22 Mart 2015 Pazar

Cigar - Essence de Bois Precieux

Kaliteli bir puronun yapımı ortalama 9 ay sürüyor. Hasat aşamasından yaprakların teker teker seçimine, kurutmadan sarım işlemine kadar emek yoğun bir süreç puro yapımı. Bir de uygun şartlar altında dinlendirilip yıllandırılması var ki, o bambaşka bir hadise… Ortalama 45dk süren bir keyfin tüketime hazır hale gelmesi yıllar bile en azın bir yıl alırken uzun saatler performans göstermesi beklenen bir parfümün tasarım ve üretim süreçleri üzerinde hiç düşündünüz mü? 

Cigar, niş parfüm felsefesine uzak bir bakış açısıyla kaliteyi nispeten uygun fiyata sunmayı amaçlayan FIFI ödüllü bir Fransız parfüm evi.  Markanın parfümleri puroya benzeyen şişelerde satışa sunuluyor. Cigar, Christine Nagel, Corinne Cachen ve Christian Dussoulier gibi parfümörlerle çalışarak uzun dönemli hedeflerini de yüksek tutmuş durumda. Essence de Bois Precieux, Mystic Scent ile birlikte markanın erkek için pazarlanan en beğendiğim parfümü.


Muskat ve kakule ağırlıklı baharatlarla etkileyici bir açılış yapıyor Essence de Bois Precieux. Zengin bir harman olduğu, üzerinde çalışıldığı her halinden belli… Dipten gelen safran da açılıştaki şölene onur konuğu olarak eşlik ediyor.

Essence de Bois Precieux’u kullandığımda kendimi Habanos tayfadan bir puro yakıp arkama yaslanmışım gibi hissetmesem de rafine bir parfüm kullandığımı düşünüp keyifleniyorum. Tütsü ve tarçının harmana dâhil olmasıyla parfüm asıl karakterine bürünüyor.

Hafiften piyasa işi gibi duran, etkileyici bir parfüm Essence de Bois Precieux. Koku karakterine rağmen niş parfüm felsefesi korunarak yapaylıktan uzak durulması da takdire şayan... Parfüm ile ilgili tek bir eleştirim var, o da derinlik!

 Fotoğraf: Berkan Başoğlu - instagram.com/gurmekokular

Essence de Bois Precieux, odunsu notalarla desteklenmiş bir tarçın parfümü. Ortalara doğru hissedilen odunsular harmanı zenginleştirirken aradığım derinliği vermekte yetersiz kalıyorlar. Ah biraz daha çok boyutlu olsaymış diyorum parfümü her kullandığımda. Yediğim baklava çok lezzetli olsa da ince ince, kat kat açıldığını hissetmek isterim….

Sonlara doğru misk ve vanilyanın odunsu notaları bastırmasıyla kremsi bir yumuşaklığa bürünüyor Essence de Bois Precieux. Her fazı dengeli, her fazı etkileyici… Designer tayfada satışa sunulmuş olsa genele hitap kriteri ile “en iyi satanlar” listelerine girebilecek, niş rakiplerine göre ise derinlik hadisesinden puan kırdığım bir parfüme imza atmış Cigar. Yine de takılmayın siz bana… Güzelim baklavanın katlarına bile kusur buldum kendini beğenmiş jüri tarzımla… Nurella ile tatlıya bağlayayım: “kuş uçtu beybi!”

Konu purolara gelmişken, Essence de Bois Precieux’u "mild - medium" arası bir Dominik purosuna benzetiyorum. Sürekli tüketim rotasyonunda yer bulabilecek, Küba’lı ağır abilerinin verdiği hazzı yaşatamasa da keyifli vakit geçirtecek bir tasarım. İçim süresi ve yayılımı, daha doğrusu kalıcılığı ve fark edilirliği ise ortalama değerlerde seyrediyor.


Parfümü olması gerektiği konseptte değerlendirirsem, Essence de Bois Precieux benim için “medium” a yakın bir Dominik purosu. Görünürde Kübalı türdeşlerinden eksiği olmasa da hissiyat olarak full bodied bir Partagas’ın yanına yaklaşamaz. Buna rağmen humirorda (pardon koleksiyon) bulundurulacak, günlük tüketime (kullanıma) uygun, türdeşlerine göre de cüzdan dostu güvenli bir tasarım Essence de Bois Precieux.   

11 Mart 2015 Çarşamba

Naomi Goodsir - Or du Sérail

Önyargının parfüm hobisinde ne kadar zararlı olduğundan çokça bahsetmişimdir… Yeni bir marka, son günlerdeki en popüler parfümöre bir gourmand (yiyeceği andıran tatlı parfüm) tasarlatıyor ve parfümün lansmanını fuarda yapıyor. Daha denemeden piyasa işi jenerik bir koku geldi mi burnunuza? Önyargı hadisesini hatırlatayım da gelmesin...

Mankenden oyuncu, şarkıcıdan yönetmen, hatta yarışmacıdan sunucu olurken Fransız şapka tasarımcısı Naomi Goodsir, son yıllarda parfüm tasarımına takmış durumda. Bertrand Duchaufour imzalı Or du Sérail de, emin adımlarla niş parfüm dünyasında yer edinen Naomi Goodsir’in en son tasarımı. Estetik yargılarının son derece gelişmiş olduğu yaptığı tasarımlardan anlaşılan Naomi’nin usta parfümör Bertrand Duchaufour’la kimyası tutmuş olacak, ortaya oldukça çarpıcı bir gourmand çıkmış. 


Kırmızı rengin hâkim olduğu meyvelerle açılıyor Or du Sérail. Boozy diye tabir edilen içkiye benzer bir başlangıç tercih etmiş yine Bertrand usta. Yine diyorum çünkü 2001 yılında Comme des Garcons Red Sequoia ile başlattığı ve Frapin - 1697 ile rakipsiz konuma geldiği boozy hadisesinin öncüsü olan parfümörün imza attığı güncel tasarımlarının büyük bölümünde aynı havayı algılamak mümkün.

Meyveler hâkimiyetini sürdürürken puro tütünü, bal ve hindistan cevizi taarruz ediyor deyim yerindeyse. Biraz fazla ve yoğun gelse de başlangıçta, ne yaptığını iyi bilen Bertrand Duchaufour’un elinden harika gourmand çıktığının anlaşılması fazla sürmüyor.

2014 Yılı Niş Parfüm Raporu’nu okuyanlar ilk izlenimlerimin pek de olumlu olmadığını hatırlayacaktır. Or du Sérail, barındırdığı yoğun tatlılıktan ötürü zaman tanınması gereken bir parfüm. Ful kullanımdan önce elimde denediğimde, ayarsız bulduğumu ve bir süre kullanmaktan çekindiğimi itiraf etmeliyim. Parfümü kullanmaya başladıktan sonra ise düşüncelerim tamamen değişti desem yeridir. Niş parfüm raporunda jenerik gourmand yazmışım… Çok şükür çarpılmadım parfüm tanrıları tarafından!


Tatlı parfümlerden hoşlanmayanlar için Or du Sérail güvenli bir liman değil. Harmanda tatlılığı dengeleyen hiçbir nota hissedilmiyor. Genelde bu durumdan pek haz etmesem de nedense Or du Sérail’i kullanırken rahatsızlık duymuyorum. Hani “her gün bal, börek yenir mi?” derler ya, Or du Sérail ile yer oldum. Hiç de şikâyetçi değilim.

Fazlasıyla karmaşık harmanını basite indirgeyecek olursam Or du Sérail, Bertrand Duchaufour’un imzası haline gelen kırmızı meyvelerle desteklenmiş boozy hissiyatlı ve bol puro tütünlü bir gourmand. Hindistan cevizi ve vanilya desteğiyle benim gözümde bol meyveli bir Sangria olmuş Or du Sérail. Tam kıvamında alkolüyle bardak bardak tüketilse de geceyi zehir etmeyecek kadar usta işi harmanlanmış bir Sangria… Yanında da birkaç yıl dinlendirilmiş bir küba purosuyla servis etmiş Naomi Goodsir.


Güzel ve etkileyici olmasının yanında Or du Sérail’in kalıcılık ve fark edilirlik değerleri de oldukça üst düzeyde seyrediyor. Puro tütününün derinlik kattığı parfümü gün boyu hissetmek oldukça keyifli… Bir başka Naomi Goodsir parfümü Cuir Velours ile aynı çizgide görüyorum Or du Sérail’i. Hatta Cuir Velours’dan deriyi çıkarıp kırmızı meyveler ve bal ekleyince Or du Sérail’e ulaşılabileceğine inanıyorum desem?

Or du Sérail çığ gibi büyüyen gourmand furyasını bir adım öteye götüren parfümler arasında yerini almış durumda. Puro tütününün kullanıldığı Kilian - Back to Black, Tom Ford - Tobacco Vanille, Parfums de Marly - Herod veya Atkinsons - The Odd Fellow's Bouquet tarzı parfümlerden hoşlananlar için olmazsa olmaz bir koleksiyon parçası yaratmış usta parfümör Bertrand Duchaufour.
© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall