26 Ocak 2016 Salı

2015 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2

Sektöre bütün olarak bakıldığında, çerçeve kocaman bir pazarlama balonuna dönüşmüş durumda. 90'lı yıllar ve öncesindeki kaliteli içerikler ya da 2000'li yılların başında imza atılan özgün tasarımlar artık yok denecek kadar az. Parfüm kullanımının asıl faydası olan "güzel kokmak" ise son yıllarda iyiden iyiye boyut değiştirmiş durumda. "Nefes alsın yeter" mantığına benzer, "parfüm dediğin kalıcı ve etkileyici olur" düşüncesi hakim hale geldi tüketicinin zihninde. Dolayısıyla sıklıkla aldığım “Karşı cinsi çok etkileyen, muhteşem bir koku istiyorum" veya "Ortama girdiğim anda fark edilebileceğim en iyi parfüm hangisi?” tarzındaki mesaj ve e-postaları artık garipsemiyorum. Yine de “en iyi parfümün” var olmadığını, ancak “en çok hoşunuza giden parfümlerin” bulunabileceğini belirtmek isterim. Varsın bir tek sizin hoşunuza gitsin, fark edilirliği düşük olsun, kalıcılığı az olsun...

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm

Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.

A-F arası markaların değerlendirmeleri için tıklayınız.

Givenchy, neredeyse bütün serilerine yeni bir flanker ekledi 2015 yılında. 1998 yılında çıkan Pi’ye saygımdan dolayı büyük bir heyecanla beklediğim Pi Extreme (E), kült statüsündeki Pi’nin tatlılığını balzamik notalarla sağlamaya çalışan odunsu destekli bir flanker. Bir şeyleri zorlama buluyorum ama ne olduğunu hala adlandırabilmiş değilim... Live Irresistible (K) ise etrafta sıkça duymaya alıştığımız yanık pamuk şeker parfümlerinin klasik “Irrsesitible” tarzındaki yorumu.



Geçtiğimiz yıl sürekli karşımıza çıkan Dahlia Divin’ın EdT versiyonu olan Dahlia Divin Eau de Toilette (K), orjinalinin turunçgil ağırlıklı vanilya ile desteklendiği, EdP’sinden çok daha başarılı bulduğum bir tasarım. Gentlemen Only Casual Chic (E) ise suya sabuna dokunmayan, ferah bir parfüm.

Gucci, geçtiğimiz yıl tek kurşunla hedefi vurmaya çalışan markalar arasında. Büyük yatırımların ürünü olan Gucci Bamboo (K), ortalamanın bir tık üzeri, tatlı bir zambak parfümü. Parfümün genel beğeniye hitap gücü ise oldukça yüksek. Şişe tasarımını çok beğendiğim Bamboo'nun 2016 yılında en az iki flankerını bekliyorum.

Guerlain – Dior gibi “Cologne” flankerları üzerine kurulu bir yıl geçirdi Guerlain. La Petite Robe Noire Eau Fraiche (K), bayram şekeri kıvamında, yeşilliklerle açılan badem, fıstık, gül ve tonka fasulyesinin şahane bir harmanı. Gün boyu keyifli bir yolculuğu vaad eden, yılın en başarılı parfümleri arasında yer alıyor La Petite Robe Noire Eau Fraiche. L’Homme Ideal Cologne (E) ise geçtiğimiz yıl sıkça karşımıza çıkan L’Homme Ideal’e –bolca turunçgil eklenerek, tonka fasülyesinin çıkarıldığı hoş bir tasarım. Çok merak ettiğim Habit Rouge Dress Code (E) ve Shalimar Cologne (K) maalesef buralara uğramazken Aqua Allegoria koleksiyonuna eklenen Teazzurra (U), çaylı ve yeşillikli hoş bir parfüm olmuş.

Hermès – Baş parfümörü Jean-Claude Ellena’yı emekliye ayırmaya hazırlanan Hermès, 2015 yılını da bir önceki yıl gibi flankerlar ile geçirdi. Equipage Geranium (E), ilk çıkan Equipage benzeri, Ellena’nın imza dokunuşları ile yeniden hayat bulan modern bir dede.



Jardin koleksiyonunun yeni üyesi Le Jardin de Monsieur Li (U) serinin genel karakterine uygun sade bir yasemin ve turunçgil parfümü. Kanaatimce Jean-Claude Ellena’nın fazla özenmediği tasarımlardan biri… Yılın son denemesi Jour d’Hermes Gardenia (K) ise ferah ve yeşil hissiyatı olan bol sümbülteber destekli bir gardenya parfümü. Hermes’e bağlanan ümitleri boşa çıkarmayan, risksiz bir tasarım.

Hugo Boss – Jenerik gececi parfümü tarifi vereyim mi? Üst notalara sentetik bir vanilya koy, altını tarçın, vanilya ve birkaç meyve ile destekle, yüksek ateşte bütün notalar birbirine geçene kadar kaynat, al sana Boss Bottled Intense (E) . Beğenen çok beğenir, bolca iltifat da toplar. Bakmayın bana… Boss The Scent (E) de modaya uygun olarak biraderinin deri ve zencefilli hali. Birçok parfüme benzeyen bir başka jenerik parfüm… Hugo Woman Eau de Parfum (K) ise yine turunçgil ve meyve ekseninde gezinen temiz hissiyatlı bir parfüm. Bu sanki diğerlerinden bir tık daha iyi…

Issey Miyake’nin 2015 yılındaki en önemli atılımı Nuit d’Issey Parfum (E) oldu. Geçtiğimiz yıl çıkan Nuit d’Issey EdT’nin fersah fersah ilerisinde derin ve gizemli bir tasarım Nuit d’Issey Parfum. Harmanda alttan alttan gelen bir yapaylık hissedilse de tarzının en iyi örneklerinden biri Issey Miyake’nin son tasarımı.

Jean Paul Gaultier, farklı şişe flankerları dışında tek bir parfüme imza attı tüm yıl boyunca. Umutla beklediğim Ultra Male (E), bu yıl beni en kırıklığına uğratan parfümlerin başında geliyor. La Male’a armut eklenerek ulaşılmış Ultra Male, son dönem sakız kıvamındaki parfümlere benziyor. Ultra fail!

John Varvatos’un 2015 tasarımı Dark Rebel (E), içkili, derili ve tütünlü başlayıp ilk anda etkileyen parfüm. Dark Rebel zaman geçtikçe fazlaca sentetik hale gelmese yılın en başarılı ana akım parfümlerinden biri olabilirdi... Yine de karanlık ve etkileyici açılışını tecrübe etmek bile güzel.



Karl Lagerfeld, yine yılı etkisi kanıtlanmış reçetelerin muadillerini kullanarak geçirdi. Karl Lagerfeld Private Klub for Men (E); biber, menekşe ve gülün ortalama üzeri yorumu. Diğer Karl Lagerfeld tasarımları gibi jenerik bir parfüm olsa da tarzı sevenlerini mutlu edebilecek bir tasarıma imza atmış Nicolas Beaulieu. Yine Karl Lagerfeld, yine ferahlı piyasa parfümü dedirten Karl Lagerfeld Private Klub for Women (K) ise rahatsız edici bir yanı olmasa da birbirinin kopyası turunçgil bombalarına en son eklenen sıra arkadaşı…

Kenzo – Kenzo Jungle’dan bahsetsem, onun ne kadar özel bir parfüm olduğunu anlatsam… Ya da Jungle L'Elephant’ın aslında Dominique Ropion’un en uç tasarımlarından biri olduğunu söylesem? Sanırım çok geride kaldı o günler… Markanın 2015 tasarımı olan Flower by Kenzo L`Elixir (K), Alberto Morillas imzalı pralin, vanilya ve ahududu ekseninde dönen “ortama girince herkes beni fark etsin, iltifat toplayayım” parfümü. Neyse ki derin ve karanlık yapısıyla seleflerinden bir adım ötede. Yılın bir diğer girişimi olan Totem serisiyle de ferahlı (jargona yeni terimler kazandıracağım), turunçgilli ve odunsu jeneriklerinin sayısını arttırdı ünlü marka.



Lacoste, 2015 yılında L.12.12 koleksiyonuna Pour Elle Elegant (K), Pour Elle Natural (K) ve Pour Elle Sparkling (K)’i ekledi. Kimseyi rahatsız etmeden “temiz temiz kokayım” tayfayı seviliyorsa şans verilebilir.

Lalique - Yılın en özgün parfümü Living Lalique (K) ile Lalique’ten geldi. Kadife gibi dokusuyla akıp giden bir sandal ağacı ve vetiver parfümü Living Lalique. Tek kusuru neredeyse hiç kokmaması… Gün içinde parfüm tazeleme ile sorunu olmayanların imza parfümü olabilir Richard Ibañez imzalı Living Lalique. Merakla beklediğim Encre Noire A L`Extreme (E) ise buralara hiç uğramadı.



Lancome – Yaklaşık üç yıldır rakip markaların La Vie Est Belle kopyalamasına daha fazla dayanamayan Lancome da sonunda kendi parfümü kopyaladı 2015 yılında. La Nuit Tresor (K), La Vie Est Belle’in orkide ve biraz da gül eklenmiş hali. Orjinaline %80 sadık, ama kopya işte… Markanın yıl içinde pazara sunduğu diğer bir parfüm olan La Vie Est Belle L'Eau de Parfum Intense (K) ise satış danışmanlarına göre La Vie Est Belle’in daha “yoğunu”. Departman mağaza onaylı İngilizce dersi isteyen var mı?

L’occitane, 2015 yılını en yoğun geçiren markalardan biri oldu. Uygun fiyata kaliteli parfüm tavsiyelerimde ilk sırayı kimselere kaptırmayan markanın geçtiğimiz yıl en önemli atılımı Eau de Cedrat (E) oldu. Sedir desteğinde hoş bir bergamot parfümü Eau de Cedrat. Iris Bleu & Iris Blanc (K), şeftali desteği ile tam kararında, tatlı bir iris parfümü iken Oud & Rose (K), bıkkınlık gelen tarzın güçlü bir örneği. Yılın sonlarına doğru tanıtılan Pierre Herme koleksiyonu ise yaz için güzel alternatifler barındırıyor. Özellikle Pamplemousse Rhubarb (U), sıcak havalarda imza parfümü yapılabilecek kadar güzel ve doğal bir turunçgil parfümü.



Loewe, yılı sessiz geçiren markalardan biri oldu. Markanın erkek kullanımı için pazara sunduğu flanker Solo Loewe Cedro (E)’nun formulu: Solo Loewe + odunsu notalar. Loewe Solo sevenler muhtemelen Solo Loewe Cedro'yu da sevecektir.

Marc Jacobs – Markanın 2007 yılında pazara sunduğu ve o yıldan beri 3489 flanker tasarladığı Daisy; "Ayşegül Tatilde", "Ayşegül Üniversiteli Oldu" ve "Ayşegül Merve’lerde Kaldı" tarzındaki maceralarına devam ediyor. Markanın 2015 yılında pazara sunduğu Decadence (K) ise harmanı bir kenara bırakırsak yılın en iyi şişe tasarımı ödülünü alır benden!



Michael Kors, Gold Collection ile belki de markanın bugüne kadarki en başarılı tasarımlarına imza attı. Özellikle rafine yasemin ve amber yorumuyla White Luminous Gold (K), çıtayı oldukça yüksek tutan bir tasarım. Turunçgil destekli çiçeksi parfümleri sevenler için 24K Brilliant Gold (K) da hoş bir alternatif.

Mont Blanc - 2015 yılı kırmızı meyve destekli gül parfümlerinden geçilmiyor. Tarzın en başarılısını belirlemek gerekiyorsa o da Lady Emblem (K) olurdu herhalde. Risksiz, hoş bir parfüm Lady Emblem. Ne yazık ki satış danışmanları siz sormadan bu parfümü önermeyecek. Israrla isteyiniz!

Narciso Rodriguez – 2014 yılının parfümü olarak gösterdiğim Narciso’yu tasarlayan marka, rehavete kapılmadan 2015 yılını da başarıyla geçirdi. Yeni For Her flankerı Narciso Rodriguez For Her L'Absolu (K), paçuli desteğinde sümbülteber ve yaseminle şahane bir misk parfümü. Floral musk tarzı nasıl olur, onun dersini vermiş Aurelien Guichard.



Bu yıl da zirvenin en güçlü adaylarını barındırıyor Narciso Rodriguez. 2015 yılında tanıtılan Narciso Eau de Toilette (K) geçtiğimiz yıl hayran kaldığım Narciso EdP’nin biraz daha “casual” hali. Narciso Rodriguez for Him Bleu Noir (E)’ı ise her gittiğim yerde aradım. Hala arıyorum!

Nina Ricci - Yine Francis Kurkdjian yine gül, yine beyaz çiçekler... Başlangıcı fazla çarpıcı olmasa da açıldıkça açılan, yılın umut vadeden tasarımlarından biri Nina Ricci L’Extase (K). Francis Kurkdjian, çiçek parfümü yapmayı iyi biliyor.

Paco Rabanne – Gözümde fast food’dan farksız bir marka Paco Rabanne. 2015 tasarımı, boy boy reklamlarını gördüğümüz Olympea (K), yasemin üzeri ucuz bir vanilyanın kullanıldığı pazarlama balonu. Trendy olsun diye biraz da tuz ekle… Al Olympea’yı, vur Goldea’ya…



Ünlü marka bu yıl Invictus ve 1 Million’ı karıştırmış, üst notalara turunçgil ekleyip gülle destekleyerek 1 Million Cologne (E)’a ulaşmış. Nihai ürün, tasarım açısından artistik bir değer taşımasa da başarılı bir pazarlama ikonu. Yazın hit olur 1 Million Cologne… Demedi demeyin!

Prada - Geçtiğimiz yıl bir Le Male flankerı da Prada tasarladı !%&? Merak etmeyin markaları karıştırmadım. Zira Luna Rossa Sport (E), Jean Paul Gaultier Ultra Male’dan daha çok Le Male’a benziyor. Hem de flanker niteliği taşıyacak kadar da zenginleştirilmiş bir harmana sahip... Spor ve gülle alakası olmayan Luna Rossa Sport (ismindeki uyumsuzluğu saymıyorum), yılın en dikkat çekici tasarımlarından biri.

Ralph Lauren, şimdiye kadar tasarlanan en gerçekçi ana akım oud parfümü olarak nitelendirdiğim Polo Supreme Oud (E)’u görücüye çıkardı 2015 yılında. Odunsu notalar ve tarçın desteğiyle tam kararında, derin bir parfüm Supreme Oud. Markanın bu hamlesinden sonra, yakın zamanda çıkacak olan Supreme Leather’ı da merakla bekliyorum. Neyse ki bir yanlış bir doğruyu götürmüyor da Polo Red Intense için markanın üzerine fazla gitmiyorum. 2013 yılında çıkan kırmızı meyve destekli amber ve kahve kompozisyonunun, en az kendisi kadar sentetik, bir tık daha güçlendirilmiş versiyonu Red Intense.



Roberto Cavalli – 2014 yılını hızlı geçiren Roberto Cavalli, 2015’te ivmeyi biraz düşürdü. Roberto Cavalli Essenza (K), jenerik pamuk şeker kokularına kalbur üstü bir ekleme olarak raflarda yer alırken, Paradiso (K) yılın trendi olan meyveli ve yeşillikli hoş bir yasemin parfümü

Salvatore Ferragamo – “Parfümle kompliman almanın sırrının Alberto Bey’de saklı olduğunu anlayan markalar 2015’te birer birer çalar yetenekli parfümörün kapısını. Her biri ferahlı (terim jargona yerleşti mi?) sentetik bombalar istemektedir. Çünkü özgün tasarımlar yerlerini, 17 metre öteden algılanan kimyasal sıvılara bırakmıştır çoktan… Alberto, şanına yakıştırmasa da, utana sıkıla denemelerinden birini uzatır viskisini yudumlayan Salvatore’ye…” diye uzayıp gidiyor 2015 çıkışlı sucul destekli turunçgil parfümü olan Acqua Essenziale Colonia (E)’nın hikayesi.



2015 yılında 9 farklı markaya 18 ayrı parfüm yapan Alberto Morillas’ın geçtiğimiz yıl Salvatore Ferragamo için tasarladığı diğer parfüm ise Emozione (K). Kadife gibi akıp giden karanlık bir menekşe Emozione. Ünlü parfümörün 2015 yılında ana akım markalar içinde tasarladığı en başarılı parfüm diyebilirim Emizione için.

Thierry Mugler, yılı sessiz sedasız geçirdi. A*Men Ultra Zest (E), Pure Havana ve Pure Malt tarzını bozmadan aynı serinin portakallısı olarak seriyi devam ettiren bir tasarım. Ultra Zest’in rahatsız eden yanı da yok fark yaratan bir yanı da…

Tom Ford – Kadın kullanımı için pazarlanan yılın en başarılı parfümü Tom Ford imzasını taşıyor. Sonia Constant’ın tasarladığı Noir Pour Femme (K); sandal ağacı, amber ve vanilyanın en güzel hallerinden biri. Erkek kullanımı için pazarlanan Noir Extreme (E) ise Noir Pour Femme’in gücü azaltılmış versiyonu desem yeridir. Her iki parfüm de uniseks kullanıma uygun, cesur tasarımlar.



Markanın 2015 yılında görücüye çıkardığı bir diğer tasarım Black Orchid Eau de Toilette (K) ise daha az boğucu Black Orchid olarak tanımlanabilir. Naif turunçgil destekli açılışıyla, hafif bir Black Orchid isteyenlerin derdine derman olacak gibi görülüyor yeni EdT.

Valentino – Geçtiğimiz yıl tanıtılan Uomo’nun başarısının ardından kadın kullanımı için elleri sıvayan marka, 2015 yılında Valentino Donna (K)’yı görücüye çıkardı. Donna, Valentino Uomo’nun gülle desteklenip daha feminen hale getirilmiş versiyonu. Yılın en başarılı parfümörlerinden olan Sonia Constant'ın Antoine Maisondieu ile birlikte çalıştığı “yemelik” bir kompozisyon Valentino Donna.

Yves Saint Laurent, 2009 yılında yıldız takım Anne Flipo, Pierre Wargnye ve Dominique Ropion’un birlikte tasarladığı La Nuit de l`Homme, halen en çok satan erkek parfümleri arasında yer alıyor. Parfümün üst notalarına şahane bir iris notası ve menekşe eklenerek ulaşılan yeni flankerı La Nuit de L'Homme L'Intense (E), geçtiğimiz yıl parfüm severler ile buluştu. 20 dakika sonra selefinin neredeyse aynısı olan parfümün dip notalardaki sentetik hissiyat ise hala devam etmekte..

3 yorum

  1. Merhaba.Tiziana Terenzi parfümlerinin incelemesini blogda göremedim.Şahsen kullandığım Ursa ve draco'yu mutlaka incelemenizi isterim.

    YanıtlaSil
  2. "Ayşegül Tatilde", "Ayşegül Üniversiteli Oldu" ve "Ayşegül Merve’lerde Kaldı" sesli güldüm :D :D

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall