25 Şubat 2014 Salı

Comme des Garçons - 2

Ne olduğu belli olmayan yamuk bir şişe, elle çizilmiş misali kargacık burgacık bir rakam, üründen daha büyük kutu ve tahıllı mısır gevreği ambalajına benzer bir poşet… Bilinmeyen bir cisim yaklaşıyor!

Black yazımda da bahsettiğim gibi Comme des Garçons ciddi anlamda trendleri umursamayan bir marka. Hele ki çıkış yılı düşünüldüğünde, parfümün sunumu tam bir cesaret örneği. CdG’den sıradan bir parfüm bekleyen var mı? Odeur 71 ve 53 ile ofis eşyalarının bile kokusunu yapan Comme des Garçons, yakında ayakkabı kutusu kokusu çıkarırsa şaşırmam.
CdG 2, Comme des Garçons’un nispeten güvenli parfümleri olarak anılan standart serinin mensubu. Markanın imza parfümlerinden biri… İçeriğiyle olay yaratan, kokusuyla minimalist Japon tarzını yansıtan özgün bir parfüm.

Turunçgiller ve çayla açılıyor Comme des Garçons 2. Çaya dalından yeni kopmuş mandalina sıkmış CdG! Turunçgiller ve çayın etkisi devam ederken çiçekler ve tarçın katılıyor harmana. Hepsi doğal, hepsi güzel… Markanın yöneticileri elini korkak alıştırma demiş resmen parfümün tasarımcısı Mark Buxton’a. O da elinde ne varsa koymuş. Bakmış elinde aldehitler var, onları bile eklemiş…

CdG 2’nin ortalarına gelindiğinde metalik hissiyat veren mürekkep mi ararsınız, muskat mı ararsınız yoksa odunsuları mı? Var var hepsi var. Fazlası da var da algılayamıyorum artık. Getirin kahve koklayayım! Cidden inandırdılar değil mi kahve koklayınca burnunuzun dinlendiğine? Ahh ah…

Odunsu, çiçeksi ve hafif tatlı bir yapısı var CdG 2’nin. Çay var, mürekkep var, tarçın var, paçuli var. Sayayım mı daha? Geliyor işte zaman içinde hepsi azar azar. Öne çıkan ya da yoran hiçbir nota yok. Hem zengin, hem minimalist. Gayet klas dengelemiş Mark!


Comme des Garcons 2 bu dünyadan değil. Dost canlısı bir uzaylı! Bahar gibi kokuyor. Kendi gezegeninin baharı… Bizimkine göre daha metalik, mat bir bahar. Ağaç ve çiçekler hissediliyor ama bizim buralardaki gibi değiller... Zaten Mark Buxton öyle laboratuvarda falan yapmamış bu parfümü. 51. bölge ya da ufo vakasının yaşandığı Roswell yakınlarında takılırken tasarlamış. Oranın havasından suyundan almış koymuş. Çay ve mürekkep eklemiş üzerine… Yabancılık çekmesin diye de astronot matarasına benzer bir şişeye doldurmuş. Bir de şarkı takılmış aklına o sırada. Uzaydan gelenleri anlatıyormuş. Metalik hissiyatı da o gazla vermiş!


Uzaylı dedim ya CdG 2’ye, cinsiyeti yok haliyle. Ne çiçeklerden dolayı çok feminen ne de odunsulardan dolayı maskülen bir havası var. Zaman ve mekân seçmeyen bir parfüm CdG 2. Kalıcılığı da fark edilirliği de gayet yerinde. Gerektiğinde kendini belli eden, gerektiğinde kamufle olmasını bilen bir uzaylı… 

Comme des Garçons 2, 90’lı yıllarda çıkmış olmasına rağmen modern parfüm dünyasının en önemli temsilcilerinden biri. Yıllar sonra bile adından söz ettirebilen özgün bir klasik. Denediyseniz neden bahsettiğimi biliyorsunuz. Denemeyenler… Sizin kaybınız ciddi büyük!

2 yorum

  1. Teşekkürler,kokunun ultrasonunu çekmiş,raporunu yazmışssın eline sağlık..Peki,özeline girecek olursak;(birini alacak paran olsa)sence, CdG 2 mi? CdG 2 MAN mi?

    YanıtlaSil
  2. İkisi de son derece güzel parfümler ama tamamen ayrı kulvarlarda kokular. Koku güzelliği olarak CdG 2 Man'i, performans olarak CdG 2'yi seçerdim.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall