10 Şubat 2014 Pazartesi

Creed - Green Irish Tweed

Zamansız klasikler vardır. Film, kitap ya da bir albüm… İzlerken, okurken ya da dinlerken yaratıldığı dönemi çağrıştırmazlar. Yıllarca eskimez, sürekli yeni kalırlar. Parfüm dünyasında da kült mertebesine ulaşmış, yıllardır tercih edilen klasikler var. Ancak birçoğu eski kafa hissiyata sahip olduğundan yalnızca belirli bir yaş grubunun ilgisini çekiyor. Peki, eskimeyen ve her tarza hitap eden bir parfüm var mı?

80’li yıllarda erkek kokusu denince sert ve köşeli parfümler akla gelmekteydi. Meşe yosunu, paçuli, amber, misk ve çam temaları üzerinde yoğunlaşan tarzlara, çiçekler sadece üst notalarda destekleyici olarak eşlik edebilirdi. Erkek parfümlerinde, lavanta hariç yoğun olarak çiçek kokusu almak, hele ki çiçek ağırlıklı bir parfüm düşünmek pek mümkün değildi. Menekşe ve iris… Ancak bir kadın parfümünde kullanılabilirdi!


Green Irish Tweed, 1985 yılında ünlü aktör Cary Grant için Creed tarafından üretilen çiçeksi ve odunsu bir parfüm. Zamanının çok ötesinde tarzıyla, halen Creed’in en çok satan erkek kokusu. Tüm zamanların en iyi parfümleri ve best of listelerinde sigortalı çalışan edasıyla, yıllardır yer alan şahane bir parfüm.

Green Irish Tweed adı gibi yeşil bir parfüm. Açılışı resmen çiçek yapraklarıyla yapıyor. Huzur veren, ferah bir başlangıç… Öylesine doğal kokuyor ki, çiçeğin üzerine sıkılsa, kendi bile yadırgamaz. Dalıyla, yaprağıyla menekşe ve iris kokuyor resmen!

Ortalara doğru sedir ağırlıklı odunsular çiçeklere eşlik ediyor. Sonrasında ise Creed’in 6. kuşak parfümörü Olivier Creed’in imzası haline gelmiş ambergris ve sandal ağacı oyuna dahil oluyor ve sonlara kadar hakimiyetlerini sürdürüyor. Green Irish Tweed, başı farklı sonu farklı bir parfüm değil. Günlük kullanımda kullanıcısını sıkmayacak kadar değişim gösteren, kararlı bir harmana sahip.
 Tweed kumaş olmasa da yeşil ceketiyle Cary Grant

Green Irish Tweed, çiçeksi ve odunsu tarzda bir parfüm olmasına rağmen en ufak feminen hissiyat barındırmıyor. Köşeli bir yapısı olmadığı için kötü bir yorum duymak neredeyse mümkün değil. En fazla “ben bunu bir yerlerden biliyorum” tarzında yorumlar gelebilir. Zira başlangıçları, en çok bilinen erkek parfümlerinden biri olan Davidoff Cool Water ile oldukça benzer.

GIT, resmi kaynaklara göre Creed’in 6. jenerasyon parfümörü Olivier Creed tarafından tasarlanmış. Ancak ünlü parfüm yorumcusu Luca Turin, birkaç yıl önce parfümün Pierre Bourdon tarafından yaratıldığını iddia eder. GIT’in benzeri olan Cool Water’ın yaratıcısı da Pierre Bourdon olunca, akıllara ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözü geliyor.

Creed, aile bireyleri dışında herhangi bir parfümörle çalışmamasıyla bilinen bir marka. Öyleyse Green Irish Tweed’i kim yarattı? Bir röportaj sırasında Creed’in son kuşak parfümörü Erwin Creed’e GIT’i kimin tasarladığı soruluyor. Erwin; Pierre Bourdon ve Olivier Creed’in arkadaş olduklarını, birbirleriyle fikir paylaşımında bulunduklarını, hatta Himalaya’nın üretim sürecinde barut notasının da Pierre’in tavsiyesi üzerine formulasyona eklendiğini anlatıyor. Politik bir cevapla iddiayı ne kabul ediyor, ne de yalanlıyor. 

Yıllardır yazılan çizilenlerin derlenmesiyle, Green Irish Tweed’in yaratıcısının Olivier Creed olduğunu, ancak yapım sürecinde yakın arkadaşı Pierre Bourdon ile fikir alışverişinde bulunduğundan dolayı Pierre’in parfümün üzerinde etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Ta ki Pierre Bourdon, “senin baban benim” diyene kadar…

Creed Dosyası yazısında da bahsettiğim gibi bana göre Cool Water, öğrencinin resim defterine çizdiği ırmak resmi ise GIT, bilgisayar destekli modellenmiş baraj projesidir. Aradaki ciddi fiyat farkına rağmen kalite hissiyatından dolayı çok net GIT’i tercih ettiğimi belirtmek isterim. Aynı zamanda Bond No.9 – Chez Bond da GIT klonu olarak nitelendirebileceğim bir parfüm.


Green Irish Tweed’in fark edilirliği gayet yerinde. Ne tene yakın kalıyor ne de ben buradayım diye bağırıyor. Peki ya kalıcılık? İşin içinden çıkmak zor… En iyisi şöyle anlatayım;

f(x) = a + bc + 3

f(x) = GIT'in tende kalış süresi (saat)
a = GIT’in üretildiği parti (batch)
b = Kullanıcının satın aldığı GIT partisi ile ilgili yargıları
c = Kullanıcının burun hassasiyeti

Creed Dosyası’nda batch farkı hadisesinden bahsetmiştim. GIT, denediğim en tutarsız üretim partilerine sahip parfümlerden biri. Buna rağmen rast geldiğim en kötü parti bile en az 3 saat kalıcılığa sahip olduğu için denklemin sabit katsayısı 3. Diğer değişkenler ise üretim partisine ve kullanıcıya bağlı. Herneyse... Denklem ne kadar ciddiye alınırsa, batch hadisesine de o kadar kafa yorulabilir!

Green Irish Tweed, birçok parfüm severin niş dünya ile tanıştığı ilk parfümlerden biri. Haliyle sürekli hakkından söz edilmesiyle de en çok merak edilen erkek parfümlerinin başında geliyor. Bu kadar bahsi geçiyorsa vardır bir hikmeti, değil mi? Benim gözümde Green Irish Tweed, doğal ve güvenli yapısıyla her türlü ortama uyum sağlayabilen, ruh hali ve mekandan bağımsız, zamansız bir klasik.

4 yorum

  1. Berkan Bey Selamlar;
    Fragrantica sitesinde bu parfümün Coty - Aspen ile olan benzerliginden de bahsediliyor. Hatta CW a gore daha yesil oldugundan GIT`e daha yakin deniliyor. Ne dusunuyorsunuz bu konuda? Denemisliginiz var mı?

    YanıtlaSil
  2. Maalesef Coty - Aspen'i denemedim. Fragrantica'daki benzetmeler zaman zaman nokta atışı olabildiği gibi son derece alakasız da çıkabiliyor. Yine de şu an itibariyle 119 kişi benzettiği için denemeye değer.

    YanıtlaSil
  3. Cool water'ı da kullandım,GİT 'i de.Herkes cok benzetiyor ama ben o kanatta değilim.İkisi de güzel kokular.Birisi mavi diğeri yeşil kokuyor.Benim burnum oyle algıladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem katılıyorum hem katılmıyorum :) Bence iki koku birbirine "benzer" denecek şekilde yakın ama aynı dediğiniz gibi birinin hissiyatı mavi, diğerininki yeşil.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall