28 Aralık 2014 Pazar

2014 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 1

"Neden bilinen parfümler hakkında yazmıyorsun, sadece niş parfümlerle mi ilgileniyorsun?" tarzında çok soru geliyor. Lisans eğitimini tamamlamadan yüksek lisansa başlamak ne kadar mümkünse ana akım parfümlere hâkim olmadan niş parfümleri anlayabilmek de o kadar mümkün... Niş parfümleri tasarlayan parfümörlere ilham kaynağı olan tasarımların birçoğunun kendi çocukluk dönemlerine ait ana akım parfümler olduğu düşünülürse parfüm dünyasını her dönemiyle ele almak, yüksek parfümcülüğün temelini oluşturan nokta. Böyle düşünmeme rağmen sitede sadece niş parfümler hakkındaki düşüncelerimi aktarmamın tek nedeni ise elmalar ile armutları aynı platformda sunmamak… Günümüz parfüm dünyasında pazara sunulan ve göreceli olarak kaliteli olan ana akım parfümlerin yüzdesi, maalesef niş pazarlanan göreceli olarak kaliteli parfümlerin yüzdesi ile yarışabilecek konumda değil. Dünya genelindeki niş parfümlere olan ilginin artışı da bu durumu destekler nitelikte.

Osswald New York'ta sergilenen minyatür parfüm şişeleri

Birçoğu designer marka olan ana akım parfümlerin tüketiciye sunduğu asıl fayda, kokunun kendisinden çok, satın alınan markanın imajı. Dünyaca ünlü bir araba markasının parfümünü denemeden önce düşündüklerimiz, o marka hakkında hissettiklerimizle doğru orantılı. Dolayısıyla ana akım parfümlerde, marka ürünün önüne geçtiği için doğal olarak pazarlama departmanları da bu durumu sonuna kadar kullanmakta. Ticari başarı yakalayan parfümlerin “nasıl olsa satacak” düşüncesiyle özensiz flankerlarının tasarlanması ve bazılarının ömrünün bir sezon ile kısıtlı kalması, global parfüm pazarının geldiği son durumu gözler önüne seriyor. Nitekim önceki yıllara göre ana akım parfümlerin kalitesi hissedilebilir oranda düşse de kalitesinden ve tarzından ödün vermeyen markaların parfümleri de tüketiciyle buluşmaya devam ediyor. 

Niş parfümler açısından bütün bir yılı özet halinde ele alma düşüncesini olgunlaştırdığımda yılda bir kez olsun sitede ana akım parfümlere de yine özet halinde yer vermeye karar verdim. 2014 Yılı Niş Parfüm Raporu’nda bahsettiğim gibi elbette her yeni çıkan parfümü deneyemedim ve denediklerimin bir bölümü de “ilk izlenimin” ötesine geçemedi. Bazılarını çok sevdim, bazılarını ise hiç sevemedim. Birkaç parfüm aklımı başımdan alırken birçoğu da hiçbir şey hissettirmedi.

Roja Dove'un atölye çalışmaları

Dergilerdeki ve gazetelerin hafta sonu eklerindeki “sedir ve menekşenin muhteşem uyumu” veya “modern erkeğin baştan çıkarıcı kokusu” şeklindeki reklamlara alıştığımızdan olsa gerek, bütün yeni çıkan parfümleri “iyi” biliyoruz. Pazarlama harikalarını bir kenara bırakırsak; iyisiyle, kötüsüyle, olay yaratanı ve gereksiziyle 2014 yılın ana akım parfüm raporu sizlerle…

Kullandığım kısaltma ve terimler;

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.

Not: Markalar alfabetik olarak sıralanmıştır.

Armani - 2014 yılını bolca flanker ile geçirmeyi tercih eden markaların başında yer alıyor Armani. Yeni yıl, pazarlama harikası trendy parfüm Sì’nin bir başka flankerı olan Sì Intense (K) ile başladı ünlü marka için. Hâlihazırda oldukça tatlı olan Sì’yi kısık ateşte karamelize ederek tasarladıkları (inanmayın) Sì Intense’e de selefi gibi ısınamadım. Hazır yeri gelmişken, önümüzdeki 2 yılda en az 3 Sì flankerı daha bekliyorum Armani’den. Hatta siz bu satırları okurken Sì White raflarda yerini almış olabilir ;) 


Armani’nin yıl içinde görücüye çıkardığı bir başka parfüm olan Armani Eau d’Aromes (E) ise zencefil ve vetiverin hâkim olduğu bir beyefendi parfümü. Fark edilirlik bakımından sınıfta kalsa da koku güzelliği olarak takdir ettiğim bir parfüm oldu Eau d’Aromes. Ünlü marka, yılın sonlarına doğru bir de Code Ice (E) adında yeni bir Armani Code flanker’ını piyasaya sürdü ancak parfüm ülkeye geç giriş yaptığından halen birçok satış noktasında rastlamak mümkün değil.

Balmain, 2014 yılını isimli, Black Orchid’e benzemeyen (!) odunsu notalar ve meyve desteğinde bir orkide parfümü olan Extatic (K) ile geçirdi. Ara sıra hissedilen çikolatanın özgün bir hava kattığı Extatic, yıl içinde beğendiğim ana akım parfümleri arasında.

Bentley - Geçtiğimiz yıl parfüm dünyasına oldukça sağlam bir giriş yapan Bentley, 2014 yılında Azure for Men (E) isimli jenerik ama kaliteli bir parfümle selamladı parfüm severleri. Bir süredir test ettiğim ve önümüzdeki yıl görücüye çıkacak Infinite ise 2015 yılının en çok konuşulacak parfümleri arasında yer alıyor. Terre d'Hermes tutkunları hazırlıklara başlasın!


Burberry’nin varını yoğunu ortaya koyduğu My Burberry (K), son dönem çiçeklere takan Francis Kurkdjian’ın elinden çıkan meyve destekli bir çiçek yorumu. 2014 yılında neler yaptığına anlam veremediğim Francis Kurkdjian’ın ismini arkasına alan pazarlama harikası My Burberry, kimileri için yılın en iyi parfümüyken, bana rahatsızlık veren ender tasarımlardan oldu. Markanın gölgede kalan bir diğer 2014 parfümü Brit Rhythm for Women (K) ise Chanel Jersey kafasında modern lavanta kullanımına sahip sabunsu bir misk parfümü. Keşke ünlü marka, My Burberry’e yaptığı yatırımın çeyreğini bu parfüme yapsaydı da satış danışmanlarının denetmeyi bile unuttuğu bir parfüm olmasaydı güzelim tasarım… My Burberry’yi ne kadar beğenmediysem, Brit Rhythm for Women’ı da bir o kadar beğendim.


Bvlgari de yılı flankerlarla geçirmesine rağmen, aynı stratejiyi uygulayan rakiplerinin aksine fark yaratan parfümlere imza attı. Markanın yazlık serisine eklenen Aqva Amara (E), bir türlü yıldızımın barışmadığı Aqua serisinin tamamının sahip olduğu sentetik deniz notası eşliğinde turunçgil destekli bir sıcak hava parfümü. Seven çok sever ama bana göre değil… 

Niş markaların içki temalı parfümlerinden etkilenen Bvlgari’nin en iddialı tasarımlarından Man In Black (E) ise günlük kullanımda konforlu hissettiren yılın en iyi çıkışlarından biri. Kişisel zevkime göre parfümü fazlaca cilalı bulsam da piyasadaki birçok parfüme göre oldukça kalite hissiyatının yüksek olduğunu kabul ediyorum. Denenmesi gereken yeni parfümler arasında Man In Black.


Yılı alnının akıyla tamamlayan Bvlgari’nin Alberto Morillas imzalı yazlık parfümü Omnia Indian Garnet (K) de safran, turunçgiller ve odunsu notaların harmanlandığı hoş bir kompozisyon. Fazla beklentiye girmeden, güvenli bir “kullan ve çık” parfümü.

Calvin Klein kotasını doldurmaya çalışan satış temsilcisi misali sayısız parfüme imza attı yıl içinde. Kayda değer bir şeyler var mı derseniz, üzgünüm ki hayır… CK One Red Edition for Him (E) yeşillikli hoş açılışının ardından jenerik bir tonka fasulyesi ve zencefil parfümüne dönüşürken CK One Red Edition for Her (K), kelimenin tam anlamıyla karpuzlu Big Babol kokusu! 

Euphoria Gold (K), orjinaliyle alakası olmayan son üç yılın kadın parfümü trendini izleyen ballı ve çiçekli ne aradığını bilmeyen bir tasarım. Euphoria Gold for Men (E) ise amberli, ballı, ziyadesiyle sentetik bir parfüm. Bir başka deyişle başarısız bir gourmand girişimi…

Aynı yıl içinde çıkan 3. Euphoria flankerı Endless Euphoria (K) da ilk parfümün genetiğinin tamamen değiştirildiği güllü bir şampuan havasında… CK’ın Euphoria için kullanmadığı flanker ismi kaldı mı?

Cartier - Hazırlayın zaman makinamı! Paçuli, meşe yosunu ve deri eşliğinde şahane bir gardenya parfümü La Panthere (K). Gelsin davetler, özel günler… Parfümün fazlasıyla zaman ve mekân seçtiğini ekleyerek, kalitesinden ödün vermeyen Cartier’in son parfümünün yılın en iyileri arasında yer aldığını belirtmek isterim.


Yıl içinde bir de markanın erkek için pazarlanan en başarılı gül parfümlerinden olan Declaration d'Un Soir’in de Intense (E) versiyonu tanıtıldı ancak parfüm henüz buralara ulaşamadı...

Carven - Uzun yıllardan sonra ilk defa geçtiğimiz yıl sessizliğini bozan Carven, başlı başına marka haline gelen parfümör Francis Kurkdjian’ın da desteğiyle 2014 yılında tekrardan varlığını hissettirdi. Zerre kadar piyasa kaygısı olmayan kuru, topraksı diye tabir edilen vetiver parfümü Vetiver (E)’i, eski kafa vetiver meraklılarının baş tacı edeceğini düşünüyorum. Carven Pour Homme (E)  ise yine eski kafa sedirli menekşeli klasik erkek parfümü. Tarzı özleyenler için kaliteli bir tasarım. 

Carolina Herrera, 212 VIP Rosé (K) ile bolca çiçekli odunsu, pudramsı parfüme imza attı yıl içinde. Markanın büyük umut bağladığı parfüm, içki temasıyla piyasadaki türdeşlerinden sıyrılmaya çalışsa da ortalamanın bir tık üzerine ancak geçebiliyor.

Chanel son dönemde popüler olan parfümlerinin yeni versiyonlarını çıkararak 2014 yılını dinlenerek(!) geçirdi. 2012 yılının en sevdiğim parfümlerinden olan Coco Noir (K), extrait konsantrasyonunda görücüye çıktı yıl içerisinde. Yan yana kıyasladığımda tercihim EdP formatındaki Coco Noir’dan yana olsa da Coco Noir’ı yoğun ve derin isteyenler için güzel bir seçenek Coco Noir Extrait.
Bleu de Chanel (E) ve Allure Homme Edition Blanche (E)’ın da yıl içinde çıkan Eau de Parfum konsantrasyonları bana kalırsa EdT versiyonlarına göre en ufak bir değişikliğe uğramadan sadece başka bir isim altında satışa sunuldu. Deneyip de farkı algılayabilen var mı?

Chloé - Kadınların sevgilisi benimse kâbuslarıma giren markalardan biri olan Chloé yılı durgun geçiren markalar arasında. İyi ki durgun geçimiş… Ünlü marka Love Story (K) isminde bir parfüm çıkardı ki bana göre tam bir Horror Story! Portakal çiçeği nasıl bu hale geldi?


Davidoff da yılı flanker ekmeğiyle geçiren markalardan. 80’li yılların sonundan beri sırtını Cool Water’a dayayan marka Cool Water Night Dive (E) ile meyveli, sıradan bir sucul parfümle görücüye çıktı. Cool Water Night Dive denediğim en başarılı Cool Water flanker’ı olsa da fark yaratacak kadar özgün bir tasarım değil. Erkek versiyonu ile birlikte tanıtılan Cool Water Night Dive Woman (K) ise nispeten daha özellikli bulduğum, odunsu notalar ve çiçeklerle desteklenmiş bir parfüm.


Davidoff’un yıl içinde piyasaya sürdüğü bir başka parfüm olan The Brilliant Game (E)’in notalarına bakıp etkilenmemek mümkün değil. Ancak gelin görün ki The Brilliant Game, kullanıcısına en ufak bir farklılık sunmayan sıradan bir piyasa parfümü. Ey pazarlama, sen nelere kadirsin… 

Diesel - 1996 yılında piyasaya çıkan ilk parfümü Geza Schoen imzalı olan bir marka nasıl olur da son yıllarda böyle parfümler tasarlayabiliyor anlam veremiyorum… 2014 yılında piyasaya sürülen Only The Brave Wild (E), ilk çıkan Only the Brave’den fena olmasın, yılın en “garip” denemelerinden biri.

Dior 2014 yılına damgasını vuran marka! Son dönemde klasikleşen parfümlerinin farklı konsantrasyonlarını, genetikleriyle tamamen oynayarak yeniden tasarlayan markanın en büyük sürprizleri Fahrenheit Le Parfum (E) ve Dior Homme Parfum (E) oldu. Fahrenheit Le Parfum, Fahrenheit’in tarihine yakışmayan tam bir piyasa parfümüyken Dior Homme Parfum için erkek kullanımına yönelik (kadınlar da rahatlıkla kullanabilir) pazarlanan 2014’ün en iyi designer parfümü diyebilirim. Yine bu yıl çıkan Dior Homme Eau for Men (E) ise buralara hiç uğramadı…


Dior’un yıl içinde imza attığı kadın kullanımına yönelik pazarlanan parfümleri de erkek koleksiyonu kadar dikkat çekici. Dior’un yeni cici kız kokusu olan Miss Dior Blooming Bouquet (K), kimseyi rahatsız etmeden çiçek sepeti gibi kokan, meyvelerle desteklenmiş güzel bir parfüm. Ah biraz da fark edilirliği yerinde olsaydı da 2014 yılının en iyi kadın parfümlerinden biri yazabilseydim…

2014 yılında Poison serisinin de üzerine koyarak ilerlemeye devam etti Dior. Yıl içinde tanıtılan Hypnotic Poison Eau de Parfum (K), bademli ve vanilyalı Keiko Mecheri - Loukhoum kafasında bir parfüm. Soğuk havalar için biçilmiş kaftan olan Hypnotic Poison Eau de Parfum’ı gourmand sevenler mutlaka denemeli.

DKNY - Yılda 12 yeni parfüm tasarlayan bir markadan özgün olmasını beklemiyorum. Yıl içinde çıkan birbirlerinin kopyası Be Delicious flankerlarını saymazsam lansmanı yapılan My NY (K) de kırmızı meyvelerin hakim olduğu çiçeksi, jenerik bir parfüm. Hala piyasa doymadı ya bu tarza, anlam veremiyorum…

Dolce & Gabbana yıllardır çizgisini bozmayan markalardan biri. Uç noktada parfümler tasarlamaktan çekinen D&G, bu yılı da risk almadan geçirdi. Ofis kullanımı için ideal olan Pour Homme Intenso (E),  sabunsu hissiyatı olan yeşil ve derin bir parfüm. Onlarca benzeri varken gerek var mı, orası tartışmalı olan Dolce (K) ise etliye sütlüye karışmayan temiz bir çiçek parfümü.


Dsquared2 - Bir türlü hak ettiği değeri göremeyen Dsquared2, yıl içinde Intense He Wood  (E) isminde oldukça merak ettiğim ancak henüz deneyemediğim bir parfüm çıkardı. Boş işler peşinde koşmayan Dsquared2 ülkemizde maalesef pek popüler olmadığı için Intense He Wood mağazalara teşrif edemedi…

Elie Saab da 2014 yılında yükselişini emin adımlarla sürdüren markalar arasında. Klasik Elie Saab seviyorsanız hafif badem eklenmişini düşünün, alın size L'Eau Couture (K). Markanın genel çizgisine sadık, yılın başarılı parfümleri arasında gösterebileceğim şık bir tasarım L'Eau Couture.


Escada hiçbir zaman hayranı olmadığım ancak hakkında olumsuz düşüncelerimin de olmadığı markalardan biri. Markanın 2014 yılı içinde görücüye çıkardığı Joyful (K) için de menekşe ve kavunlu manolya tanımını yapabilirim. Fazla beklentiye kapılmadan, sıcak havalar için temiz parfüm arayanların denemesinde fayda var. 

Estée Lauder - Yıllanmış şarap kıvamındaki Estée Lauder için söylenebilecek fazla bir şey yok. 2014 yılında dünya devlerini bünyesine katan markanın yıl içinde Modern Muse Chic (K) isminde Narciso Rodriguez for Her kafasında güzel bir sümbülteber ve misk parfümü görücüye çıktı. Zengin harmanı ile öne çıkan Estée Lauder parfümlerinden biri Modern Muse Chic. 

Fendi son yıllardaki atağıyla radarıma girmeyi başaran parfümler üretiyor. Yıl içinde çıkan Fan di Fendi Pour Homme Assoluto (E)’ya 2012 çıkışlı Fan di Fendi Pour Homme kadar hayran kalmasam da rahatlıkla yılın erkek için pazarlanan en iyi parfümleri arasında gösterebilirim. Markanın asıl bombası olan Fan di Fendi Leather Essence (K) ise feminen hissiyatı oldukça yoğun bir çiçeksi deri parfümü. Özellikle başlarını şahane bulduğum Fan di Fendi Leather Essence, 2014 yılının gizli silahlarından biri. Kimseler keşfetmeden keyfini çıkarın!


Ferrari - Essence serisi ile başarılı bir grafik yakalayan Ferrari, ürün gamına yakışmayan jenerik bir sucul parfüm olan Cedar Essence (E) yıl içinde parfüm severler ile buluştu. Sucul hissiyatı anladım da ilham veren sedir nerede?

1 yorum

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall