10 Mart 2014 Pazartesi

Penhaligon`s - Sartorial

Penhaligon’s, geleneksel İngiliz tarzını yansıtan, güvenli parfümler tasarlayan bir niş parfüm evi. 1900’lü yılların parfüm anlayışına dayanan geleneksel tarzlarını günümüzde de korumaktalar. Üretimde olan serinin çoğunluğu Eau de Cologne - Eau de Toilette arası gidip gelen konsantrasyonlarda parfümler. 


1872 çıkışlı ilk Penhaligon’s parfümü olan Hammam Bouquet, bizdeki hamam kültüründen esinlenen bir gül parfümü. Markanın kurucusu William Penhaligon tarafından tasarlanan birçok parfümü, günümüzde reformule edilip “Anthology Collection” adı altında yeniden piyasaya sürülmüş durumda. Penhaligon’s parfümleri arasında en çok ilgimi çeken ise modern bir fujer (lavanta ve meşe yosununun karakteristik olarak kullanıldığı koku sınıfı) olan Sartorial.

Comme des Garçons Incense serisini yaratan, L`Artisan Parfumeur’ün günümüze ayak uydurmasını sağlayan ve Amouage Jubilation XXV’yi tasarlayan Bertrand Duchaufour, Sartorial’in de arkasındaki burun. Tütsü ve kırmızı meyveler gibi Bertrand’ın imza notalarının olmadığı Sartorial, parfümörün tarzının dışında olsa da hayran kitlesi tarafından kabul görmüş bir parfüm.

Lavanta, baharatlar ve çiçeklerle bilindik bir şekilde açılıyor Sartorial. Zengin ve eski kafa bir açılış. Tanıdık geliyor bir yerlerden… Modern bir eski kafa yorumu yapmış Bertrand Duchaufour. Zencefil ve menekşe hissediliyor açılıştan çok kısa bir süre sonra. Koku alıp götürüyor 90’lı yıllara… Etraf fujerden geçilmezken böyle bir kompozisyon olsaydı ne fark yaratırdı!


Üst notlar geriye çekilirken bal ve deri hissediliyor. Derinin sertliği bal ile öyle güzel dengelenmiş ki, ne aradığını bilen oturaklı bir maskülenin sıvı formu Sartorial. Ortalarda odunsu notalar ve meşe yosunu kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlıyor. Hatta “ah şu IFRA kısıtlamaları olmasaydı da bassaydım meşe yosununu, powerhouse yaratırdım ne güzel” mesajı var sanki derinden gelen… 

Ortalara yaklaşırken “olmasaydı daha iyi olur muydu?” diye düşündürten metalik bir hissiyat kaplıyor Sartorial’ı. Parfüme neredeyse âşık olma noktasında bir kitleyi de uzaklaştıran, ilginç bir dokunuş harmandaki metalik notalar. E vardır bir bildiği ünlü parfümörün. 90’lı yıllar dedim ya, Terminatör - Robocop ekolüne gönderme yapıyor belki de Bertrand.

Metalik hissiyatla sorun yoksa lavanta, bal, deri ve odunsu notaların hâkim olduğu başarılı bir maskülen Sartorial. Dengeli ve zengin bir harmanı var. Karmaşık içeriğine rağmen hiçbir nota gereğinden fazla ön plana çıkmıyor. Berber dükkânı kokusu diye tabir edilen tayfaya mensup, etliye sütlüye karışmayan bir parfüm yaratmış Bertrand Duchaufour ilk defa. Geleneksel İngiliz tarzını yansıtan Sartorial, traş keyfine düşkün tayfanın da başucu parfümlerinden biri.


Sonlara doğru bal, odunsu notalar ve hafif bir vanilya kalıyor Sartorial’dan geriye. Parfümün son fazı açılış ve orta kısımlar kadar etkileyici değil. Bertrand Duchaufour’un diğer parfüm evleri için tasarladığı kokuların yanında oldukça sıradan kalıyor. Belki de aldığı direktifler doğrultusunda serinin geneline uyum sağlamak adına böyle bir kompozisyon yapmıştır Bertrand.

Sartorial da diğer Penhaligon’s parfümleri gibi özgünlükten uzak. Kimbilir üretimden kalkmış kaç designer benzeri vardır… Niş tayfadan ise Parfums MDCI Invasion Barbare ve Histoires de Parfums 1725, Sartorial ile yakın akraba. Hatta ortamlarda fakir adamın (poor man’s fragrance tabirinden geliyor) Invasion Barbare’ı denir Sartorial için. Ekmek yoksa pasta yesinler hesabı… Başyapıt olarak tanımladığım Invasion Barbare’ın uygun fiyatlı, günlük kullanıma uygun bir alternatifi olarak görülebilir Sartorial.

Sartorial’ın bana çağrıştırdığı kelimeler; ofis, toplantı ve takım elbise… Uçlarda olmayan zevklere sahip, kokusuyla kimseyi rahatsız etmeyi sevmeyen bir adamın parfümü olarak tanımlıyorum parfümü. Dolayısıyla ne ben buradayım diye bağıran ne de sadece en yakına gelenin hissedebildiği bir yapısı var. Bertrand Duchaufour, kalıcılık konusunda sabıkalı olan Penhaligon’s serisinin belki de en kalıcı parfümünü yapmış.


Sartorial eski kafa fujer sevenler için modern bir alternatif. Günümüz parfüm trendlerinin uzağında, olgun bir beyefendinin zevkini yansıtıyor. Adı gibi, ustalıkla tasarlanmış terzi işi bir centilmen parfümü.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall