29 Mart 2014 Cumartesi

Ermenegildo Zegna - Florentine Iris

İtalyan parfümlerinin karakteristik bir duruşu var. Geleneksel çizgilerinden ödün veremeyen, temiz hissiyatı olan köşesiz tasarımlar olarak tanımlanabilirler. Nitekim globalleşmenin sonucu olarak değişen istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda İtalyan parfüm evleri de değişim yoluna gitmekte. Bir kısmı popüler olan temalar üzerine birbirinin aynı tasarımlar yaparken, bir kısmı da çizgisinden ödün vermeden değişen çevre şartlarına uyum sağlamaya çalışıyor.

Ermenegildo Zegna, 1910 yılından beri faaliyet gösteren İtalyan bir erkek giyim markası. Zegna, en köklü kumaş üreticilerinden biri olduğundan, Tom Ford, Yves Saint Laurent ve Gucci gibi tasarımcıların da tedarikçisi konumunda. Başarılı marka, 2003 yılından beri parfüm sektöründe de faaliyet gösteriyor. 2012 yılında ise Tom Ford Private Blend, Chanel Les Exclusifs, Dior La Collection Privée, Hermès Hermessence Collection ve Giorgio Armani Privé Collection gibi sadece kendi butiklerinde ve seçili satış noktalarında tüketicinin beğenisine sunulan Essenze Collection ile niş parfüm dünyasına adım atıyor.

Essenze Collection tema parfümleri üzerine kurulu bir koleksiyon. Yöresinden toplayıp da tasarladık imajı veren isimlerle piyasaya sürülüyor parfümler. Koleksiyon; Pierre Negrin, Frank Voelkl, Harry Fremont ve Jacques Cavallier gibi usta parfümörler tarafından tasarlanmış. Bergamot ve mandalina gibi klasik İtalyan tarzını yansıtan parfümlerin yanında paçuli, oud, vetiver ve iris temalı parfümler serinin geri kalanını oluşturuyor. Florentine Iris, serinin en başarılı bulduğum üyesi.

Bergamot ve yaseminin desteklediği iris (zambak) ile açılıyor Florentine Iris. Özellikle açılışında yasemin hissedilen parfümler bana şampuan çağrışımı yapar. Florentine Iris’te de benzer bir durum söz konusu. Temiz temiz kokuyor parfüm…

Florentine Iris tam bir çiçek parfümü. Destekleyici olarak kullanılan sürpriz notalar yok. Nasıl başladıysa öyle devam eden bir yapısı var. Ara sıra kendini hissettiren menekşe ve misk parfümü sıkıcı olmakta kurtarıyor.


Florentine Iris basit yapıda ilerleyen bir tema parfümü olduğu için faz faz anlatmaya gerek duymuyorum. Her ne kadar iris’in deri veya vanilya gibi notalarla beraber kullanımını tercih etsem de Zegna’nın Iris kompozisyonu da son derece başarılı. Iris sevdiğiniz bir notaysa, Florentine Iris piyasada bulunabilecek en kaliteli örneklerden biri!

Ermenegildo Zegna erkek giyim sektöründe faaliyet gösteren bir marka olduğu için standart serisi gibi Essenze Collection’da yer alan tüm parfümler de erkek parfümü olarak pazarlanıyor. Ancak Florentine Iris çiçeksi yapısıyla kadın kullanımına da son derece uygun bir parfüm. Yaseminle desteklenmesi ve şampuan hissiyatıyla, kadın parfümü diye pazarlansa kimsenin itiraz etmeyeceği bir tasarım.

Yazılarımda, konsantrasyona fazla takılmamak gerektiğini sürekli belirtiyorum. Ne Eau de Cologne’lar var Eau de Parfum’lerden kalıcı, ne Eau de Parfum’ler var, 15 dakika sonra silinip giden… Parfümün içeriğinde kullanılan notalar ve ne şekilde kullanıldıkları konsantrasyondan çok daha önemli bir hadise. Essenze Collection’da yer alan parfümlerin tümü Eau de Toilette konsantrasyonunda. Her ne kadar serinin genelinin kalıcılık ve fark edilirlik değerlerini düşük bulsam da, Florentine Iris her iki alanda da gayet tatminkâr.


Deri, vanilya ya da amber gibi notalarla desteklenmeyen iris parfümleri bana hep soğuk gelir. Florentine Iris'te de bahsettiğim soğuk hissiyat mevcut. Dolayısıyla kış mevsiminden ziyade bahar ve yaz aylarına yakışan bir tasarım. Güvenli tarzıyla günlük kullanıma uygun, etkileyici bir parfüm.

Çiçek parfümü yapmak zor iş. Herkes tarafından bilinen kokuları, insanın üzerine giyilebilecek şekilde tasarlamak ustalık istiyor. Hele bir de tema parfümü yapıp, sadece başka çiçeklerle desteklemek tam bir cesaret örneği. Florentine Iris, tema parfümü hadisesinin altından başarıyla kalkmış, her iki cinsiyet tarafından da kullanılabilecek, üstelik bolca da iltifat toplayan başarılı bir parfüm. 

11 yorum

  1. Çok güzel bir inceleme olmuş, başarılarınızın devamını dilerim..
    Florentine Iris ve French Lover bu sıralar çok beğendiğim kokular ve aralarından birini almayı düşünüyorum ama kararsız kaldım, sizin öneriniz hangisi olurdu?
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

    Geniş bir koleksiyonunuz varsa, çeşit katmak istiyorsanız Florentine Iris, imza parfümü gibi yaz kış sürekli kullanabileceğiniz bir parfüm arıyorsanız French Lover diyebilirim. Her iki parfüm de son derece başarılı seçimler...

    YanıtlaSil
  3. Cevabınız için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.Firmanın Javanese patchouli adlı parfümünü deneme imkanınız oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Javanese Pathcouli, kuru hissiyatlı ama köşeleri yumuşatılmış bir paçuli parfümü. Tarz olarak sevsem de performansını yeterli bulmuyorum.

      Sil
  5. Fiyatını sevemesem de kokusunu oldukça beğenerek aldım. Ne diyelim, güzel günlerde kullanalım :)

    YanıtlaSil
  6. Berkan bey Florentine Iris tıpkı Terenzinin Casanova adlı parfümüne benziyor.
    Ya da içlerindeki yasemin kullanımından dolayı bana öyle geldi.Her ikiside güzel koku yalnız Casanovanın fiyatı biraz abartılı olmuş.O fiyata çok daha iyi kokular alınır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benziyor muydu yahu onlar? Pek çıkaramadım :) Casanova ile ilgili size katılıyorum ama... Ursa, Orion ve Laudano Nero varken sıra zor gelir.

      Sil
  7. Tiziana Terenzi Orion, Creed Aventus benzerinde daha iyi bir koku olduğu yorumları yapılıyor.Aynı zamanda Micallef Royal Vintage'ın Aventusun eski haline çok benzetiliyor.Son kokladığım Aventus maalesef limon suyu gibi kokuyordu.Sizin terciğiniz(Aventus haricide)hangisi olurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Daha iyi" göreceli bir kavram. Başarılı bir cover diyeyim. Özellikle performans anlamında barındırdığı ISO E Super ile oldukça saldırgan bir parfüm Orion. Royal Vintage'ı ise bir cover olarak değil, taklit olarak görüyorum. Orion çok daha özellikli bir tasarım.

      Sil
  8. Nereden bulabilirim uygun fiyata

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall