8 Mart 2014 Cumartesi

Tauer - L'Air du Désert Marocain

Btw, imo, afaik, asap, lol, rotfl… Kısaltma kullanımı, resmi olmayan yazışma dilinde pratiklik sağlayan bir hadise. Bizde de kültürel farklılıkların yansımasıyla, sçs, aeo ve kib gibi kısaltmalar mesajlaşma dilinde oldukça yaygınlaşmış durumda. Haliyle telaffuzu bile zor Fransızca kökenli uzun parfüm isimleri de kısaltmalarla kullanılmakta. Parfüm forumlarında LiDGE, SDV veya APLS gibi kısaltmalarına sıklıkla rastlanıyor. Peki, en popüler olanı hangisi? Hiç şüphe yok ki, LDDM.


Andy Tauer İşviçreli bir kimyacı ve alaylı bir parfümör. Şarkı şöylerken oyunculuğa merak saran ünlü misali çok yönlü bir insan. Andy’nin kendi adını verdiği Tauer, pazardaki en çok ilgi gören parfüm evlerinden biri olmasına rağmen, Andy halen parfümlerini evinde yapıp şişeleyen, bir de kutunun içine imzalı bir kart koyan mütevazi bir adam. Peki Fransa ve İtalya ev tipi parfümörden geçilmezken bu İsviçreli adamı farklı kılan nedir? İlk neden Andy’nin alçakgönüllülüğü! Ününe rağmen en rahat ulaşılabilecek adamlardan biri Andy Tauer. 2006 yılından beri düzenli olarak blog da yazan Andy’nin muhtemelen geri çevirdiği röportaj teklifi ya da cevaplamadığı mail yoktur. Marka kişiliği ve sadakat ile ilgili yapılan akademik çalışmalarnın da desteklediği gibi, tüketici kendine yakın bulduğu markaya sadık olur. İkinci neden ise L'Air du Désert Marocain...

L'Air du Désert Marocain, Andy’nin 2005 yılında tasarladığı ikinci parfümü. Aynı zamanda niş parfüm dünyasında en çok ses getiren ve tartışma yaratan kompozisyonlardan biri. Bu hobiye ilgi duymaya başlayan birinin karşısına LDDM kısaltması o kadar çok çıkar ki, parfümü koklayana kadar kendini eksik hisseder! Benim hikâyem mi? Elime numunesi geçtikten sonra uzun zaman parfümün peşinde koştum ve sahip oldum. Sattım ve yeniden satın aldım... LDDM, karmakarışık duygular beslediğim uzatmalı sevgili misali, ne onunla ne de onsuz yapabildiğim bir parfüm.

L'Air du Désert Marocain; doğu kültüründen etkilenmiş, baharatlı ve oryantal bir parfüm. İsmi “Fas Çölü’nün Havası” anlamına geliyor. Kişniş ve kimyonla etkileyici bir açılış yapıyor LDDM. Wow faktör hadisesini sonuna kadar barındıran, etkileyici bir açılış. Yerinde bir tatlılıkla desteklenmiş baharatlar hissediliyor uzunca bir süre. Andy Fas gezisi sırasında etkilendiği baharatları almış, LDDM’nin içine koymuş... Öyle güzel ve doğal hammaddeler kullanmış ki parfümde, resmen kimyacı olmasının avantajıyla, farklı bir teknikle hapsetmiş esansları. Oryantal parfüm dedim ya, dans ettirmiş notalara!


Baharatların egemenliği sürerken parfümün asıl karakterini oluşturan amber hissediliyor. Tom Ford Amber - Absoulute ya da Histoires de Parfums - Ambre 114’te bahsettiğim referans amber kullanımından uzak, tatlı ve köşeleri olmayan bir amber kullanımı söz konusu. Bu noktada farklı amber kullanımı ve baharatlar LDDM’ye bir tütsüye benzer bir hava kazandırıyor. Hatta yıllar önce parfümü ilk denediğimde yaptığım sınıflandırma da LDDM’nin bir tütsü parfümü olduğu yönünde idi.

L'Air du Désert Marocain’in orta notalardan sonra fazla değişim göstermeyen bir yapısı var. Yoğun ve farklı tarzının da etkisiyle, günlük kullanıma uygun bir parfüm değil. Baharatlar da geriye çekilmeye başladığında kadifemsi bir amber parfümüne dönüşüyor LDDM. Özelliksiz bulduğum sonları yüzünden elden çıkarıp, bayıldığım başlangıcı için tekrar aldığım ilginç bir kompozisyon LDDM. 

Amouage ve Tom Ford Private Blend arasında gidip gelen yoğun bir yapısı var L'Air du Désert Marocain’in. Amouage tarzında doğu esintili ancak onlar kadar kompleks değil, TF Private Blend’ler kadar yoğun ama onlar kadar tekdüze de değil…  Andy LDDM’yi uniseks olarak pazarlıyor ancak bana göre erkek kullanımına daha uygun bir parfüm. Elbette ki tütsü ve amber kokularıyla arası iyi olan kadınlar da kendilerine yakın bulabilir. 

L'Air du Désert Marocain’in kalıcılığı çok iyiyken fark edilirliği ortalamanın biraz üzeri diyebilirim. Yoğun yapısından dolayı atom bombası misali bir koku gibi dursa da, Andy ustalıkla şekillendirmiş parfümün aurasını. Harmanını da o kadar kaliteli yapmış ki, kendisi için sakladığı zuladan çıkardığı malzemeleri kullanmış. Sevgisini katmış…


Fırında pişen ballı ve şerbetleri et yemekleri, gurmeler için son derece özel tatlar olabilir. Benim için pek bir anlam ifade etmiyor… L'Air du Désert Marocain de sıradan bir parfüm kullanıcısı için “eh güzelmiş” denilebilecek bir parfümün ötesinde değil. Parfüm hobisine derinlemesine dalmış meraklılar için ise sürekli kullanılmasa bile koklanmak için elde tutulabilecek özgün bir parfüm.

4 yorum

  1. Seçenekleri 2'ye indirdiğini,ve bu seçeneklerinin, 1.Lddm ,2.Memoir olduğunu varsayarsan eğer,tercihin hangisi olurdu Berkan bey ?Neden?

    YanıtlaSil
  2. İkisinin de şişesine sahip olmama rağmen net olarak Memoir. Daha versatil, daha özellikli bir parfüm olduğunu düşünüyorum. Kullandıkça daha çok sevdiğim bir parfüm Memoir.

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve yumuşak esintili pir parfüm

    YanıtlaSil
  4. Ben defalarca denememe rağmen fazla tatlımsı, biraz "kenar mahalle dilberi" yada "acar mahalle delikanlısı" kıvamında buldum. tam ısınamadım. LDDM bu muymuş hissi oluştu. Hocam acemilikten midir, herkezin zevki kendine mi?

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall