3 Aralık 2014 Çarşamba

O`Driu - Peety

Jean-Claude Ellena’nın parfüm dünyasının asi çocuğu (koca adam aslında) olduğunu düşünmüşümdür hep. Olivia Giacobetti, o naif transparan tarzıyla çekingen bir kadını, Olivier Durbano taşları konuşturan adamı, Maurice Roucel ise cesareti simgelemiştir gözümde. Paranormal yakıştırmalarıma bir yenisini eklersem Angelo Orazio Pregoni ise, başka dünyalarla iletişim halinde olan bir karanlık sanatlar ustası. Parfüm dünyasının Constantine’i...

O’Driu butik parfümler üreten İtalyan bir parfüm evi. 2011 yılında bazıları 12, bazıları 200 limitli el yapımı ve numaralandırılmış tasarımlarla niş dünyasına adım atan O’Driu’nun üçü seri üretim olmak üzere veri tabanlarında bile yer almayan otuzun üzerinde parfümü mevcut. Parfümlerin tamamını tasarlayan Angelo Orazio Pregoni, parfüm dünyasının bugüne kadar karşılaştığı en farklı tasarımcılardan biri. İmza olarak karanlık otları ve baharatları kullanan Angelo, 12. yüzyılda yaşaması gereken bir büyücü olacakken parfümör olmayı seçen bir kaçık!  

O’Driu'nun limitli üretim parfümlerinin hiçbirini üzerimde bir günden fazla taşıyamasam da seri üretim mantığıyla tasarladığı Eva Kant, Peety ve Pathetique’i oldukça özgün ve kullanılabilir buluyorum. Markanın parfümlerini sunumu ve pazarlama anlayışı da tasarımları kadar radikal.


Markanın neredeyse tüm parfümlerini denedikten sonra cüretkâr tarzına rağmen güvenli liman olarak gördüğüm Peety, isminin de etkisiyle ortamlarda en çok tartışılan O’Driu parfümü. Maskulen tarafa yakın gördüğüm, imza parfümü olabilecek bütün nitelikleri taşıyan şahane bir kompozisyon.

Puro tütünü öncülüğünde gül ve meşe yosunuyla başlıyor Angelo’nun cesur tasarımı. Eski kafa hissiyata sahip zengin ve etkileyici bir başlangıç. Saniyeler içinde kendini belli edip kaybolan bir de yasemin var ki, elde edilen iksire büyülü bir dokunuş eklemiş.


Modern puro tütünü ve eski kafa meşe yosunlu açılışın ardından tatlılığı veren katman devreye giriyor. Bir yandan tatlı biberler, bir yandan tonka fasülyesi, bir yandan tarçın bastırıyor… O’driu, kesinlikle tarçını en ilginç haliyle kullanan marka. Resmen çubuk tarçındaki odunsu hissiyatı alıp şişeliyor Angelo.

Clive Christian - X for Men yazımda bahsettiğime benzer şekilde, parfüm dünyasının her dönemine atıfta bulunan bir hikâye şeklinde gelişimine devam ediyor parfüm. Tarihsel parfüm yolculuğunun olmazsa olmazları sandal ağacı ve paçuli hissediliyor ortalara doğru. Paçuli, aynı baştaki yasemin gibi kendini gösterip kaçsa da sandal ağacı Peety’nin sonlarına kadar başrol oyuncusu olarak hikâyeye dâhil oluyor.

Peety için tam olarak belli bir tema parfümü diyemem. Kullandığım her gün farklı bir nota ön plana çıkıyor desem yeridir. Kimi zaman tarçın ve meşe yosunu desteğinde bir puro tütünü, kimi zaman da gül ve tonka fasulyesinin eşlik ettiği bir sandal ağacı parfümü Peety. Karanlık sanatlar ustası yakıştırması yaptığım Angelo Orazio Pregoni, tanımlanamayan bir parfüm tasarlamış. En cesur gözükenden daha cesur ama çok daha kolay kullanılabilir ve şık...


O’driu’nun neredeyse tüm limitli tasarımlarının gerçek hayatta kullanımı zorken, Peety, Eva Kant ve Pathetique’in yer aldığı standart serisinin kullanımı da bir o kadar kolay. Karmaşık yapısına rağmen akıp gidiyor Peety. Limitli seriyi deneyenlere ustasından bir şeyler öğrendiğini gösterirken nispeten daha kolay tasarımlardan hoşlanan parfüm severlere de yaşanması gereken bir deneyim sunuyor. Sonlarda derinlemesine puro tütünü, amber ve tarçın ile günümüz trendlerine uygun veda ediyor Peety.

Bir süre önce yorumladığım Bogue - Maai kafasında, tarif etmesi güç bir parfüm Peety. Eskiyle yeniyi buluşturan karanlık bir sıvı… Peety’yi, Maai’ye göre biraz tatlı, eski kafa hissiyatı nispeten daha az ve daha kolay kullanılabilir buluyorum. Parfümün tek bir kusuru varsa o da fark edilirliğini yeteri kadar yüksek bulmamam... Notalarına bakıldığında çok daha saldırgan duran Peety, maalesef ilk birkaç saatin sonunda tene oldukça yakın kalıyor. Kalıcılık yönünden gayet başarılı olup kendini gün boyu hissetse de etraftakilerin de uzun saatler bu farklı deneyimi hissetmeleri daha güzel olurdu.


Angelo Orazio Pregoni parfüm dünyasının en radikal tasarımcılarından biri. Limitli üretim parfümlerini kullanılabilirlik sınırları içinde düşünemesem de niş parfümlerle derinlemesine ilgilenen parfüm severlerin denemeden göç etmemesi gereken, başka bir dünya O’Driu. Peety ise Angelo’nun dünyanın dehşete düşmesini engellemek için karanlık güçlerinin sadece bir kısmını kullandığı başyapıtı…

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall