18 Mart 2014 Salı

Dior - Oud Ispahan

Yine mi gül ve oud? Görünen o ki pazarın hala bu ikiliye doymadığı düşünüyor parfüm evleri. Petrol zengini Arap yarımadasını bilmem de, biz doyduk… Hele ki hacı yağının ne demek olduğunu bilen bir kültüre işkence yapılıyor resmen. Bari başka bir şeyler koyun da içine, imzanız olsun. Gül ve oud kullandık ama farklı yaptık diyebilin! Notalarına ve parfümöre göre parfümlerin kokusunu tahmin etmeyi öğretmekse amaç, az kaldı…

Neyse ki Dior ve Francois Demachy adları geçiyor da önyargım biraz olsun kırılıyor Oud Ispahan’a karşı. Merak edip de dekant siparişi verdiğim ilk gül ve oud parfümü olduğunu itiraf edeyim hatta. Bir kez daha kabul ediyorum ki aram gülle pek iyi değil. Bu gidişle oud ile de bozuşacağız. Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim demişler.


Sadece Dior butiklerde satılan La Collection Privée serisinin mensubu Oud Ispahan, etkileyici bir oud ile açılıyor. Oud ile daha önce tanışmamış parfüm severlere burun büktürebilecek, oud ile içli dışlı tayfaya ise şölen yaşatacak etkileyici bir açılış. Ne yazık ki aynı Leather Oud’daki gibi baştaki etki fazla uzun sürmüyor.

Parfümün açılışından kısa bir süre sonra gül hissedilmeye başlıyor. Ancak alışılageldik gül kullanımından farklı, zaman geçtikçe açılan, berraklaşan bir gül notası hissediliyor. Seviyor - sevmiyor misali yapraklarını koparır gibi, denge bozan bir gül. O papatya mıydı yoksa? Herneyse…

Oud Ispahan’ın ortalarına doğru derinden gelen bir paçuli hissediliyor. Sevdiğim tarzda, destekleyici ve dengeliyici bir paçuli. Zaten gül ve oud notalarını kullanıp da paçuli kullanmama olasılığı, metrobüste oturacak yer bulma olasılığına eşit.

Oud Ispahan, Leather Oud’un bal ve derisi çıkarılmış, yerine gül ve paçuli eklenmiş ikiz kardeşi. Haliyle gül kullanımından dolayı kadın kullanımına da uygun bir parfüm. Noir de Noir gibi gül ve oud furyası içinde nispeten fark yaratan bir parfüm bana göre… En azından oud kullanımı ile gönlümü alan, gül kullanımı da tahammül edebileceğim sınırlarda olan bir parfüm yapmış Francois Demachy.

 Francois Demachy

Dior La Collection Privée, aynı Tom Ford Private Blend gibi koyu ve kalın bir tarza sahip parfümlerden oluşuyor. Oud Ispahan’daki faz geçişleri de oldukça uzun olduğundan parfümdeki değişimi gözlemek kolay değil. Yine de parfümün en güzel kısmının sonları olduğunu söyleyebilirim. Gül iyiden iyiye etkisini kaybediyor ve harika bir oud kokusu kalıyor geriye. Ne yazık ki parfümün sonlarına ulaşmak için oldukça uzun bir süre beklemek gerekiyor.

Oud Ispahan tarzında gül ve oud temalı parfümden geçilmiyor ortalık. Bu nedenle benzerini değil de, tarzın en başarılı bulduğum örneklerini söyleyeyim, en azından referans olur…. Eğer bir gün gül + oud parfümü kullanmak isteseydim Oud Ispahan’ın dışında Agonist - Dark Saphir, Tom Ford - Noir de Noir, Bond No.9 - New York Oud ya da Kilian - Rose Oud olurdu tercihim.


Bir şey diyeceğim ama korkmayın. Oud Ispahan, Leather Oud’dan bile daha kalıcı ve fark edilir… Ürkütücü değil mi? Ziyarete gelip de iki gün yatıya kalan misafir gibi, artık tenden ayrılması için gözünün içine bakılıyor. Neyse ki Dior’un üst sınırı Oud Ispahan. Daha kalıcı ve fark edilir parfümleri yok…

Halen gül ve oud birlikteliğinden gına gelmediyse Oud Ispahan denemeye değer. En azından tarzının en başarılı örneklerinden biri… Ben zaten gülü severim, oud’a da alışırım diyorsanız bir şişesi ömür boyu yetecek iddialı bir parfüm.

4 yorum

  1. Parfum dunyasında kalıcılık anlamında iddalı kokular oluyor, fakat farkedilirligi de bu kadar iddalı çok az parfum vardır. Bir gun evvel koluma deneme amaçlı sıktım, uzerine saatler gecti,sonra yattım, sabah kalktım yuzumu yıkayacagım kolumu sıyırdım, bir koku geliyor yahu?? hoop koluma yapıstım..Bekleyince daha guzel oluyor,şarap gibi mubarek. Su anda 24 saat oldu ve hala sıktıgım yer ciddi ciddi kokuyor.Gercekten inanılmaz! Bende sizin gibi gül kokusunu pek sevmiyorum, eger sevseydim direk gider şişesini alırdım...

    YanıtlaSil
  2. Parfümü nerden aldınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri; markanın kendi butiklerinden, bazı Beymen'lerden ve Atatürk Havaalanı Duty Free'den temin edilebilir.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall