23 Eylül 2019 Pazartesi

Burberry - Amber Heath

Kırmızı, kahve, siyah ve beyaz tonlarındaki ekoseli kumaş deseni, ilk kez kullanıldığı 1920’li yıllardan beri İngiliz kökenli giyim markası Burberry’nin imzası olarak tanınıyor. Gabardin kumaş ve trençkot ile döneminin ötesinde işlere imza atan moda evi, günümüzde lüks giyim ve parfüm pazarlarının en önemli aktörlerinden biri konumunda. Burberry’nin imzası olarak tescillenen ekose desen, yıllardır en çok taklit edilen ve benzeri yapılan kumaş olunca, işletme gelirinin hatırı sayılır bir kısmı da marka ihlali için yaklaşık 8 milyon dolar talep edilen tazminat davalarından geliyor. Peki bu kadar taklit edilen Burberry, hiç taklit etti mi? Parfüm dünyası için konuşursak henüz değil. Yani kısmen…


Burberry, 90’lı yıllardan bugüne parfüm pazarının en büyük oyuncuları arasında yer alıyor. Ana Akım Parfüm Raporları’nda sıkça bahsettiğim marka, 2017’de tanıttığı Bespoke koleksiyonu ile niş parfüm pazarına da girmiş durumda. Burberry'nin başparfümörlüğünü yapan Francis Kurkdjian, Bespoke Koleksiyonu’nun da arkasındaki isim. Koleksiyonda yer alan parfümler, birden fazla konsantrasyonda bulunabiliyor. Böylece ısmarlama anlamına gelen “Bespoke” koleksiyonunda yer alan ürünler, kişiye özel olmasa da kişiye özel sayılabilecek konsantrasyonlarda satın alınabiliyor. Francis Kurkdjian durumu şöyle anlatmış; ‘Her bir kokunun konsantrasyonu, müşterilere mümkün olan en iyi karışımı sunmak için özenle seçilmiştir.  Bu da aynı kokuyla hikayenin farklı versiyonlarını anlatmamızı sağlamıştır.’ Amber Heath, Antique Oak ile birlikte Bespoke koleksiyonunda en çok dikkatimi çeken kompozisyon.

Giriş kısmına dönecek olursak, yazının konusu olan Amber Heath kopya ya da esinlenme değil. Francis Kurkdjian’ın başarı yakaladığı bir formül üzerinde değişikliğe giderek yaratılan bir başka başarılı kompozisyon. Maison Francis Kurkdjian - Grand Soir Bespoke Creation for Burbbery diyelim ;)


 fotoğraf: instagram.com/gurmekokular

Amber Heath, aselbent reçinesi ve tolu ile balzamik bir açılış yapıyor. Yoğun açılışın ardından amber ve yine balzamik notaların köşelerini yumuşattığı paçuli, parfümün karakterini oluşturuyor. Parfümün ilk birkaç dakikası vurulmak için yeterli. Sitede bu ifadeyi kaç kez kullandım bilmiyorum ama yine ustalığını konuşturmuş Francis. Amber Heath, London’dan beri beni en çok etkileyen Burberry parfümü!

Sıcak açılış sonrası paçuli nispeten geri çekilirken vanilya ve tonka fasülyesi, Amber Heath’e kadifemsi bir hissiyat veriyor. Bu iki notanın birlikteliği korkutmasın, zira parfümün tatlılığı tam da olması gerektiği gibi. Ortalardan sonra pek değişim göstermeyen Amber Heath, hafifçe hissedilen vanilya, amber ve paçuli kombinasyonuyla tenden ayrılıyor.

Tescilli Burberry Deseni

Gelelim parfümün selefi Grand Soir ile Amber Heath ilişkisine. Çok sevdiğim Grand Soir, bazı kullanıcılara göre hem vanilya hem de tonka fasulyesinin etkisi ile fazla tatlı gelirken Amber Heath, rafine bir dokunuşla dengeyi her daim hissettiriyor. Ancak Amber Heath de tıpkı Grand Soir gibi tekdüze yapıda ilerleyen bir kompozisyon. İki parfüm her ne kadar zaman zaman birbirlerini andırsalar da amber sevenler için her ikisi de koleksiyonda kendine yer bulabilecek kadar özellikli tasarımlar.

Her iki cinsiyetin kullanımı için uygun olan Amber Heath'in %10’luk konsantrasyon için konuşursam, parfümün fark edilirlik ve kalıcılık değerleri oldukça yüksek. Konsantrasyon konusunda bilinenin aksine her zaman ne kadar çok o kadar iyi hadisesi geçerli olmamakla birlikte %30 ve %49.5’luk konsantrasyonlarını da ciddi merak ediyorum.


Grand Soir yazımda “Kadifemsi amber ve vanilya ile kapanış yapan Grand Soir, amber tabanlı sıcak parfüm tayfanın en tepesine oynayacak kadar güçlü bir oyuncu.  Serge Lutens - Ambre Sultan, Tom Ford - Amber Absolute,  Histoires de Parfums- Ambre 114 ve Annick Goutal - Ambre Fétiche gibi referans amberlere rakip olacak kadar nitelikli bir parfüm.” İfadesini kullanmıştım. Amber Heath de referans amber liginde, selefine benzeyen ancak dahiyane paçuli kullanımı ile farklılaşan, şahane bir tasarım.
© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall