3 Ekim 2014 Cuma

Etat Libre d'Orange - Jasmin et Cigarette

Zamanla yargıların değiştiği gibi zevkler de gelişiyor ve değişiyor. Birkaç yıl öncesine kadar burun kıvırdığım parfümleri sevmeye başladığım da oluyor, sevdiklerimi sıradan bulmaya başladığım da… Zaman içinde bu hobiye dair öğrendiğim en önemli şeyler, geçmişte kesin yargılara varılmış parfümlere bile zaman zaman yeniden şans vermek ve kesin karara varmadan önce mutlaka tüm gün kullanmak.

Birkaç yıl öncesine kadar oldukça mesafeli olduğum, son zamanlarda ise bir nebze olsun ısındığım Fransız bir niş parfüm evi Etat Libre d'Orange. Isınmak dediysem de, aradan tahammül edemediklerimi ayıkladım diyeyim. Kısa adıyla ELdO, "bir insan neden böyle kokmak ister ki?" dedirtecek birçok kokuyu barındırıyor ürün gamında. Dolayısıyla ELdO’yu niş parfümler ile tanışmamış standart bir parfüm kullanıcısının yakınından bile geçmemesi gereken bir marka olarak nitelendiriyorum. Oldukça radikal ve esprili bir pazarlama departmanına sahip markanın, “ilginç” parfümlerinin yanında gayet güzel kompozisyonları da gümbürtüye gidiyor ya, en çok ona üzülüyorum. Onlardan biri olan Jasmin et Cigarette, markanın nispeten normal sayılabilecek, en başarılı parfümlerinden biri benim gözümde. Feminen tarafa yakın, kafası dumanlı bir yasemin parfümü…


Yasemin, kayısı ve tütünle açılıyor parfüm. İlk andan etkiliyor! Açılışta hissedilen kayısı, kararında bir tatlılıkla havayı yumuşatıyor. Kafası dumanlı ve şaşırtıcı bir parfüm Jasmin et Cigarette.

Üst notaları destekleyici olarak kullanılan kayısı bir süre sonra tamamen etkisini kaybediyor. Yasemin öncülüğünde zengin bir harman, kafası dumanlı dumanlı takılıyor. Meyvelerin geri plana çekilmesiyle de, sevdiğim tarza daha yakın hale geliyor parfüm.

Zengin bir harmanı var Jasmin et Cigarette’in. Hafif tatlı puro tütünü, yasemin, meyveler, tonka faskülesi… Birçok ELdO’nun da yaratıcısı olan Antoine Maisondieu, Jasmin et Cigarette’te resmen serbest takılmış ama ortaya hiç de fena olmayan bir eser çıkmış. Kül tablasına batırılmış hissiyatı veren bir yasemin ancak bu kadar çekici kokabilir!


Ortalara gelindiğinde iyice sabunsu bir hal alıyor Jasmin et Cigarette. Gri tonlardan beyaza geçip, temiz temiz kokuyor parfüm.

ELdO’ların birçoğu sıkıldıkları ilk andan itibaren büyük değişimler geçiren, tabiri caizse giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunan bukalemun gibi kokular. İlk anda etkileyen birçok ELdO parfümü ortalara doğru bambaşka bir yapıya bürünerek burun kıvırmama neden olsa da, Jasmin et Cigarette’te böyle bir durum söz konusu değil.

Hafiften tatlı bir havası da olan Jasmin et Cigarette, ortalama kalıcılık ve fark edilirlik değerlerine sahip. Ortalara doğru baştaki etkisini kaybetmeye başlayan parfüm, yaklaşık iki saat içinde tamamen ten kokusuna dönüşüyor. Dolaysıyla parfümün her fazını deneyimlemeye takıntılı olmayanların gün içinde Jasmin et Cigarette'i tazelemelerinde yarar var.

Etat Libre d'Orange, zamanında fabrika gibi parfüm tasarlamış, radikal ve garip kompozisyonlarının yanında güzel parfümleri de arada kaynamış bir marka bana göre. Yıllar içinde geriye dönüp baktığımda kadın kullanımı için birkaç güzel parfüm olduğunu kabul etsem de uniseks veya erkek kullanımına uygun, başarılı bulduğum parfümleri bir elin parmaklarını (iki parmak diyelim) geçemiyor.


Günlük kullanmanın neredeyse imkânsız olduğu birçok Etat Libre d'Orange parfümünün arasında nispeten kullanılabilir ve güzel olanları keşfetmek hem zaman alıyor hem de ciddi sabır istiyor. Kısa yoldan ELdO tavsiyesi istenirse; yasemini severim, dumanlı ve sabunsu halini de denemek isterim diyen kadınlar için nokta atışı bir parfüm Jasmin et Cigarette.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall