5 Şubat 2014 Çarşamba

Bond No. 9 - New York Amber

"Geçen gün yine gördüm onu. Bu sefer dikkatimi çekmedi değil… İlginç bir tarzı var. Nasıl tanışırım ki? Yok yok boş ver. Ona varana kadar…
...
Karşı masada. Yakından daha güzelmiş. Öyle alışılageldik bir güzellik değil de, çekici işte. Açıklayamadım resmen. Nesini beğendiysem… Burnu mu çirkin biraz? Çirkin denmez saçmalama. Kemerli… Yüzüne gitmiş ama. Tarzını da sevdim.
...
Ortak bir noktamız olsa bir şekilde muhabbete girebilirim aslında. Yok ki… Tanıdığım kimseye benzemiyor. Soğuk biraz. Belki de değildir. Alt üst oldum daha tanımadan. Hiç mi bulaşmasam? Şimdiye kadar kalıplara soktuğum standartlara uysa, bu kadar zorlanmazdım.
...
Kimi görsem onu konuşur oldu. İlk ben gördüm! Bu kadar dikkat çekiciydi de neden bu kadar düşündüm ki? Bildiğin güzel işte!"

New York Amber’i başta es geçtiğim, yavaş yavaş hoşlanmaya başladığım, şimdi ise vaz geçebileceğimi sanmadığım enfes bir koku olarak özetleyebilirim. Benzerine denk gelinebilecek standart bir parfüm değil.
Bond No.9, denizden hangi parfümü çıksa sıkarım dediğim markalar arasında yer almıyor. Ancak Signature yazımda da bahsettiğim gibi son yıllarda oldukça kaliteli işlere imza attığını bir kez daha belirtmek isterim. New York Amber ise Bond’un ustalık eseri! Bana göre şimdiye kadar ulaştıkları en üst nokta. 

Parfümün bergamot ve biberle geniz yakan cinsten sert bir açılışı var. Saniyeler içinde sandal ağacının da hissedilmesiyle “dur daha bitmedi!” mesajı alınıyor. Yine de tam tanımlanamayan bir şeyler var. Amber mi yoksa? Yok canım, biz amberi böyle mi biliyoruz… Önyargıya son derece açık, bitter açılıyor New York Amber. Oldukça da çekici! 

İlk şok atlatıldıktan sonra safran ve reçine ile acı hissiyat dengeleniyor. Sonrasında koku gelişim gösterdikçe çekici ve farklı bir hava katan oud kendini hissettiriyor. Oud kolay bir nota olmadığı halde New York Amber’de oud sevmeyenlerin bile takdir edeceği cinsten, destekleyici nitelikte kaliteli bir oud kullanımı mevcut. 

Ortalara doğru oyuna modern bir gül dahil oluyor. Tema olarak gül parfümleriyle anlaşamasam da destekleyici olarak kullanımını gayet yerinde buluyorum. Eski kafa olmanın ve Arap tarzının çok uzağında, son derece şık bir dokunuş olmuş harmanın geneline.

Sonlara doğru ise Bond’un son yıllarda sıkça kullandığı çekici bir musk ve muskat belirginleşip parfümü daha da ilgi çekici bir hale getiriyor. Son dönemde Bond’un Signature, New York Amber, New York Musk ve New York Patchouli’de kullandığı musk’ın net olarak hayranıyım.

Pek de iyi olmayan insanlar için “özünde iyi insan” diye bir tabir vardır ya, New York Amber de özünde bir amber parfümü. Makinadan geçirilmiş, üzerine kat kat cila atılmış, kabuğunu beğenmeyen bir amber. Referans amber sayılabilecek Serge Lutens - Ambre Sultan, Tom Ford - Amber Absolute ya da Histoires de Parfums - Ambre 114 ile uzaktan yakından alakası olmayan bir amber parfümü Bond’un New York Amber’i. Benzer durum Hermes - Ambre Narquile ve Dior Ambre Nuit için de geçerli. Bu tayfayı modern amber yorumları ya da amber temalı ambersiz parfümler olarak adlandırıyorum.

New York Amber, Bond No. 9‘un en yüksek konsantrasyonuna sahip parfümlerinden biri. Kalıcılık ve fark edilirlik üst düzeyde! Fark edilir tabiatına ilginç yapısı da eklenince adını sorduran parfümler kategorisine rahatlıkla giriyor. Yüksek konsantrasyonuna rağmen zaman içindeki değişken yapısı da parfümü günlük kullanıma dahi uygun bir hale getiriyor. NY Amber’in maskulen tarafa yakın dursa da kadın kullanımına da uygun olduğunu söyleyebilirim. 

Bond No. 9 son yıllarda piyasaya sürdüğü parfümlerin tasarımcılarını açıklamıyor. Muhtemelen I Love NY serisinde çalıştıkları IFF benzeri bir oluşumla çalışıyorlar ya da kendi tasarımcı gruplarını oluşturdular. Eğer bir yerlerde denk gelir de öğrenirsem tasarladıkları tüm parfümler deneme listeme kafadan girecek! Böylesine bir parfüm yapanın diğer tasarımları da maça 1-0 önde başlar.

17 yorum

  1. new york amber kullandığım parfümler arasında en iyisi, en dikkat çekici olanı, yeterli param olsa 1 tane daha alacağım ama çok pahalı. Yanımda duran tanımadığım insanların nefeslerini derin derin çekmelerini görmek çok zevkli.

    YanıtlaSil
  2. çok çarpıcı bir parfüm..işte budur dedirten nadir kokulardan

    YanıtlaSil
  3. Berkan bey,

    Bond oud ve Bond musk içinde yorumlarınızı bekliyorum,,,
    Saygılar
    Bülent UZEL

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Bülent Bey,

    New York Oud ve New York Musk ile yorum yazacak kadar vakit geçirmedim maalesef. New York Musk'ı şişe olarak alacak olursam (New York Oud'u alacağımı sanmıyorum) ya da elime numuneleri geçerse ilerleyen zamanlarda yazabiliirm.

    YanıtlaSil
  5. giriş kısmındaki metalik koku niche parfüm hissi vermiyor ama kısa sürüyor güzel ama aşırı abartıyı hak etmiyor

    YanıtlaSil
  6. Evet güzel bir parfüm.Geçenlerde Van Cleef Arpels Ambre İmperial ı denedim, gayet iyi bir amber kokusu.New York Amber gibi derin bir kokuya sahip değil ama amber sevenleri memnun edecek düzeyde.Bilmiyorum denedinizmi? Berkan bey.

    YanıtlaSil
  7. Ambre Imperial'ı denedim. Alışılageldik sıcak bir amber kullanımı olan, oldukça kaliteli bir parfüm. Hafiften gelen tatlılığı da tam yerinde...

    YanıtlaSil
  8. 2011 den beridir kullanıyorum.şu anda signature ve b9 da var lakin amber dışında hangi kokuya para verdiysem pişman olmuşumdur.
    birde adı pek duyulmayan astor place var oda şahane bir koku bence

    YanıtlaSil
  9. New York Patchouli ve New York Musk'ı da ciddi seviyorum ama bende de NY Amber'in yeri ayrı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Berkan bey bond9 amber aldım ilkkez daha önce kokusunda bilmiyordum ama koyuyla ilgili bilgi alabilirmiyim sizden? Sizde varsa kokusuna bakma imkanım varmı yoksa ben getirebilirim size !

      Sil
    2. Merhaba,

      New York Amber koleksiyonumda yer alıyor ancak ekspertiz hizmeti vermiyorum.

      Sil
  10. Merhaba beni parfüm merakı yeni sardı ama piyasada ki sıradan parfümlerden istemiyorum hafif tatlı olsun odunsu olmasın istiyorum 2000 tl gibi bir bütçe ayırdım tavsiye edebileceğiniz parfümler neler olur.
    Yorum yapan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Berkan bey Bond No9 B9 deneme imkanınız oldumu? Koleksiyonunuzda bulunuyorsa ufak bir yorum yapabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peşindeyim! Son gittiğimde yoktu ancak kısa zamanda deneyeceğime eminim :)

      Sil
  12. Merhabalar. Orjinalliğine güvenerek nereden alabiliriz aceba? Önerebileceğiniz bir yer var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beymen'lerden veya La Dèese'den satın alabilirsiniz.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall