23 Ağustos 2018 Perşembe

Zoologist - Elephant

İlhamını şanlı imparatorlukların zaferlerinden, çölde geçirilen geceden ya da buruk bir aşk hikayesinden alan parfümler artık samimi gelmiyor. Bu tarz hikâyelerin, çoğu zaman parfüm tasarımından sonra yazıldığını düşünüyorum. Peki bunca pazarlama balonunun yanında daha samimi ve gerçekçi bir konsept nasıl olurdu? Hayvanlar âlemi mesela...


Zoologist, Victor Wong tarafından 2013 yılında kurulan Toronto merkezli bir niş parfüm evi. Ürün gamında yer alan her parfümü bir hayvana ithaf eden marka, kendini şöyle tanımlıyor;

“Zoologist Parfümleri’nde, hayvanlarla olan hayranlığımız sınırsızdır. Yaşam alanları, davranışları ve görünüşleri; insanlarla olan benzerlikleri ve farklılıkları, hatta kokuları bile bizlere kafa yordurur. Onların kurnazlığı ilham verirken, çeviklikleri ilkel içgüdülerimizle yankılanır ve onların sevimliliği bizleri güldürür.”

Zoologist parfümleri hayvansal içerik barındırmıyor. Bu bağlamda gerçekçi bir marka kimliğinin yanında güçlü bir sosyal sorumluluk bilinci de söz konusu... Markanın kurucusu Victor, ödüllü bağımsız parfümörler ile çalışarak tam bir yıldız kadrosu kurmuş durumda. Yeni kurulan markalarının basmakalıp formüllerinin (ünlü bir parfümörün adını kullanarak marka değeri yaratmak) tersine, genç yeteneklere güvenen girişimci, oldukça özgün bir marka yaratmış durumda.  Olympic Orchids’ten Ellen Covey, 4160 Tuesdays’den Sarah McCartney, PK Perfumes’dan Paul Kiler, En Voyage’dan Shelly Waddington, The Exotic Island Perfumer’dan Juan Perez, SP Parfums’den Sven Pritzkoleit gibi isimlerle çalışan Victor Wong, Zoologist’in yaz aylarında kullanılmaya uygun parfümü, Elephant için Pell Wall Perfumes’dan Chris Bartlett ile çalışmış.


Elephant açıldığı anda insanın yüzüne istemsiz bir gülümseme yerleşiyor. Yeşilliklerin arasından gözüken, bambu ağacına tırmanmış yaramaz bir maymun, yediği Hindistan cevizlerinin kabuklarını fırlatıyor sağa sola… Orada olduğunuzu düşünün. Materyal bağımlılıkların zirve yaptığı kültürden uzakta, huzur tatili vadediyor Elephant. 

Yeşilliklerle bezeli hindistan cevizi hissiyatı, zaman geçtikçe odunsular ve beyaz çiçeklerle destekleniyor. Belli belirsiz hissedilen kakao ile zenginleşen harman, parfümün uniseks yapısını baştan sona kadar korumaya yardımcı oluyor. Bu aşamada halen fili çağrıştırmayan Elephant için "Monkey" ismi daha uygun olur muydu diye düşünmeden edemiyorum.


Bir türlü ismiyle bağdaştıramadığım Elephant, çay ve hindistan cevizi etrafında dönen çok boyutlu bir yaz parfümü. Diplerde hissedilen sandal ağacı ve misk, yeşillikleri ezip geçen filin uçarı hissiyatını dengeliyor. Parfümün tasarımcısı Chris Bartlett, Comme des Garçons 2 (gümüş şişe) âşıklarının yaz ayları için kullanabilecekleri şahane bir kompozisyona imza atmış. Elephant benim için bahar kokulu CdG2’nun yeşil hissiyatı güçlendirilmiş, hindistan cevizi eklenmiş hali… Hatta CdG2’nin Diptyque Philosykos ile buluşması!

Zoologist’in risksiz parfümlerden biri olan Elephant’ın performansı kademeli olarak azalıyor. İlk bir saat yoğun olarak hissedilen parfüm, ilerleyen zamanda yolculuğuna tene yakın kalarak devam ediyor. Kusur sayamadığım bu durum, tazeleme başına egzotik tatil için yeni bir bilet anlamına geliyor.


Zoologist, iki yıldır niş parfüm raporlarına bahsettiğim, deyim yerindeyse “En İyi Çıkış” kategorisinin en güçlü adayı olan parfüm evi. Bunaltıcı sıcakların baş gösterdiği bu günlerde, Elephant ise marka ile tanışmak için en uygun yol. Sonrasında markanın asıl kimliğini oluşturan daha zor tasarımlara geçeriz ;)

1 yorum

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall