11 Mart 2015 Çarşamba

Naomi Goodsir - Or du Sérail

Önyargının parfüm hobisinde ne kadar zararlı olduğundan çokça bahsetmişimdir… Yeni bir marka, son günlerdeki en popüler parfümöre bir gourmand (yiyeceği andıran tatlı parfüm) tasarlatıyor ve parfümün lansmanını fuarda yapıyor. Daha denemeden piyasa işi jenerik bir koku geldi mi burnunuza? Önyargı hadisesini hatırlatayım da gelmesin...

Mankenden oyuncu, şarkıcıdan yönetmen, hatta yarışmacıdan sunucu olurken Fransız şapka tasarımcısı Naomi Goodsir, son yıllarda parfüm tasarımına takmış durumda. Bertrand Duchaufour imzalı Or du Sérail de, emin adımlarla niş parfüm dünyasında yer edinen Naomi Goodsir’in en son tasarımı. Estetik yargılarının son derece gelişmiş olduğu yaptığı tasarımlardan anlaşılan Naomi’nin usta parfümör Bertrand Duchaufour’la kimyası tutmuş olacak, ortaya oldukça çarpıcı bir gourmand çıkmış. 


Kırmızı rengin hâkim olduğu meyvelerle açılıyor Or du Sérail. Boozy diye tabir edilen içkiye benzer bir başlangıç tercih etmiş yine Bertrand usta. Yine diyorum çünkü 2001 yılında Comme des Garcons Red Sequoia ile başlattığı ve Frapin - 1697 ile rakipsiz konuma geldiği boozy hadisesinin öncüsü olan parfümörün imza attığı güncel tasarımlarının büyük bölümünde aynı havayı algılamak mümkün.

Meyveler hâkimiyetini sürdürürken puro tütünü, bal ve hindistan cevizi taarruz ediyor deyim yerindeyse. Biraz fazla ve yoğun gelse de başlangıçta, ne yaptığını iyi bilen Bertrand Duchaufour’un elinden harika gourmand çıktığının anlaşılması fazla sürmüyor.

2014 Yılı Niş Parfüm Raporu’nu okuyanlar ilk izlenimlerimin pek de olumlu olmadığını hatırlayacaktır. Or du Sérail, barındırdığı yoğun tatlılıktan ötürü zaman tanınması gereken bir parfüm. Ful kullanımdan önce elimde denediğimde, ayarsız bulduğumu ve bir süre kullanmaktan çekindiğimi itiraf etmeliyim. Parfümü kullanmaya başladıktan sonra ise düşüncelerim tamamen değişti desem yeridir. Niş parfüm raporunda jenerik gourmand yazmışım… Çok şükür çarpılmadım parfüm tanrıları tarafından!


Tatlı parfümlerden hoşlanmayanlar için Or du Sérail güvenli bir liman değil. Harmanda tatlılığı dengeleyen hiçbir nota hissedilmiyor. Genelde bu durumdan pek haz etmesem de nedense Or du Sérail’i kullanırken rahatsızlık duymuyorum. Hani “her gün bal, börek yenir mi?” derler ya, Or du Sérail ile yer oldum. Hiç de şikâyetçi değilim.

Fazlasıyla karmaşık harmanını basite indirgeyecek olursam Or du Sérail, Bertrand Duchaufour’un imzası haline gelen kırmızı meyvelerle desteklenmiş boozy hissiyatlı ve bol puro tütünlü bir gourmand. Hindistan cevizi ve vanilya desteğiyle benim gözümde bol meyveli bir Sangria olmuş Or du Sérail. Tam kıvamında alkolüyle bardak bardak tüketilse de geceyi zehir etmeyecek kadar usta işi harmanlanmış bir Sangria… Yanında da birkaç yıl dinlendirilmiş bir küba purosuyla servis etmiş Naomi Goodsir.


Güzel ve etkileyici olmasının yanında Or du Sérail’in kalıcılık ve fark edilirlik değerleri de oldukça üst düzeyde seyrediyor. Puro tütününün derinlik kattığı parfümü gün boyu hissetmek oldukça keyifli… Bir başka Naomi Goodsir parfümü Cuir Velours ile aynı çizgide görüyorum Or du Sérail’i. Hatta Cuir Velours’dan deriyi çıkarıp kırmızı meyveler ve bal ekleyince Or du Sérail’e ulaşılabileceğine inanıyorum desem?

Or du Sérail çığ gibi büyüyen gourmand furyasını bir adım öteye götüren parfümler arasında yerini almış durumda. Puro tütününün kullanıldığı Kilian - Back to Black, Tom Ford - Tobacco Vanille, Parfums de Marly - Herod veya Atkinsons - The Odd Fellow's Bouquet tarzı parfümlerden hoşlananlar için olmazsa olmaz bir koleksiyon parçası yaratmış usta parfümör Bertrand Duchaufour.

2 yorum

  1. Berkan hocam, özellikle ilerleyen safhaları Schwarzlose Berlin Leder 6 (aka Fetish) e çok benziyor. Back to Black gibi başlıyor. Balın etkisinden kurtulup hayvansallık biraz daha düşüyor ve kayboluyor. Kalan kısmı müthiş bir gurme işi. Dediğim gibi en çok da Leder 6 ya benzettim.

    İnceleme için de ağzına sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. J.F. Schwarzlose'lerden 3 parfüm denedim sadece ama pek hoşlandığımı söyleyemeyeceğim. Leder 6'yı maalesef deneyemedim. Back to Black çağrışımına da katılıyorum.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall