27 Kasım 2014 Perşembe

Maison Francis Kurkdjian - Féminin Pluriel

“Mütevazı olma gerçek sanırlar.”

Özellikle sanatla uğraşanların, kibir seviyesinde olmadan kendilerinin farkında olmaları gerektiğine inanıyorum. Bir sonraki eserin, öncekilerden daha iyi olacağı inancıyla yaratılması mutlak başarının sırrı… Peki ya klasik yaratma düşüncesiyle yola çıkmak? 

20’li yaşlarda dünyanın parfüm devleriyle çalışan ve 2009 yılında kendi adını verdiği parfüm evini kuran Francis Kurkdjian, günümüzde bağımsızlığını koruyan en büyük niş markalardan biri konumunda. Frederic Malle ve Le Labo gibi niş pazarın büyük oyuncularının Estée Lauder bünyesine katıldığı son zamanlarda Maison Francis Kurkdjian, niş parfümün felsefesini koruyan en önemli markalardan biri.


Her dönemi yansıtan klasik parfümler tasarlama düşüncesiyle sanatçılarla görüşen ve aldığı ilhamla Féminin ve Masculin Pluriel’i tasarlayan Francis Kurkdjian, potansiyelinin farkında olma mevzusunu geride bırakıp bambaşka bir yönde ilerlemekte. Verdiği röportajlardan da mütevazı olmayı pek sevmediği anlaşılan parfümörün, modern çiçek buketi olan tanımladığı Féminin Pluriel, kadın kullanımı için tasarladığı en yeni parfüm.

Edmond Roudnitska imzalı Dior - Diorissimo’nun içeriğinde mügenin ilk kez kullanılmasıyla, referans çiçek kokusu olarak anılmaya başlanan mügeyle ilgili anısı olmayan parfüm tutkunu olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla klasik bir çiçek parfümüne imza atma düşüncesine belki de en uygun nota olan müge üzerine inşa edilmiş Féminin Pluriel.

Sıvı rengi gibi masum açılıyor Féminin Pluriel. Diorissimo’dan alışkın olunan ve “anne kokusu” nu andıran mügenin öncülüğünde menekşe ve iris, çiçek toplayan küçük kız misali saf ve temiz.


Açılıştaki tarif etmesi güç mutluluğu yaşamak için tekrar tekrar tazelenecek bir parfüme imza atmış usta parfümör. Menekşe ve irisin geri plana çekilmesinin ardından, geçmişten bugüne kadar kadına dair olan en önemli notaları bir araya getirmeyi amaçlayan Féminin Pluriel’in harmanında pudramsı bir gül hissediliyor. Lumière Noire ile modern gül kullanımında neredeyse rakipsiz olduğunu kanıtlayan Francis, destekleyici konumda da gülü ne kadar başarılı kullanabildiğini göstermiş.

Markanın tanımlamasına uygun olarak, modern bir çiçek buketi gibi kokuyor Féminin Pluriel. En ufak çıkıntısı olmadan pürüzsüz ilerleyen parfüm, sonlara doğru hissedilen tatlı vetiverle de dengeli bir kapanış yapıyor.


Müge baskın bir çiçek olduğu için kullanıldığı parfümlerde hâkimiyeti ele geçiren bir nota. Dolayısıyla müge temalı parfümlerin birçoğunun birbirine benzemesi kaçınılmaz… Diorissimo’nun açıtığı yolda, Féminin Pluriel’e benzeyen birçok parfüme rastlamak mümkün. Yine Francis Kurkdjian’ın elinin değdiği Narciso Rodriguez For Her serisinden L'Eau For Her ve Thierry Wasser imzalı Guerlain Idylle, Féminin Pluriel’e oldukça benzer parfümler. Yakın örneklerin fazlalığına rağmen Féminin Pluriel’in içeriğinde hissedilen Francis Kurkdjian’ın kendine has dokunuşları, pazardaki müge temalı parfümlerin arasında fark yaratmayı başarıyor.

Féminin Pluriel oldukça naif bir parfüm. Çekingen bir kadını tasvir eder gibi, ilk birkaç saatin sonunda tene yakın kalıyor. Ortamda ilgi çekeyim, herkes “ne kullandın sen?” diye sorsun parfümü değil. Sadeliğin ön planda tutularak tasarlandığı bir parfüm...


Zamansız bir parfüm yaratmak amacıyla yola çıkan Francis Kurkdjian; günlük kullanımı kolay, her ortama uyum sağlayan zarif parfüm Féminin Pluriel’i tasarlamış. Klasik yaratma girişimini fazla iddialı bulsam da, müge ağırlıklı parfümleri sevenlerin oldukça hoşuna gidecek bir parfüm Féminin Pluriel.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall