8 Şubat 2014 Cumartesi

Creed Dosyası

Creed, 1700 ‘lü yıllardan beri, 7 kuşaktır parfüm üretmekte. 1760 yılında, James Henry Creed’in özel bir sipariş üzerine tasarladığı parfümle markanın temelleri atılıyor. Dönemin İngiltere kraliçesi Victoria’nın, Creed’i resmi esans tedarikçisi ilan etmesiyle, marka kraliyet parfümü diye anılmaya başlıyor ve ardından ilk Creed butiği Londra’da açılıyor. Günümüzde Paris ve New York’ta birer Creed butik bulunmakta. 


Creed parfümlerinin tamamı aile bireyleri tarafından yaratılıyor. Dışardan bir parfümörle çalışılmıyor. Dolayısıyla, markanın kendi içinde tutarlı ve karakteristik yapıda bir ürün gamı var. Birçok parfümünün bazındaki ambergris kullanımı ise Creed’in diğer parfüm evlerinden ayırt edilmesini kolaylaştıran bir imza niteliğinde.

Yüzyıllar öncesine uzanan köklü geçmişiyle, Creed günümüzde en çok bilinirliğe ve en yaygın dağıtım ağına sahip niş parfüm evi. Devlet başkanları, sporcular ve sanatçılar gibi birçok ünlünün de sadık Creed kullanıcıları olduğu biliniyor. Creed ve diğer markaları kullanan ünlüleri merak edenler için www.celebrityfragranceguide.com güzel bir kaynak.

Creed, genel beğeniye hitap etmedeki başarıları ve güvenli yapılarıyla günlük kullanıma uygun, ofis ortamında bile rahatlıkla kullanılabilecek nitelikte parfümler tasarlıyor. Ürün gamında eski kafa maskülenlerden, deniz kenarında hissettiren ferah parfümlere kadar neredeyse her tarzda birçok çeşit mevcut. Özellikle çiçek ve meyve ağırlıklı parfümlerde, pazardaki en doğal kokuları tasarlayan parfüm evlerinden biri. Erkek parfümlerinde kullanılan çiçekler bile net olarak anlaşılabiliyorken kadın parfümleri, doğadan henüz toplanmış hissiyatı veriyor.


Creed’in günümüzde üretimde olan birçok parfümü, designer parfümlerin çizgisinde ancak daha kaliteli içeriklere sahip. Bu yüzden Creed, niş parfüm dünyasına adım atmak için son derece uygun bir parfüm evi. Ayrıca marka, parfümlerin bileşiminde diğer parfüm evlerine göre nispeten daha doğal hammaddeler kullanmakta. Creed parfümlerinin ilk sıkıldığında hissedilen alkol miktarının, diğer parfüm markalarına kıyasla oldukça düşük olduğunu söylenebilir. 

Yoğun ve baharatlı trendin oldukça uzağında kokular üreten bir parfüm evi Creed. Dolayısıyla niş parfüm dünyasıyla koyu ve yoğun tarzlara sahip olan parfüm evleriyle tanışan birçok kullanıcı, Creed parfümlerini sıradan bulabilir. İlk anda etkileyen birkaç koku dışında, Creed’leri salim kafayla sakin sakin denemek ve özümsemek gerekiyor.

Creed’in zamanının çok ötesinde parfümlere imza atmış olduğu, bilinmesi gereken önemli bir husus. 80’li yıllarda ne Green Irish Tweed gibi bir maskülene ne de 90’lı yıllarda Millesime Imperial, Silver Mountain Water ya da Erolfa gibi sucul (aquatic) parfümlere rastlamak pek de mümkün değil. Bahsi geçen parfümlerin, halen markanın en çok satan ürünleri olduğu düşünüldüğünde; Creed’in zamanının çok ötesinde, yenilikçi bir vizyona sahip olduğunu söylemek yerinde olacaktır.


Creed'in ürün hattı; vücut losyonları, duş jelleri, deodorantlar, traş sonrası ürünler, sabunlar, traş sabunları ve mumlar gibi birçok yan ürün ile desteklenmiş durumda. Markanın parfümlerini beğenenler, aynı esansların kullanıldığı kişisel bakım ürünlerini de satış noktalarından temin edebilir.

Creed, yıllar boyu çizgisinden ödün vermemiş bir marka. Ancak sürekliliğini sağlamak isteyen her işletme gibi, hızla değişen çevre şartlarına da kayıtsız kalması beklenemez. Royal Oud, 2000’li yılların ikinci çeyreğinin modası olan oud çılgınlığını yansıtırken, Original Santal, piyasa kokular seven genç tayfaya yönelik pazara sunulmuş parfümlere örnek olarak gösterilebilir. Yakın zamanda ise tütsü modasına ayak uydurmak amacıyla Royal Incense adında bir parfümü piyasaya sürmeleri şaşırtıcı olmayacaktır.

Creed’in çeşitli kaynaklarda rastlanabilecek birçok parfümü, artık üretilmiyor. Her ne kadar Creed’in pazarlama departmanı bu hadiseyi, doğal hammaddelerin bulunmasının zorluğuyla açıklasa da, kararların ticari kaygılar sonucu verildiğini kestirmek güç değil. Bu nedenle üretimden kalkmış Creed modelleri, koleksiyonerlerin ilgi alanına giren değerli birer koleksiyon parçası niteliğinde.


Creed, zaman zaman Windsor ve Tabarome gibi kült seviyesine ulaşmış parfümlerini yeniden pazara sunup, kısıtlı bir dağıtım stratejisi izleyerek sadık müşterilerinin ilgisini canlı tutuyor ya da Royal Exclusives gibi serilerle daha da üst segmente hitap etmeyi amaçlıyor. Creed’in özel serilerinin ve ulaşılması güç parfümlerinin birçoğunu denemiş biri olarak, bunların sadece yüksek profilli müşterilerini memnun etmek amacıyla izlenen pazarlama stratejileri olduklarını söyleyemem mümkün. Zira denediklerimin ve kullandıklarımın hiçbirini Creed’in standart serisindeki parfümler kadar sevemedim.

Peki, Creed bu kadar özel bir parfüm evi ama hiç mi eleştirilen yanları yok?

Bilinmesi gereken en önemli husus, mağazada denenen bir Creed ile satın alınan Creed arasında az da olsa farklılığın olabilme ihtimali. Parfümlerin üretim yılları arasında farklılıklar olabildiği gibi, aynı yıl üretilen partiler arasında bile farklılıklara rastlanabiliyor. Creed, parfümlerinin doğal hammaddelerden üretildiği için zaman zaman harmanlarının farklı olabildiğini kabul ediyor. Yani dramatik düzeyde bir farklılık olmasa da, yeni alınan bir Creed’in, deneyip beğenilen ya da önceden kullanılan şişeyle tamamen aynı çıkması şansa bağlı. Aventus’taki dumanlı hissiyat ve ananas düzeyinin, Green Irish Tweed’deki menekşe kullanımının, Millesime Imperial’in tuz ve kavun oranının, Virgin Island Water’da kullanılan misket limonunun ve Silver Mountain Water’daki metalik hissiyatının üretildikleri partiye göre değişiklik gösterdiğini, zaman içinde sahip olduğum ve denediğim şişeleri kıyaslayarak söylemem mümkün. Bu değişiklikler genellikle kendini üst notalarda belli edip, sonrasında dengeleniyor. Kalıcılık ile ilgili değişkenlikler ise tamamen şansa kalmış bir mesele. Özellikle son yıllarda, kullanıcıların ikinci hatta üçüncü şişelerini satın almalarıyla ortaya çıkan bu durum, parfüm forumlarında sıkça tartışılan konu başlıklarından biri haline gelmiş durumda.


Creed’in eleştirilen diğer bir yönü ise, paralel ithalat diye tabir edilen grey market’ta en sık rastlanan markalardan biri olması. Ancak bu noktada, Creed’in en çok taklit edilen niş marka olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla, ucuza Creed sahibi olma amacıyla sahte bir Creed’e denk gelmek işten bile değil.

Bazı Creed parfümlerine oldukça benzer designer parfümlere rastlamak mümkün. Benzer parfümlerin birçoğu Creed’lerden sonra piyasaya sürüldüğü için, Creed parfümlerinin esin kaynağı olduğu söylenebilir.

Green Irish Tweed – Davidoff Cool Water, Millesime Imperial – Sean John Unforgivable, Himalaya – Paco Rabanne XS, Original Santal – Mont Blanc Individuel, Acqua Fiorentina – D&G Light Blue, Jasmin Imperatrice Eugenie – Joop Femme, Love in Black – Guerlain Insolence, Orange Spice – YSL Kouros, Original Vetiver – Thierry Mugler Cologne arasındaki benzerlikler birçok parfüm severin dikkatini çekmiş durumda.

Yukarıda adı geçen parfümlerin hiçbiri, birbirinin %100 klonu değil. Ancak birbirlerini andırdıkları da bir gerçek... Şahsen birçok Creed parfümünü, yüksek kalite hissiyatından dolayı designer benzerlerine tercih ediyorum. En çok karşılaştırılan GIT – Cool Water hadisesini kendi açımdan anlatırsam; bana göre Cool Water, öğrencinin resim defterine çizdiği ırmak resmi ise GIT, bilgisayar destekli modellenmiş baraj projesidir.

 Markanın 7. kuşak tasarımcısı Erwin Creed

Birçok konuda, tecrübe kazandıkça, “Basit olan güzeldir” düşüncesi gelişir. Creed benim gözümde yalın güzelliği olan bir parfüm evi. Creed’leri ilk denemede “eh bu muymuş, standart” deyip bir kenara atmak mümkün. Ancak Creed’in birçok parfümü, en az birkaç kullanımda kendini belli edip kullanıcının takdirini toplayan cinsten ürünler. 

Hem kadın hem de erkek için, birçok kaliteli parfüme imza atan Creed, parfüm hobisine merak saranlar tarafından mutlaka etüt edilmesi gereken, mihenk taşı niteliğinde bir parfüm evi.

6 yorum

  1. Mükemmel bir Creed dosyası olmuş. Bu güzel, faydalı bilgiler için çok teşekkürler ..

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı olmuş, bir düzeltme yapalım: Mont Blanc Individuel‘in Original Santal‘dan esinlenmesi değil, tam tersi mümkün, Mont Blanc Individuel O. Santal’ dan iki sene önce çıkmış.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Gökhan Bey. Yazıya dikkat edilecek olursa, benzer parfümlerin "birçoğu" yazıyor.

    YanıtlaSil
  4. Burada Aventus eksik ama :)

    YanıtlaSil
  5. Guerlain Insolence 2006, Love in Black ise 2008 tarihlidir; dolayısı ile bir esinlenme varsa durumun yazdığınızın tam tersi olması muhtemel.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall