14 Aralık 2014 Pazar

Xerjoff - Uden

Bana yöneltilen soruların frekansını çıkarırsam birinciliği şüphesiz şu soru alır “ucuz ama kaliteli bir parfüm önerir misin?” Hap bilginin değersiz olduğunu düşünmüşümdür hep. Hele ki gerekli girdileri sağlamadan yöneltilen açık uçlu bir soruya verilen cevabın tatmin ettiğini görmedim desem yeridir. Her neyse… Yüksek fiyatlı ama kaliteli bir parfüm önersem?

İtalyan niş parfüm evi Xerjoff, pazarın üst segmentine hitap eden büyük oyuncular arasında yer alıyor. Kullanılan içeriklerin kalitesinden sunumlara kadar her detayı özenle seçen Xerjoff’un kurucusu ve kreatif direktörü Sergio Momo pazarı derinlemesine analiz edebilen, trendleri takip edip uygulamaya geçirmekte zaman kaybetmeyen biri.

Xerjoff çığır açan ya da uçlarda parfüm tasarlayan bir marka değil. Güvenli tasarımları pazardaki en kaliteli içeriklerle birleştirip üst düzey bir sunumla tüketiciye ulaştırmayı misyon edinmiş bir parfüm evi. Risk almaktan kaçınan duruşlarıyla ve yüksek fiyatlarıyla parfüm severler tarafından sıkça eleştirilen Xerjoff, önyargılardan arınıp zaman ayırılması gereken parfüm evlerinden biri. Özellikle Shooting Stars ve XJ17/17 Stone Label koleksiyonları markanın duruşunu en iyi yansıtan parfümleri barındırıyor. Uçup gidiyor diye tabir edilen notaları deyim yerindeyse formaldehite koyup doğal halleriyle uzun süre muhafaza edebilen en başarılı marka Xerjoff!


Shooting Stars koleksiyonunda yer alan Uden, erkek parfümü olarak pazarlansa da kadın kullanımına da oldukça uygun etkileyici bir parfüm. Greyfurt hâkimiyetinde turunçgillerle açılan Uden'in, sıradan diyebileceğim ancak kalite hissiyatı üst düzey bir başlangıcı var. Turunçgili duyunca hemen yazlık bir parfüm beklemeyin... Koyu ve yoğun hissiyatı olan, dört mevsim güvenle kullanılabilecek bir parfüm Uden.

Boozy diye tabir edilen, içkiye benzer hissiyatı olan parfümlerde kullanılan konyak, rom, viski ve şarap gibi notalar, genelde üst notalarda kendilerini belli edip çok kısa bir süre içinde algılanmaz olur. Uden’in başlangıcının ardından hissedilen rom öyle ustalıkla kullanılmış ki, parfümün sonuna kadar kendini hissettiriyor. Ünlü Hennessey konyaklarının varisi Kilian Hennessey imzalı Straight to Heaven’da hissedilen roma benzer, hatta kıskandıracak bir kullanımdan bahsediyorum. Sıradan başlayan Uden, romun başrol oyuncusu olarak hikâyeye dâhil olmasıyla bambaşka bir doğrultuda ilerliyor.


Xerjoff, kısa süre içinde hissedilmez hale gelen notaları kalıcılık ve fark edilirlik yönünden en yüksek performansla kullanabilen markaların başında geliyor. Nio’da bergamotu, Fiero’da limonu, Kobe’de portakal çiçeğini uzun süre muhafaza eden Xerjoff, Uden’de de turunçgillerin ve romun saatler boyunca diri kalmasını başarabilmiş. Doğal halleri oldukça uçucu olan bu notaları, kaliteden ödün vermeden nasıl bu kadar uzun süre koruduklarını hala anlamasam da bu konuda Xerjoff’un üzerine çıkabilen parfüm evi yok desem yeridir.

Ortalara doğru rom ve turunçgillere, dumanlı bir vanilya ve derinlik katan kahve eşlik ediyor. Etkileyici olduğu kadar da konforlu bir parfüm haline dönüşüyor Uden. Moda dergilerinde “rahatlıktan ödün vermeden şıklık” benzeri başlıklar atarlar ya, tam olarak öyle…


Neredeyse denediğim tüm Xerjoff’lar zaman içinde büyük değişim göstermeyen tasarımlar. Yoğun konsantrasyonlarından kaynaklı bu durum, kullandığı parfümün gün içinde değişimini gözlemek isteyen parfüm severlerin hoşuna gitmese de performans arayan kullanıcılar için büyük nimet. Uden de gün boyu kullanıcısına eşlik eden, özgüven arttırıcı bir sıvı!

Turunçgil ağırlıklı niş parfümler genelde klasik İtalyan tarzı hafif parfümler olduğu için niş markalardan Uden’e benzer bir parfüm anımsayamasam da designer tayfadan Chanel - Allure Homme Edition Blanche ile Uden'in başlangıçları benzerlikler gösteriyor. Ortalardan sonra Allure Homme Edition Blanche limonlu turta şeklinde devam ederken Uden; rom, vanilya ve kahvenin uyumuyla yolculuğuna devam ediyor.


Xerjoff riskli tasarımlar barındırmayan bir marka. Dolayısıyla farklı olanı arayan, niş parfüm dediğin benzersiz olur diye düşünenleri sağ taraftaki “Sitede Ara” kutucuğuna alalım... Kullandığım parfümün kalitesi çok yüksek olmalı ve bunu da şık bir sunumla tamamlamalı diyenleri ise Xerjoff’un renkli dünyasında hoş bir gezinti bekliyor. Uden de yolculuğa başlamak için en uygun duraklardan biri.

25 yorum

  1. Berkan bey çok güzel bi anlatım olmuş, yürekten tebrik ederim.. Sayenizde bi kokuya daha merak saldım.. İşin kötü tarafı bu tarz markalara ulaşmak pek kolay olmuyor.. Bu konuda yardımınıza başvurmak istedim.. Xerjoff ülkemizde satılıyor mu? Eğer satılmıyorsa nasıl temin edilebilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin marina da you beauty mağazasında bulabilirsiniz.

      Sil
  2. Teşekkür ederim Özgür Bey. Xerjoff ülkemizde satılıyor. İstanbul Debenhams Niche Corner ve bazı ATU (Duty Free)'larda bulunabilir.

    YanıtlaSil
  3. Tom Robbins'in "Parfümün Dansı" romanını okuduktan sonra 'koku'ya olan bakışım değişti. Şimdi parfümler hakkında Türkçe yazan ve çok güzel yazan birisini keşfettim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Sayın Rasthalif, güzel düşünceleriniz için ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba.Xerjoff More Than Words adlı parfümü deneme imkanınız oldumu? Kısaca bilgi verebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  6. More Than Words, oldukça güçlü çiçekli ve meyveli bir oud yorumu. Soğuk havalarda kullanmaya uygun, bolca iltifat toplayan bir kompozisyon.

    YanıtlaSil
  7. Parfümler hakkında bilgi veren birine rastlamak çok keyifli.Xerjoff Uden benim 4 mevsim kullanmaktan zevk aldığım parfümüm.Yorumuna aynen katılıyorum etkileyici ve güvenli.Umarım bizleri daha çok parfümle tanıştırırsın,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Xerjoff'un xj stone label koleksiyonundan, homme adlı parfümü nerede bulabilirim?
    Deneme imkanınız oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sevdiğim deri parfümleri arasında yer alıyor Xerjoff Homme. Beymen (bazı şubeler), Harvey Nichols, Brandroom (bazı şubeler) ve Home of Scents'te Xerjoff bulunabilir. Ancak tüm Stone Label serisi ülkeye gelmedi diye biliyorum ve maalesef bunlardan biri de Homme...

      Sil
  9. Merhaba.Bu parfümü sizin tavsiyeniz üzerine aldım ve gerçekten çok memnunum.Evet adını sordurtuyor ve iltifat alıyor.Bilmem siz nasıl bir deneyim yaşadınız?Şimdi sırada yaz ayları için almak istediğim NİO var.Ufak bir yorum yaparsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Xerjoff'un halen denemediğim parfümleri var ama denediklerim arasında en çok sevdiğim iki parfüm Uden ve Nio. Yine Uden gibi zaman içinde değişiklik göstermeyen, ancak canlı kalan bergamotuyla şahane bir yazlık Nio. Bahsetiğiniz gibi Nio da Uden gibi kendini fark ettiren bir parfüm.

      Sil
  10. merhabalar. casamorati 1888 hakkında yazmayı düşünüyor musunuz? tesekkurler

    YanıtlaSil
  11. Merhaba.Berkan Bey! Xerjoff'ın Uden ve Mefisto kokularına sahibim.Gerçekten bu firma, kaliteli malzemeyle genel kitleye kokularını sevdirebiliyor.Yakın bir arkadaşıma Kobe siparişi vericem.Parfüm hakkında deneyiminiz varsa bilgilendirirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kobe odunsularla desteklenmiş pazardaki en özgün portakal çiçeği parfümlerinden biri... Genelde sıradan bulduğum portakal çiçeği yorumlarının en özeli hatta!

      Sil
  12. Berkan bey!Firmanın Casamoratti 1888 adlı parfümünü deneme imkanınız olduysa, ufak bir yorum yapabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  13. Xerjoff Amber Star & Star Musk'ı house of scents'te denemişti. Siz de deneyimlediyseniz düşüncenizi alabilir miyim?

    İkisini üst üste sıkarak koklattılar, resmen zihnen gittim geldim. Zaten ikisi bir arada kutu halinde de satılıyor. Kokuya uyum sağladığımda alacağım. Genelde heves edip aldıktan sonra tenime (burnuma güzel gelse de beyaz tenli olunca ağır kaçabiliyor) uymadığını düşünüp dolaba kaldırdığım parfümlerim oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amber Star ve Star Musk'ı denemedim. Üzgünüm...

      Sil
  14. BERKAN BEY SAYGILAR,
    YORUMLARINIZ GERÇEKTEN HARİKA BÜTÜN SİTEDEKİ YAZILARIN NEREDEYSE HEPSİNİ OKUDUM. MUAZZAM BİR SİTE. EMEĞİNİZE SAĞLIK.
    XERJOFF 1861 NEXOS HAKKINDAKİ YORUMLARINIZI MERAK EDİYORUM. DENEME İMKANINIZ OLDUYSA DENEYİMLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞABİLİRMİSİNİZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Naxos'u maalesef denemedim...

      Sil
  15. Selamlar.. Xerjoff'un reneissance ve mephisto parfümlerini uden'den daha nitelikli ve kalıcı buldum, fırsatınız olursa bunları da yorumlarmısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nitelik konusu göreceli. Uden ile farklı tarzda oldukları için kıyas zor ama Mephisto'yu ben de beğeniyorum. Renaissance'ı ise denemedim. Her ikisi de elimde olmadığı için yorumlama sözü vermeyeyim.

      Sil
  16. Xerjoff more than words parfümü erkek kullanımına uygunmudur.. Genel beğeniye uyarmı?

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall