3 Şubat 2014 Pazartesi

Bond No. 9 - Signature Perfume

Kahve tonlarda ekoseli kumaş denince akla tek bir marka gelir. Bahsettiğim desen yıllardır aynı markayla anıldığı için artık markanın “imzası” olmuştur. Hatta mevzubahis desen, marka tarafından tescil edildiğinden benzer tasarımları olan moda markaları halen telif hakkı davalarıyla uğraşmakta.  

Parfüm dünyasında tarzını oturtmuş, belli bir çizgide ilerleyen ve köklerine bağlı birçok parfüm evi mevcut. Baharatlı ve karmaşık yapılarıyla Serge Lutens, tütsülü doğu esintileriyle Amouage ya da karakteristik ambergris kullanımıyla Creed, pazardaki diğer markalardan kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Peki, Bond No. 9’ın belli bir tarzı var mı? Net olarak söyleyebilirim ki, hayır… Ancak Signature Perfume isminde bir kokuları var.
Amerikan menşeli bir marka olan Bond No. 9’un parfüm isimleri genelde New York’un yerleşim merkezlerinden ve meydanlarından geliyor. Hatta parfümlerin kategorizasyonu uptown, midtown, downtown ve New York Beaches şeklinde. Tabi uptown parfümler iyidir, downtown çöp seri gibi bir yargı oluşmasın. Zira serinin en pahalı beş parfümü, üç kategoriye dağılmış durumda.

Önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi Bond No. 9, en başarılı bulduğum pazarlama departmanlarına sahip niş parfüm evlerinden biri. Eğlenceli tarzlarıyla bon bon şeklindeki numunelerinden, sosyal medyadaki samimi tavırlarına kadar parfüm dünyasının dinamik çocuğu niteliğinde bir firma. Marka ile özdeşleşmiş öylesine özgün şişe tasarımları var ki, bitince atmak yerine, biblo niyetine saklanabilirler. Pazar bölümlendirmesinde gösterişe düşkün tayfayı da unutmayan Bond No. 9, zaman zaman popüler kokularını Swarovski taşlarla kaplı şişelerde sunuyor.


2003 yılında parfüm sektöre giriş yapan firmanın, 2009 yılına kadar ürettiği birçok koku benim gözümde gayet sıradan. Ancak Bond No. 9, özellikle son 5 yıldır silkinip, çok kaliteli işler çıkaran bir parfüm evi. Signature Perfume da Bond’un son derece kaliteli bulduğum, sevdiğim kokularından.

Resmi notalarında açıklanmasa da, bergamota benzer bir meyve ile açılıyor Signature. Wow faktör hadisesinin geçerli olduğu, insanın yüzüne çarpan bir açılış! Kısa bir süre sonra parfümün karakterini oluşturan musk kokuya hâkim oluyor.

Signature’ın da harmanında son yıllarda pahalı parfümlerde olmazsa olmaz haline gelen oud mevcut. Sentetik, ancak musk ile son derece uyumlu bir oud kullanımı mevcut. Her ne kadar sentetik olsa da Montale/Mancera tazında kimyasal bir oud değil Signature’ın içeriğindeki… Ortalara doğru ilerlendiğinde modern ve sevdiğim bir gül kullanımı ile son derece hoş, insanı mutlu eden bir hale dönüşüyor koku. Konsantrasyonunun yoğunluğundan dolayı, zaman içinde fazla değişim göstermeyen, oldukça koyu bir yapısı var.

Bond No. 9, genel olarak doğal harmanlar kullanan bir parfüm evi değil. Sentetik hammaddeden kaçınmayan ancak genele hitap hadisesini yemiş yutmuş bir marka. Signature’ın da doğal bir yapısı yok ancak son derece etkileyici ve kaliteli bir parfüm.

Signature’ın etkileyici bir parfüm olmasındaki en önemli etken, harmanında kullanılan musk’ın oud ile son derece uyumlu olması. Muhtemelen Signature’ın yakaladığı başarının ardından musk hadisesini iyiden iyiye benimseyen Bond, New York Musk ve New York Patchouli parfümlerinde de benzer bir musk kullandı. Ben gayet mutluyum!


Signature, Bond’un en yüksek konsantrasyonuna sahip parfümlerinden biri. Kalıcılık ve fark edilirlik anlamında üst düzey referans kabul edilebilecek, parfüm gibi bir parfüm! Her ne kadar uniseks olarak pazarlansa da kadın kullanımına daha uygun, etkileyici ve özgün bir yapısı var. Ancak kullandığım zamanlarda “aa kadın kokusu bu” tarzında bir tepki almadığım için her ne kadar feminen bir tarzı olsa da erkeğin de kullanabileceğini belirtmek isterim. Yoğun yapısından dolayı elin korkak alıştırılması gereken, aynı yere üst üste uygulanmaması gereken bir parfüm yapmış Bond.

Signature, günlük kullanıma uygun bir parfüm değil. Yoğun ve düz çizgide ilerleyen yapısıyla, kişinin kendini özel hissettiği zamanlarda kullanmasına daha uygun. Ne marka ne de kullanıcısı için imza parfümü olabilmesi açısından uygun bir ismi olduğunu düşünmesem de, farklı yapısı, uç nokta kalıcılık ve fark edilirlik değerleri ile Bond No. 9 markasının değerini yükselten bir ürün Signature Perfume.



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall