24 Aralık 2014 Çarşamba

2014 Yılı Niş Parfüm Raporu - Bölüm 2

2014 Yılı Niş Parfüm Raporu'nun ilk bölümünde sektör bazlı gelişmeler ve parfüm evlerinin 2014 yılı içindeki aktiviteleri yer almakta. İkinci ve son bölümde de alfabetik sırayla marka bazlı değerlendirmeler devam ederken yıl bitmeden sitede farklı bir raporun da yer alacağının haberini vereyim ;)

Kullandığım kısaltma ve terimler;

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Indie House: Nispeten düşük bütçeli, üretim miktarı ve dağıtım ağı sınırlı butik parfüm evi.

A-F arası markaların değerlendirmesi için tıklayınız.

Kilian - Paris Butik

Givenchy 2014 yılında designer markaların “exclusive” pazara hitap etme furyasıyla L’Atelier de Givenchy isminde bir koleksiyonla Harrods ve Saks Fifth Avenue’da görücüye çıktı. Markanın ana akım parfümlerinin genelini rakiplerine göre daha kaliteli bulduğum için niş koleksiyonundan da umutluyum.

Giorgio Armani Privé Collection, bu yıl tembellik yapan markalar arasında. Piyasaya sürdükleri Encens Satin (U), koleksiyonlarındaki diğer tütsü ve amber çemberindeki parfümlerin derlemesi niteliğinde. E onlar da haklı, tüm enerjilerini Armani - Sì’ye harcıyorlar iki yıldır…

Heeley - Beni heyecanlandırmayan bir parfüm evi Heeley. Hal böyleyken yıl içinde görücüye çıkan Vetiver Veritas (U) ta ilgimi çekmedi ve denemek için ekstra bir çaba harcamadım. Yorumlara bakılacak olursa pişman da olmam gibi…

Hermes, Hermèssence ismini verdiği niş parfüm serisine Cuir d'Ange (U) isimli oldukça kaliteli eski kafa bir deri parfümü ekledi. Parfüm dünyasının iki devi olan Dior ve Hermes’ten aynı yıl içinde gelen iki retro deri parfümü, önümüzdeki yılın trendini belirleyecek gibi duruyor. Son dönem yüzümü güldüren Jean-Claude Ellena tasarımlarından biri Cuir d'Ange.


Histoires de Parfums tarz olarak ilgimi çekmeyen ancak konsept olarak çok başarılı bulduğum parfüm evleri arasında yer alıyor. Yıl içinde tanıtımı yapılan Opera Collection’ın dan da hit çıkmazsa birkaç yıldır beni hayal kırıklığına uğratan markadan ümidimi keseceğim.

House of Sillage - 2014 yılında piyasaya sunulan Passion de l’Amour (K), ünlü parfümör Mark Buxton’ın isminden yararlanan ancak karakteristiğini yansıtamayan jenerik bir parfüm. Hoş hangi House of Sillage parfümü lüks tüketim objesi olmanın ötesine geçebildi ki?


Huitième Art - Parfumerie Generale’ın tasarımcısı Pierre Guillaume’in yan projesi niteliğindeki Huitième Art, 2014 yılı içerisinde Pierre’in klasikleşen tarzını yansıtan Liqueur Charnelle (U)isimli bir gourmand ile görücüye çıktı. Yaratıcı parfümör ve güzel konsept… Daha ne olsun?

Humiecki & Graef - Esxence 2014’te tanıtılan Abime (U) ve Nouveau-ne (U) halen tüketiciyle buluşabilmiş değil. Merakla bekliyorum… Ne vereyim abime?

Jardins d’Ecrivains son dönemde en çok merak ettiğim ve beni en büyük hayal kırıklığına uğratan parfüm evi. Cüretkâr desem değil, eski kafa desem değil… Yıl içinde çıkan Junky (U) de markanın genel tarzına uygun “garip” bir parfüm işte…

Jo Malone, 2014 yılı içerisinde London Rain Collection isminde gerçek anlamda limitli bir seriyle parfüm severlerin karşısına çıktı. Öyle ki deneyip beğendiğim parfümü satın almak için mağazaya tekrar gittiğimde parfümün kalmadığını ve bir daha da gelmeyeceğini öğrendim. Yine yıl içerisinde lansmanı yapılan Wood Sage & Sea Salt (U) ise markanın ürün gamına oldukça yerinde bir ekleme.


Jul et Mad,  Aqua Sextius (U) ile bu yıl “ben de varım” diyen markalardan oldu. Nitekim Aqua Sextius, son dönemde çok beğendiğim parfümörlerden olan Cecile Zarokian’ın en özelliksiz tasarımlarından biri maalesef…

Kilian yıla damgasını vuran niş parfüm evlerinden biri. In The Garden of Good & Evil koleksiyonundaki hatasını telafi edercesine üst üste patlattı bombaları… Asian Tales koleksiyonunu Imperial Tea (U) ve denk geldiğim en iyi sandal ağacı parfümlerinden olan Sacred Wood (U) ile yıla hızlı başlayan Kilian, Addictive State of Mind ile büyülemeye devam etti. Özellikle Light My Fire (U) yılın başyapıtları arasında yer alıyor.


Linari basmakalıp reçete kullanan niş parfüm evlerinden biri. Niş parfüm sektörüne girelim… Tatlı parfümler de tuttu, onlardan tasarlayalım… Adımız duyulsun diye de ünlü parfümörlere popüler tarzda parfüm yaptıralım hadisesi… Aynı şablonu uygulayan onlarca parfüm evi sayabilirim! Neyse ki yıl içinde çıkan Mare Pacifico (U), Mark Buxton’ın yaratıcılığını konuşturabildiği güzel bir sucul. Hadi Linari, biraz daha özgün ol. Bak seni sevebilirim bile ;)

Lorenzo Villoresi yıl içinde en akıllıca pazarlama hamlesini yapan marka. Günümüz parfüm trendine uymayan ama sadık müşterilerinin vazgeçemediği parfümleri Vintage Collection adıyla yeniden pazara sunan markanın hala gourmand ve oud tasarlamaması da köklerine olan bağlılığını gösteriyor.

Laurent Mazzone Parfums - Yıl içinde Hard Leather (E) ile modern deri parfümünün doktora tezini yazan LM Parfums, Ultimate Seduction (K) ile neredeyse birebir La Vie Est Belle kopyası yaptı. Yılın en iyi parfümlerinden birine imza atmışken ne gerek vardı böyle buram buram ticari kaygı kokan saçma bir hamleye?


Maison Francis Kurkdjian - Francis Kurkdjian hiçbir zaman mütevazı biri olmadı. Bu durum son dönem röportajlarından da açıkça belli oluyor. 2014 yılında zamansız parfümler yaratmak için Féminin Pluriel (K) ve Masculin Pluriel’i (E) tasarlayan ünlü parfümörün Féminin Pluriel’de başarılı olmasını sağlayan düşünce, her yaştan kadının hala çiçek kokularına taptığıyken, Masculin Pluriel’i tasarlarken atladığı nokta ise, neredeyse hiçbir genç erkeğin artık lavantalı tıraş kolonyası kokmak istememesi…

Maître Parfumeur et Gantier - Köklü parfüm evi Maître Parfumeur et Gantier de niş parfümde flanker fursayına kapılan parfüm evlerinden. En çok satan parfümlerinden olan Ambre Precieux’un Ambre Precieux Ultime (U) adını verdikleri daha yoğun ve modern bir flanker görücüye çıktı 2014 yılı içinde.

Maria Lux - Nasomatto ile ün kazanan Alessandro Gualtieri, yan projesi olan Maria Lux’ü de popüler yapmaya kararlı. Parfümörün bütün yaratıcılığını Nasomatto’da gösterdiğini düşünsem de bugüne kadar denediğim Maria Lux parfümleri beni hayal kırıklığına uğratmadı.

Masque - 2013 yılında Montecristo, Terralba ve Tango gibi cüretkâr tasarımlarla niş parfüm dünyasına merhaba diyen parfüm evi bu yıl da Russian Tea (U) ile yükselişini sürdüren markalar arasında. Parfümü henüz deneyemesem de markanın işlerine olan merakım had safhada!


Memo - Pazarlama harikası parfüm evlerinden biri olduğunu düşündüğüm Memo da Irish Leather ve Italian Leather ile başlattığı naif deri serisine French Leather’ı (U) ekledi. Irish Leather kafasında gül destekli ortalama bir parfüm French Leather.

MiN New York - New York’ta bulunan parfüm butiği MiN New York kendi adını taşıyan bir dizi parfümle niş parfüm pazarına merhaba dedi. Henüz koleksiyonu deneme fırsatı bulamasam da kreatif direktörlük hadisesini hakkıyla yerine getireceğine inandığım bir butik olduğu için seriden beklentim yüksek.

Mona di Orio parfüm dünyasının en acı kayıplarından biri. Parfüm evinin yönetimini üstlenen ekip Mona’nın Oud isimli parfümünü, Oudh Osmanthus (U) olarak yeniden piyasaya sürdü. Yorum yapamadım…

Montale ve Mancera bu yıl da 30854 tane parfüm çıkardı. Bunları da Pierre Montale ve Pierre Mancera tasarladı değil mi? Evet evet… Ah bir de o adamların varlığına inansam!

Nasomatto - İşletmelerin ömrü sonsuzdur önermesini Blamage (U) ile sorgulatan Alessandro Gualtieri, 2014 yılında kariyerine Orto Parisi ve Maria Lux ile devam etmeyi seçti. Comme des Garçons 2’yı kıyısından andıran, özgün ve özellikli bir parfüm Blamage. Yılın en iyilerinden…


Naomi Goodsir - 2012 yılına damgasını vuran parfüm evleri (aslında şapka tasarımcısı) arasında yer alan Naomi Goodsir, bu yıl Or du Serail (U) ile jenerik bir gourmanda imza attı. Keşke imaj için Bertrand Duchaufour’la çalışmak yerine keşfettikleri cevher Julien Rasquinet ile olan ilişkilerini sürdürselerdi…

Neil Morris - Yılın bombalarından biri yetenekli tasarımcı Neil Morris’ten geldi. Chasing Autumn (U), yanan odunların eşliğinde kamp kurmanın şişelenmiş hali… Indie meraklıları Neil’e mail atmakta vakit kaybetmesin!

O’Driu - Son zamanlarda tanıştığım ve beni en çok şaşırtan iki markadan biri O’Driu. Peety yazımda da bahsettiğim gibi tam bir karanlık sanatlar uzmanı Angelo Orazio Pregoni. Kaçık adamın markası 2014 yılında da Pathetique (U) ile şaşırtmaya devam etti.


Olfactive Studio, Ombre Indigo ile şimdiye kadar gördüğüm en güzel sıvı rengine sahip parfüme imza attı. E koku da özgün ve özellikli olunca yıla damgasını vuran parfümler arasında başı çekiyor Ombre Indigo. Markadan önümüzdeki yıllara dair beklentilerim oldukça fazla.


Olivier Durbano da yılı dolu dolu geçiren parfüm evleri arasında. Koleksiyondaki parfümlerin tamamının extrait konsantrasyonunu çıkaran Durbano’nun özellikle Black Tourmaline Extrait’ı (U) kafası dumanlı parfüm severlerin mutlaka denemesi gereken, EdP’ye kısayla daha yeşil ve derin bir parfüm. Yetenekli parfümörün 10. Parfümü Prométhée (U) de yılın öne çıkanları arasında.


Ormonde Jayne, Black Gold (U) ile Harrods’a özel bir parfüm tasarladı. Markaya olan sempatimden, henüz deneyemediğim için deneyenleri ciddi ciddi kıskanıyorum. Zaten “The Four Corners of the Earth” serisini de hala deneyemedim… Dağıtım ağın mı küçüldü OJ nedir?

Orto Parisi - Nasomatto’nun bittiği yerden devam eden yeni Alessandro Gualtieri projesi Orto Parisi. Şişe formatından koku tarzına kadar Nasomatto ile aynı çizgide devam edilecekse yeni bir marka ismine ihtiyaç var mıydı, orası tartışılır…

Parfum d'Empire yılı bol yeşilli bir parfüm olan Corsica Furiosa (U) ve daha önce limitli olarak extrait formatında piyaya sürdükleri Musc Tonkin’i EdP konsantrasyonunda yeniden görücüye çıkararak geçirdi. Liseler 4 yıla çıktığından beri markadan Cuir Ottoman veya Ambre Russe tarzında bir bomba bekliyorum… 

Parfumerie Generale - Ülkemizin değerini yabancılar daha mı iyi biliyor diye düşünmüyor değilim. Gül parfümü severlerin baş tacı yapacağı şahane gül parfümü Isparta 26 (K), güzide parfüm evi Parfumerie Generale’ın 2014 yılı süprizi oldu.


Parfums de Marly - Darcy (K) ve Galloway (U) ile iki jenerik parfüm daha sundu pazara. Markanın konseptini oluşturan Arap atları misali bir sıçrama lazım artık… 2015 yılında PdM’nin ülkemizde de satışa sunulacağı haberini vereyim de gourmand seven tayfa Herod için hazırlık yapsın ;)

Parfums de Nicolaï - Cuir Cuba Intense (U) ve New York Intense (U) ile yılı iddialı geçiren markalardan. Her ne kadar Cuir Cuba Intense pek adının parfümü olma da New York Intense, gelmiş geçmiş en popüler parfümlerden biri olan New York’un şanını devam ettiren harika bir flanker.


Penhaligon`s da ürün gamını anlam veremediğim ölçüde genişleten markalardan. Bayolea, Tralala ve Trades Routes Collection adı altında birkaç parfüm çıkardılar ama henüz buralara uğramadı. Markaya da herhangi bir sempatim olmadığından denemek için fazladan çaba harcamaya gerek duymadım.

Phaedon - L'Eau de Phaedon (U) ile sulandırılmış bir beyaz çiçek parfümü yaptı. Markanın izlediği yolu hala anlayabilmiş değilim. İsviçre çakısı modunda her şeyden biraz biraz ilerliyorlar. Bakalım nerede duracaklar…

Première Note - Yılın en yeni markalarından olan Première Note henüz veritabanlarında bile yer almayan bir marka. Özgün vetiver parfümü Java Wood (U) ve pudralı müge parfümü Lys Toscana (U) muhtemelen markanın lokomotifi olacak referanslar.

Profumi del Forte - Tarzlarından ödün vermeden yıllardır aynı çizgide ilerleyen parfüm evi Profumi del Forte, Prima Rugiada (U) ile şahane bir yazlığa imza attı. Bertrand Duchaufour’un minimalist takılarak da özgün parfüm de yaratılabileceğini gösteren yılın en gözde parfümlerinden biri Prima Rugiada.


Profumum Roma - Güvendiğim dağlara kar yağdı… Beklentimin büyük olduğu parfüm evi Profumum Roma’nın en yeni parfümü Sorriso (U) endüstriyel kakao yağından hallice bir gourmand. Kakaolu bir güneş kremi vardı yıllar önce. Tam da öyle…

Ramon Monegal - İspanya kökenli niş parfüm evi Ramon Monegal de furyaya uyarak Arap pazarına yönelik Dubai Next to Me (U) isminde bir parfüm tasarladı. Hem markanın genel tarzından hoşlanmadığımdan hem de bu tarz pazarlama aktivitelerini adaletsiz bulduğumdan parfümü merak bile etmiyorum.

Roja Dove, H - The Exclusive Aoud (U) ve Ambre Elixir Precieux (U) ile ayrıcalıklı parfüm dünyasının derinlerine inmeyi bu yıl da sürdürdü. Yıl içinde yapılan fiyat artışı da markanın geleceği hakkında ciddi endişeler duymama neden olmakta. Böyle giderse sadece Patek Philippe sahipleri Roja Dove parfümlerini kullanabilecek.


Serge Lutens parfümleri uzun zamandır bende heyecan yaratmıyor. Ünlü marka Laine de Verre (U) ile 2014 yılını kapadı ama hala denemedim. Bu da benim ayıbım olsun… 

The Different Company - Dahi adam Jean-Claude Ellena’nın kızı Céline Ellena’nın sahibi olduğu marka yıl içinde Une Nuit Magnetique (U) isimli etliye sütlüye karışmayan bir yasemin ve sümbülteber parfümü çıkardı. Jo Malone ile fazlaca çalışan Christine Nagel, belli ki markaları karıştırmış…


The Vagabond Prince - Populer tarz, ünlü parfümör reçetesiyle görücüye çıkan parfüm evi The Vagabond Prince de yıl içinde iki yeni parfüm çıkardı. Merak ediyor muyum? Hayır, ama suç bende değil!

Thierry Mugler Les Exceptions koleksiyonu ile niş parfüm pazarına gecikmeli bir giriş yaptı. Üstünkörü denediğim parfümlerden birkaçı oldukça ilgi çekiciydi. Standart seri parfümleri bile oldukça özellikli olan Thierry Mugler’den boş bir iş beklemiyorum zaten.

Tiziana Terenzi de yılı aktif geçiren yeni niş markalardan biri. Tarz olarak daha çok yol alması gerektiğini düşündüğüm parfüm evinin 2014’e yetiştiremediği ancak inceleme fırsatı bulduğum Cazanova (U) ve Chimaera’nın (U) sunumları parfüm dünyasının açık ara en özelleri arasında yer alıyor. Sadece sunumları için bile alınıp koleksiyonda saklanabilecek iki parfüm Cazanova ve Chimaera.

Tom Ford Private Blend niş parfüm pazarının hâkimi haline gelen ve sürdürülebilir avantajını elinde tutmayı bilen bir koleksiyon. Fazlaca ilgimi çekmeyen hafif serisine Costa Azzura (U) ve Mandarino di Amalfi’yi (U) ekleyen marka, şahane parfüm Patchouli Absolu (U) ile yılı iddialı bitirdi. Önümüzdeki günlerde sitede yer vereceğim Patchouli Absolu, geçmişe dönüş modasını hakkıyla temsil eden, yılın en iyi parfümlerinden!



Yves Saint Laurent, Oriental Collection isimli niş parfüm serisine oud desteğinde güzel bir odunsu parfüm olan Splendid Wood’u (U) ekledi. Tarza herhangi bir yenilik getirmese de derin ve kaliteli bir parfüm Splendid Wood.

12 yorum

  1. İyi akşamlar Berkan Bey;
    Sizce bu kadar çok parfüm markası ve çeşidi arasında eksik dediğiniz,henüz daha düşünülmemiş dediğiniz bişey var mı?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    8 nota ile yüzyıllardır kimsenin düşünmediği eserler bestelenebiliyorsa doğadaki ve etrafımızdaki yüzbinlerce koku ile kimbilir neler yapılabilir... Bu nedenle eksikliğini, onunla karşılaşıncaya kadar anlamayacağımız çok fazla şey olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler cevabınız için,bir de şöyle sorayım,kalıcılığı ve farkedilirliği güçlü olan ve başından sonuna kadar içindeki turunçgil (herhangi bir turunçgil notası olabilir,parfüm turunçgili merkeze oturtmuş ama tekdüze de olmayan bi parfüm olmalı) notasını hissedebileceğimiz bi parfüm var mı?

    YanıtlaSil
  4. Turunçgil notalarının kalıcılığını uzun süre sabit tutmak oldukça zor. Xerjoff - Nio, Xerjoff - Fiore d`Ulivo, Lorenzo Villoresi - Aura Maris, Chanel - Allure Homme Edition Blanche ve Profumi del Forte - Versilia Platinum turunçgil hissiyatını uzun süre barındıran parfümlerden aklıma gelenler...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Berkan Bey

    Özellikle çalışmanız ve aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.Lorenzo Villoresi Uomo modelinden arıyor fakat bulamıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Fatih Sıdalı

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Fatih Bey,

    İlginiz için teşekkür ederim. Lorenzo Villoresi maalesef ülkemizde resmi olarak satılan bir marka değil.

    YanıtlaSil
  7. Berkan Bey;

    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Malesef yurtdışındaki freeshoplarda da rastlayamadım. En son aldığım bilgi ile 6 aydır freeshoplarada gelmiyormuş

    YanıtlaSil
  8. Niş parfümlerin çok az bölümü freeshoplarda satılır. Yurtdışındaki parfüm butiklerine yönelebilirsiniz. Markaların internet sitelerinde genelde satış noktaları yer alıyor.

    YanıtlaSil
  9. ŞÖYLE BİR ÇIRPIDA NİCHE PARFÜM MARKA LİSTESİNİ (TABİ EN İYİLER) YAZABİLİR MİSİNİZ?

    YanıtlaSil
  10. Berkan bey turkiyede eyfel parfumu nasil konumlandiriyorsunuz


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık parfüm, üzerinde konuşmaya değecek bir konu değil benim için.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall