15 Mart 2014 Cumartesi

YS Uzac - Métaboles

Barış Manço bu ülkenin en büyük değerlerinden biri… Seslendirdiği şarkılar çocuklar için ayrı, yetişkinler için ayrı anlamlar taşıyan, ustaca kaleme alınmış metaforlar. Hayatta olsaydı, kendi tarzıyla dokundururdu yaşanan olaylara. Tepkisini dile getirirdi her yaştan insana hitap ederek… 

Hayatta olduğu dönemde, ötekileştirme kavramı hayatın içine böylesine girmemişti. Ancak dünyanın öbür ucunu fethetmiş insan, kendi halkına mı ulaşamayacaktı? O günlerden bile söylemiş içimizi rahatlatacak bir şeyler;

Ali yazar Veli bozar küp suyunu çeker azar azar
Üzülmüşüm neye yarar keskin sirke küpüne zarar

Parfümün içinde nane ve domates yaprağı olunca, haliyle Barış Manço geliyor aklıma. Prorgramlama ve pazarlama arasında gidip gelen kafam, birbiriyle ilişkili kavramların anımsattığı olgulara takılmış durumda.  


YS Uzac, 2011 yılında kurulmuş İsviçre kökenli bir niş parfüm evi. Markanın kurucusu ve parfümörü Vincent Micotti, ilham kaynağının doğadaki ve sanattaki başyapıtlar olduğunu belirtiyor. Tasarladığı parfümleri denemeden, içeriklerine bakarak bile önermeye katılmak mümkün. Métaboles, markanın nane, sardunya ve domates yaprağı ağırlıklı, doğal bir harmana sahip parfümü.

Yeşillikler ve tatlı nane ile açılıyor Métaboles. Olivia Giacobetti’nin tarzında bir yeşil kullanımı mevcut. Yaprakların kokusundan gelen yeşillikler... Hatta domates yaprağı! Tabağın içine taze nane ve salkım domatesi doğrayın (hormonsuz bulabilirseniz!), alın size Métaboles’in açılışı...


Naneye eşlik etmedeki başarısını, Frederic Malle - Geranium Pour Monsieur ile kanıtlayan sardunya harmana dâhil oluyor bir süre sonra. Ardından domates yaprağı ve diğer yeşillikler geri plana çekilerek, arka vokal olarak eşlik ediyor gruba.

Métaboles, oturduktan sonra iki notası olan tema parfümü. Nane başlardaki kadar yoğun hissedilmediği için sardunyayı destekler konumda duruyor. Parfümün, yoğun kullanılan yeşilliklerden ötürü kupkuru bir yapıda olması beklenirken; içeriğindeki misk, harmanın miksajından sorumlu mühendis edasıyla görevini başarıyla yerine getiriyor. Dengeli bir duruş kazandırıyor Métaboles’e.

Métaboles sonlara yaklaştıkça etkisini iyice kaybediyor ve vanilya ile desteklenmiş sıradan bir nane-çiçek kokusuna dönüşüyor. Heeley - Menthe Fraiche hariç denediğim tüm nane temalı parfümlerde aynı durumu gözlemledim. Belki de kullanımı zor bir nota olan nanenin hissiyatını bastırmamak için kokunun bazını yoğun tutmamak gerekiyordur. Kim bilir?

Métaboles, sıkıldıktan kısa bir süre sonra tene oldukça yakın kalan bir parfüm. Yine de doğal hissiyatından ötürü mazur görülebilecek bir kusur olarak görüyorum bu durumu. Zira yeşil parfümleri canlı hissettirdikleri için gün zaman zaman tazelemek hoşuma gidiyor. Dolayısıyla Métaboles’ın düşük seyreden fark edilirlik değeri büyük bir sorun teşkil etmiyor bana göre.


Parfüm dünyasında nane temalı koku yok denecek kadar az. Métaboles’in en çok benzediği rakibi Frederic Malle - Geranium Pour Monsieur. Métaboles, Geranium Pour Monsieur’un daha yeşil ve miski daha yoğun yedirilmiş hali. Dolayısıyla GpM’ye nazaran daha az köşeli, tatlılığından dolayı daha kolay kullanılabilir bir parfüm. Yine de nane temalı parfümlerde tercihimin Heeley - Menthe Fraiche olduğunu belirtmek isterim.

Métaboles sıcak havalar için uygun bir seçim. Sınıfına herhangi bir yenilik getirmese de kullanımı keyif veren, canlı hissettiren bir parfüm. Sıradan ferah parfümlere alternatif gösterebileceğim, doğal ve sade bir kompozisyon.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall