notalarından sonra deyim yerindeyse bir “boşluk” hissiyatı algılanıyor. Beki fazla kremsi ve naif yapısından, belki de baştaki zenginliği aradığımdan, parfümden ziyade krem (hatta traş sonrası balsam) kullanmış hissine kapılıyorum Ardent’i sıktıktan birkaç saat sonra. Bu nedenle gün içinde tazeleyerek kullanmak, hem parfümün kullanımından duyulan hazzı hem de performans düzeyini arttırmak için gerekli hale geliyor.

 Parfums de la Bastide Paris Butiği

Ardent gibi naif ve kadifemsi bir parfümün performansı da “naif” oluyor haliyle. Arada sırada kullanıcısını, bazen de çok yakına gelenleri hoş tutan konforlu bir parfüme imza atılmış. Kompozisyonun kalıcılık değerleri, fark edilebilirliği kadar düşük olmasa da sahip olduğu Eau de Parfum konsantrasyonuna göre oldukça zayıf.

Parfums de la Bastide, denenmemişi deneme peşinde olan bir parfüm evi değil. Ardent de baharatlarla zenginleştirilmiş neredeyse jenerik denebilecek bir odunsu kompozisyon. Parfümün rakiplerinden sıyrılan yanı ise barındırdığı kalite hissiyatı ve tam kıvamındaki (son faz hariç) kremsi yumuşaklığı…

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall