25 Mart 2014 Salı

The Different Company - Sel de Vetiver

Blogda biraz vakit geçirildiğinde en sık rastlanacak isimlerden biri Jean-Claude Ellena. Tanıyıp iyi bildiğimiz notaları hiç beklenmeyen tarzlarda önümüze getiren dahi (deli?) bir adam… Çoğu zaman da dalga geçiyor resmen. Sandal ağacından yer fıstığı, amberden elmalı pasta kokusu yapan biri. Kendisi halen bağımsızlığını ilan etmese de, kızının 2000 yılından beri sahip olduğu bir parfüm evi var. Hatta ismi bile farklı. Babasının kızı işte… The Different Company koymuş markasının ismini Celine Ellena. Babasını almış yaratıcı kadroya. Parfüm dünyasının bir başka dâhisi olan Bertrand Duchaufour’u da ikna etmiş. Hatta kendi de girmiş mutfağa. Çok da iyi yapmış…

Sel de Vetiver, kızının da babası kadar özgün işler yapabileceğinin göstergesi olan özgün bir vetiver parfümü. Millesime Imperial için şişelenmiş kumsal ifadesini kullanmıştım ya, Sel de Vetiver, şişenin içine denizden de bir miktar koymuş.


İnsanın ruhunu tazeleyen bir başlangıcı var Sel de Vetiver’in. Greyfurt ve bergamot hissediliyor. Yazı hatırlatıyor... Çok geçmeden tuz kendini belli etmeye başlıyor ki, denizden yeni çıkmış hissine kapılıyor insan. Ekşimeye meyilli ve kullanımı son derece riskli olan tuz notası, deniz hissiyatını kusursuz bir şekilde veriyor.

Ortalara doğru ilerlerken karakteristik bir çiçek olan sardunya dâhil oluyor harmana. Keskin bir çiçek olan sardunyanın sert ve köşeli bir karakteri var. Ancak Celine resmen SdV’yi yaparken sardunyanın köşelerini ayıklamış, kabuğunu soymuş… Denk geldiğim en yumuşak (smooth diyip kurtulayım) sardunya notasını dâhil etmiş harmana. Sardunyanın sadece ortalarda kendini gösterip bir süre sonra kaybolması da dinamizm katmış parfüme.

Celine, genetiği değiştirilmiş parfüm yapma olayını kapmış babasından... Sel de Vetiver, vetiver temalı bir parfüm. Ancak genleriyle oynanmış, ustalıkla evrim geçirtilmiş bir vetiver. Hasır şemsiyeleri, güneş kremlerini anımsatıyor. Ya da tuzlu deniz hissiyatıyla bağdaştırdığım için öyle geliyor bana... Vetiver Tonka’yı yapan adamın kızından yeşil hissiyatlı standart bir vetiver parfümü beklenebilir mi?


Sel de Vetiver ferah bir yaz parfümü. Hem kadın hem de erkek kullanımına uygun, cinsiyeti olmayan bir koku. Değişken yapısı ve ferah tarzıyla da günlük kullanıma son derece uygun. Mevsim yaz olmasa bile sıcak havalarda da keyif veriyor ancak yazın sıcağında ince bir gömlekle verdiği hazzı anlatamam… Şehrin karmaşasında, alıp deniz kenarına götürüyor. Mutlu hissettiriyor… Var mı ötesi?

Sonlara doğru Sel de Vetiver’in vetiver teması üzerine kurulu bir parfüm olduğu net olarak anlaşılıyor. Doğallığından ödün vermeden saatlerce kalan turunçgillerin ardından bazındaki vetiver çıkıyor ortaya. Başlangıcından sonlarına kadar denk geldiğim en doğal parfümlerden biri Sel de Vetiver.

Sel de Vetiver’in ferah yapısına rağmen kalıcılığı da fark edilirliği de gayet tatminkâr. Özellikle sıcak havalarda vücut ısısının yükselmesiyle birlikte sürekli duyulan bir ferahlık hissiyatı yayıyor parfüm. Harmanında öne çıkan, uyumu bozan tek bir nota bile yok. Son derece sade ve oturaklı bir kompozisyon...


Genellikle tekdüze ilerleyen vetiver temalı parfümlerin en sıra dışı olan üyelerinden biri Sel de Vetiver. Kimseyi rahatsız etmeden etkileyici olabilen, üstüne üstlük eşi benzeri olmayan bir başyapıt yaratmış Celine Ellena. Daha ne olsun? Niş parfüm dediğin nasıl olur, onu göstermiş!

4 yorum

  1. çoook güzel koku, bu kokuyla sizin bloğunuz sayesinde tanıştım berkan bey, sağolun. burnum acemi ama sanki koku biraz kremsi gibi geldi bana, özellikle orta notaları, sanki after sun lotionlar gibi,bu markadan bundan başka hiçbir koku koklamadım ama, bakmamı önereceğiniz, yazlık-kışlık farketmez, kokuları var mı berkan bey? (furkan)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Furkan Bey,

    Güneş kremi hissiyatına tamamen katılıyorum. Parfümü özgün yapan da orası bence...

    The Different Company'den De Bachmakov, Oriental Lounge ve Oud for Love dikkat çeken diğer parfümler.

    YanıtlaSil
  3. markadan oud for love'ı denedim ve çok beğendim oud parfümleri arasında farkını hissettiriyor kesinlikle..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Oud For Love parfüm elinizde var ise yorumlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall