12 Şubat 2014 Çarşamba

Creed - Millesime Imperial

Meyve kokularıyla aram pek de iyi değildir. Piyasadaki birçok meyve temalı parfümü de ya çocuk parfümüne ya da oda kokusuna benzetirim. AVM ve kalabalık caddelerin lolipop kokmasının da en büyük sorumluları arasındadır bana göre bu sentetik meyve konsantreleri…   

Parfüm kullanımında duyulan kişisel haz benim için öncelikli. Aynı zamanda kendi bencilliğimden ötürü başkalarına rahatsızlık vermek de korkulu rüyam. Bu nedenle zaman, mekân ve mevsime göre parfüm seçiminden, uygulanan doza kadar birçok kritere dikkat edilmesi gerektiğini düşünürüm. Hal böyle olunca hem etkileyici, hem de güvenli parfümlerin yerini ayrı tutuyorum.
Millesime Imperial, 1995 yılında piyasaya sürülmesine rağmen halen Creed’in en çok satan parfümlerinden biri. Markanın 6. kuşak parfümörü Olivier Creed’in ferah ve güvenli tarzı, kompozisyona tamamen yansımış durumda.

Turunçgiller ve kavun ile gülümseterek açılıyor Millesime Imperial. Denizi hatırlatıyor, tatil anıları canlanıyor… Şişelenmiş kumsal satıyor Creed! 

Tuz, son derece riskli bulduğum bir nota. Vücut ısısındaki değişimle birlikte ekşimsi bir hal alması işten bile değil. Millesime Imperial de harmamında deniz tuzu barındıran parfümlerden. Ancak koku; musk, iris ve ambergris ile öyle güzel desteklenmiş ki ne tatlılığıyla bayıyor ne de tuzluluğuyla burun büktürüyor. Parfüm teni terk edene kadar kavun ve tuzu algılamak mümkün.

Millesime Imperial’in fark edilirliği, ilk birkaç saat oldukça yüksek. Sonradan musk tadında, tene yakın devam ediyor. Özellikle başlarındaki hissiyat eşsiz olduğundan, çok gerekmese de gün içinde tazelemek mutluluk veriyor. Kalıcılık hadisesi için halen Green Irish Tweed yorumundakinden daha karmaşık bir denklem üzerinde çalışıyorum. Sanırım sabit katsayı bunda da 3… Bir de bazı partiler kavun ağırlıklı iken, bazılarının tuz oranının ayarı biraz kaçmış durumda.

Millesime Imperial'in kokusunu algılayıp da beğenmeyene rastlamadım. Aynı zamanda denk gelinebilecek en doğal meyve kokularından biri. Fazla mı iddialı oldu? Az bile...

Olivier Creed’in imzası olan ambergris kullanımı, parfümlere maskülen bir hava katıyor. Dolayısıyla Millesime Imperial’i her ne kadar uniseks olarak pazarlansa da, maskülen tarafa biraz daha yakın. Yine de parfümü yıllardır kullanan sağlam bir bayan fan kitlesinin de bulunduğunu belirtmek isterim. E normal... Deniz kenarında Cardinal Melon içmek yalnızca erkeklere mi özgü?


Sean John Unforgivable ve Ed Hardy Love & Luck, Millesime Imperial’e benzetilen parfümler. Unforgivable elimde şişe olarak bulunduğundan, MI’in daha turunçgilli hali olduğunu söyleyebilirim. Love & Luck’ı ise denemediğimden yorum yapamıyorum. Yine de doğallık bakımından karşılaştırılabileceklerini pek zannetmem.

Creed’in 6. dönem parfümleri kendi içlerinde oldukça kararlı. Sabah Millesime Imperial kullanıp akşama doğru Green Irish Tweed sıktığımda gayet hoş bir kombinasyon yakalıyorum. Hatta Silver Mountain Water, Erolfa ve Royal Water ile farklı kombinler denenebilir. Hatta deneyip bir fotoğrafla beraber yorum yazan ilk okuyucuya birkaç sample göndereceğim!

Millesime Imperial, tarz ve ortam seçmeyen zamansız klasiklerden biri haline gelmiş durumda. Üzerine Creed’in doğal ve kaliteli harmanı da eklenince, bitince yeniden satın alınacak tayfa arasına yerini alan bir dört mevsim oyuncusu. Hani gülmenin değerini bilmek gerek denir ya, Millesime Imperial de gülümsetmese bile en azından tebessümü garanti eden, değeri bilinmesi gereken bir parfüm.

4 yorum

  1. Çok güzel bir yorum olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Berkan Eline Sağlık Diyim,
    -Öncelikle MI'yi gayet başarılı buluyorum onu söyleyeyim.
    -Yazın sıkılcak parfümlerden ilk 10a herhalde elini kolunu sallayarak girer.
    -Ben performans konusunda genelde bahsedildiginden cok daha iyi buluyorum.
    -Bu metaliklik muhabbeti fazlaca dönüyor,en azından bizim forumlarda.Hani lafı edilcek bir metaliklik ben pek alamadım.
    -En nihayetinde sınıfının efsaneleri arasında bence
    -Son olarak senin dediğin gibi ,bence de net olarak maskulenlik oldukça baskın.

    YanıtlaSil
  3. 3 ayrı batch denedim şimdiye kadar... Metalik hissiyat birinde baskın olarak hissediliyordu. Elimdeki şişede neredeyse hiç algılanmıyor...

    YanıtlaSil
  4. Berkan a ben de katılıyorum. Creed bu farkedilirlik problemini ve batch sorununu bence aşamadı. O kadar para vermeye değmez bence. Tabi koku güzelliği olarak iyi ama sadece tek başına yeterli değil.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall