1 Mayıs 2014 Perşembe

Escentric Molecules - Molecule 02 / Escentric 02

- Bana hem etkili, hem kalıcı, hem fark edilir, hem hafif,  hem de kimseyi rahatsız etmeden her zaman kullanabileceğim bir parfüm önerir misin?

- !%#?

O kadar sık karşılaşıyorum ki benzer soru cümleleriyle… Beklenti parfümden ziyade sihirli bir sıvı aslında… Neyseki bir süre önce bu soruya verilebilecek bir cevap buldum!

Escentric Moecules, Alman parfümör Geza Schoen’in projesi niteliğinde bir marka. Geza, Iso E-Super ve Ambroxan gibi bileşenleri kullanma hadisesinde uzmanlaşmış bir parfümör. Projesinin amacı da kullanmayı çok sevdiği bu bileşenlerin ana temasını oluşturduğu kokular tasarlamak.


Escentric Molecules, parfüm dünyasında devrim yaratan bir proje. Guerlain veya Chanel gibi kompleks parfüm ekolünden gelen tayfanın denemeye değer bulmadığı, kimileri tarafından parfüm bile sayılmayan bir marka Escentric Molecules.

Projenin ilk elemanları olan Molecule 01 ve Escentric 01’in teması Iso E-Super, 02’lerin teması Ambroxan ve 03’lerin teması Vetiveryle Acetate. Bu bileşenler doğada var olmayan kokular. Hepsi laboratuvar ortamında üretiliyor. Molecule adı altında pazarlanan kokuların tamamının ilgili bileşenden oluştuğu, Escentric’lerin ise %65 ilgili bileşen, kalanının ise destekleyici notalardan oluştuğu iddia ediliyor.
  
Escentric Molecules parfümlerini ara sıra mağazalarda denerdim. Escentric’leri iyi kötü analiz edebilirken Molecule olanların kokusunu dahi alamazdım. Gözümü karartıp satın aldıktan sonra anladım ki, bu parfümlerin olayı ful kullanmakmış!


Escentric Molecules serisi geleneksel parfüm anlayışından farklı olarak üst, orta ve alt notalar barındırmıyor. Dolayısıyla fazlara ayırıp anlatılacak parfümler değiller. Escentric 02, ilk sıkıldığı andan son ana kadar ambroxan önderliğinde iris ve yasemin kokuyor. Kimseyi rahatsız etmeden, güzel kokan ve mutlu eden bir parfüm… Molecule 02 ise tamamen ayrı bir hadise!

Molecule 02, sıkıldığı anda sadece alkol kokuyor. Sonrası ise yok… Gerçek anlamda yok! En azından kullanıcının kendisinin algılaması oldukça güç. Zaman zaman vücut ısısının yükselmesiyle hafiften burna gelir gibi olup tekrar kayboluyor. Sihir gibi bir şey bu Molecule 02! Bir varmış, bir yokmuş…

Escentric 02 ve Molecule 02 birlikte kullanıldığında gayet başarılı sonuç veriyor. Escentric 02 daha çok parfüme benzediğinden kokusu ilk sıkıldığı andan itibaren hissedilirken, Molecule 02 gün içinde Escentric 02’yi destekleyip deyim yerindeyse baz oluşturuyor. Özellikle vücut ısısının yükseldiği sıcak günlerde 02’lerin fark edilirliği ciddi oranda artıyor. Sıcak havalarda harikalar yaratan parfümler Escentric 02 ve Molecule 02.

Molecule 02 ve Escentric 02, markanın uniseks kullanıma en uygun parfümleri. Erkek de kadın da rahatlıkla kullanabilir. Özellikle Molecule 02, her tende değişik sonuç veriyor. Biraz da kişinin kendisi gibi kokuyor!


Molecule serisi tek bir notadan oluştuğu için parfüm yapımında kullanılan malzemeleri satan herhangi bir yerden gerekli bileşenlerin satın alınıp evde bile yapılabileceği düşünülüyor. Nispeten doğru. Peki, sonuç aynı olacak mıdır? Hayır!

 Juliette Has a Gun - Not a Perfume da aynı Molecule 02 gibi sadece Ambroxan kullanılarak yapıldığı iddia edilen bir parfüm. Molecule 02 ile benzerlikleri olsa da kesinlikle farklı koktuklarını söyleyebilirim. Ayrıca parfüm yapımı için kullanılan ve elimde olan Ambroxan notası da hem JHG - Not a Perfume’dan hem de Molecule 02’den farklı kokmakta! Yani ya kullanılan bileşenlerin kalitesi ya da açıklanmayan ama destekleyici olarak kullanılan notalardan kaynaklı farklılıklar var.

Escentric Molecules kullanmak görünmez bir zırh giymeye benziyor. Parfümün kokusunu almaya çalışıp alamadığım bir anda birisinin çıkıp da “parfümün çok güzelmiş” demesi, insanın kendinden şüphe etmesine neden oluyor. Bir gün önce öğle saatlerinde kullandığım parfümün ertesi gün sabah bile hissedildiğinin söylenmesi de fark edilirliklerinin yanında kalıcılıklarının da ne derece iyi olduğunu gösteriyordur herhalde! İlk defa kendi düşüncelerim yerine, başkalarının görüşleriyle bir şeyler anlatıyorum parfüm konusunda…

Geza Schoen

Geza Schoen’in tarzını ne kadar sevdiğim Ormonde Man ve Clive Christian X yazılarımdan anlaşılıyordur. Escentirc Molecules da, Geza’nın yaratıcılığını bir kez daha pekiştiren bir proje! Escentric Molecules, gün içinde kullandığı kokunun gösterdiği değişimi gözlemlemeyi seven parfüm meraklılarının kayıtsız kalacağı bir marka. Ancak yaygın olarak anketlerden de çıkan sonuç gibi, parfümü diğer insanları etkilemek için kullananlar için tam anlamıyla gizli bir silah. Çünkü hem etkili, hem kalıcı, hem fark edilir, hem de hafif!

22 yorum

  1. Merhaba, incelemelerinizi ilgiyle takip ediyorum çok başarılısınız.
    Escentric ve molecule ün ikisini birden mi kullanmamız gerekiyor, Sadece molecule olanı kullansak nasıl bir etkisi olur?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Molecule ve Escentric'i birlikte kullanmak gerekmiyor. Birkaç saat sonra ağırlıklı olarak fark edilen Molecule zaten... Bu arada Molecule sadece Escentric ile değil, başka parfümlerle de birlikte kullanılınca fena olmayan sonuçlar yakalanabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,çok güzel yorumlamışsınız.ayrıca ürünü açık parfümeriden alarak kullandım süperdi. yukarıda yazınızda ilk sıkıldığı andan itibaren alkol kokan ve neredeyse yok dediğiniz molecule bu yorumunuzda ağırlıklı olarak fark edilen molecule demişsiniz ??. ambroxan iris ve yasemin notalarını barındıran hangisi ???

      Sil
    2. Ambroxan'ı falan boşverin. Açık parfüm kullanmamanızı tavsiye ederim.

      Sil
    3. tavsiyeniz için teşekkür ederim. orjinalini almayı düşünüyorum molecule mü ? escentric mi.?

      Sil
  3. Birlikte kullanımdan kasıt ayrı ayrı şişelerden mi yoksa 2 ürünü tek bir şişede birleştirip kullanmak gibi mi ? Acayip adamın acayip kokularına acayip sorular :)

    YanıtlaSil
  4. Ayrı şişelerden bahsediyorum. Layering hadisesi...

    YanıtlaSil
  5. Vedat Ozan,bu ambroxan için neler demiş sitesinde bak.:
    Molecule 02 ve Not A Perfume, formüler anlamda şu an okumakta olduğunuz kokucuk ile bire bir aynıdırlar zira Ambroxan kokucuğu da onlar gibi katışıksız molekülün seyreltilmesi ile oluşmuştur. Aradaki tek fark fiyat farkıdır ve bu kokucuk 35 ml'si 14,50 TL'ye satılırken Molecule 02'nin 100ml'si 140,- ABD Dolarına, -- Ne dersin?

    YanıtlaSil
  6. Ticari bir ifade... Yazıda düşüncelerimi anlattım.

    "Molecule serisi tek bir notadan oluştuğu için parfüm yapımında kullanılan malzemeleri satan herhangi bir yerden gerekli bileşenlerin satın alınıp evde bile yapılabileceği düşünülüyor. Nispeten doğru. Peki, sonuç aynı olacak mıdır? Hayır!

    Juliette Has a Gun - Not a Perfume da aynı Molecule 02 gibi sadece Ambroxan kullanılarak yapıldığı iddia edilen bir parfüm. Molecule 02 ile benzerlikleri olsa da kesinlikle farklı koktuklarını söyleyebilirim. Ayrıca parfüm yapımı için kullanılan ve elimde olan Ambroxan notası da hem JHG - Not a Perfume’dan hem de Molecule 02’den farklı kokmakta! Yani ya kullanılan bileşenlerin kalitesi ya da açıklanmayan ama destekleyici olarak kullanılan notalardan kaynaklı farklılıklar var."

    YanıtlaSil
  7. Bilgi dolu bir yazı olmuş Berkan abi, keyifle okudum. Diğer yorumlarınızı da heyecanla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Türkiye'de satın alabileceğimiz noktalar nelerdir, bilginiz var mı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    Escentric Molecules; Harvey Nichols, Brandroom, Zorlu Beymen ve Beymen Online'dan temin edilebilir.

    YanıtlaSil
  10. merhaba,

    erkek için;çok keskin,fresh,ferah,bayıltmayan bir/birkaç parfüm tavsiye edebilirseniz çok memnun olurum..kenzo ve aramis always dışında mümkünse:)

    YanıtlaSil
  11. berkan bey merhaba,

    ürünü önce escantric o2 olarak aldım daha sonra molecul o2 ile kullanmam gerektiğini yorumunuzda okuduktan sonra aldım.tene 3'er kez m-o2 ve E-o2 aynı şekilde kıyafete uyguladım fakat kalıcılık ve hissedilirlik açısından ben bahsettiğiniz gibi etkili ara ara kendini hissettiren bir yapıda olduğunu görmedim.çok şaşırdım açıkçası.beklentim bu tür fresh kokuların yaz aylarında kendini daha çok hissettireceği düşünmek.bekleyip göreceğim ve sizinle paylaşacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birlikte kullanım gerekli değil ama etkiyi arttırıyor. Escentric Molecules serisi sihir gibidir. Kullananın burnu alışır ve gün içinde kendi kokusunu alamaz ancak çevresindekiler, parfüm yeni sıkılmışcasına bir etkiye maruz kalır. Yani diyeceğim, çevrenizdekilerin yorumları olmadan burun, farkı algılayamaz. Röportajlar kısmında markanın yaratıcısı Geza Schöen ile yaptığım röportajı okumanızı tavsiye ederim. Durumu oldukça içi açıklıyor Geza.

      Sil
  12. Berkan bey!Sadece escentric 02 kullansak yeterli olurmu? Çünkü cevap kısmınızda bir süre sonra farkedilen sadece molecules demişsiniz.Cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Molecule tek başına psikolojik olarak yetersiz gelebiliyor ancak Escentric'ler tek başlarına da oldukça etkili.

      Sil
  13. mrblar bunları satın almak ıstıyorum yardımcı olabılırmısin satın alma adresınızı mail olarak alabılırmıyım...

    YanıtlaSil
  14. menekse parfumlerı isimli bi firma bunun tester inı hedıye etmıstı kullandım kokuya hasta oldum herkes benı koklamak ıstıyor falan baya etkıleyıcı ısmını bılmıordum fabrıkdan ogrendım ama ben tek sısede muthıs etkı almıtım sımdı hangısını almalıyım

    YanıtlaSil
  15. Hocam selam.. Molecule 1 ve molecule 2 kullandum, ayrı ayrı ve birlikte.. İlk sıkışta kokuları geliyor ancak 10 dakkada kayboluyor, sonra alakasız bir anda üstümden kokuyu alabiliyorum.. Her iki parfümde çok güzel kokuyor ancak böyle saklambaç oynmaları hiç hoşuma gitmedi, böyle tuhaflık sevmiyorum.. Her ikisini üstüste kullanınca da kokunun şekli değişiyor.. Siz bu sorunu nasıl çözdünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep söylüyorum, Escentric Molecules sihir :) Olfactory fatigue olarak adlandırılan, burnun kokuya alışıp hissizleşmesi hadisesi en çok bu markada görülüyor. Çözümü olan bir durum değil.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall