26 Ocak 2014 Pazar

Amouage - Memoir Man

Amouage Bitter Collection... Hani reklamlarda diyorlar ya "Kimisi bitter sever" diye, Memoir benim gözümde öyle bir koku. Nasıl ki bitter çikolata, çikolata olmanın getirdiği tatlılığın yanında acımsı buruk bir hissiyat barındırıyorsa Memoir'in de öyle bir yapısı var. Gizemli, sert duruşlu ve kendine has kabuğu olan, herkesin hoşlanmayacağı, görmüş geçirmiş bir koku. Gittiğim her ülkeden bir şeyler aldım, kimseye bakmam zevkime göre karıştırırım diyor.


Ciddi sert ve keskin bir açılışı var Memoir'in. Kara bir şişeden ferah koku çıkması elbet beklenmez ama yine de kontrpiyede bırakan şaşırtan bir açılış söz konusu. Aynı diğer Amouage'lar gibi tütsü temalı bir koku Memoir. Jubilation'a meyveler, Epic'e baharatlar, Honour'a biberler eşlik ederken Memoir'e karanlık ve gizemli ne kadar nota varsa onlar eşlik ediyor. Zaman zaman gelen tütün mü istersiniz, nane mi, sert odunsular mı yoksa deri mi? Öyle ladykiller tarzında değil, attığı adımı bilen oturaklı ve ciddi bir beyefendiyi anımsatıyor Memoir.

Başlangıçta net olarak hissedilen ve parfüme son derece çekici bir hava katan nane, olması gerektiği gibi (aksi halde baydığı örnekler çok fazla) geriye çekiliyor. Orta notalara doğru deri, gayet dengeli ve rahatsız etmeden harmanın geri kalanına eşlik etse de tütsü hakimiyeti devam ediyor. Karanlık ve koyu bir koku. Hatta tütünden midir bilinmez; kafası dumanlı, eserekli bir tarzı var Memoir'in. Zaman geçtikçe koyuluğu daha smooth bir yapıya bürünüp kalkanlarını indirse de karanlık havasından hiçbir şey kaybetmiyor. Acı hissiyatını ise alttan alttan kendini hissettiren vanilya biraz olsun dengeliyor.

Memoir kullandıkça sevdiğim, mevsim mevsim farklı hisler uyandıran gizli silahlarımdan biri. Kullandığım birçok sefer kendini sordurtmuş ve fark yaratmış kara bir şovalye.


Karine Vinchon Spehner, Ampuage Opus III ile beraber Memoir'i yaratan parfümör. Opus III'te çiçeklerle nasıl zengin bir harman yaratabildiğini kanıtlayan Karine, Memoir ile resmen kara büyü ile kullananı hipnotize etmeyi hedeflemiş.

Drydown'da Amouage'ların birbirine uzak olmayan belli bir karakteristiği var. Memoir'inki de biraz Jubilation'ın bitiş fazına benzetiyorum ve kabul etmeliyim ki neredeyse tüm Amouage'ların drydown'ları çok iyi. Kalıcılığı gayet başarılı ancak belli bir sürenin ardından tene yaklaşan bir koku Memoir. Serinin tarzını sevenlerin bile mutlaka deneyerek alması gereken; keskin, alışılmışın dışında ve koyu bir parfüm. Amouage'dan bana göre bir başka başyapıt!

9 yorum

  1. Amouage bu niş parfümler içinde en seksi kokuları üreten firma bence bir bayan gözüyle (burnuyla) ;) Ve daha popüler geldi kokular bana, herkesin beğenme ihtimali daha yüksek. Tam olarak hangisi bilemiyorum fakat, Tom Ford Black Orchid'e açılışını çok benzettiğim bir kokusu var.

    YanıtlaSil
  2. Popüler tarz hadisesine pek katılmıyorum. Reflection ve Ciel için söylenebilir belki ama serinin geri kalanı çok çok farklı.

    Erkek serisinden de Black Orchid'e benzetemedim hiçbirini. Merak ettim şimdi...

    YanıtlaSil
  3. Berkan Bey Selamlar;

    Bu kokuyu tanımlamak gerçekten çok güç, bukadar zengin bukadar karmaşık bir yapıyı bir arada bu kadar güzel harmanlamak gerçekten ustalık işi...Ben sanırım tütsüden ötürü Lalique-Encre Noire ile bir bağlantı kurdum bu parfümde..nasıl desem o karanlık karakterleri birbirlerini andırıyor...Ama bu harman zenginliği, kalitesi ve diğer her anlamda birlaç gömlek üstün hali gibi. Sanki kripton gezegenindem gelen bir yaratık gibi; kalıcılık çok başarılı, ben saatler sonra bile kokusunu yer yer alıyorum...Kokuyu bu kadar güzel bir yazı ile yorumlamanız da ayrı bir ustalık bence. Size beni bu kokuyla tanışmaya vesile olmanızdan dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Böyle gizli hazineleri bize tanıtmaya devam edin lütfen...

    YanıtlaSil
  4. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Karanlık hissiyatı olan parfümleri ben de çok seviyorum. Clive Christian X, Puredistance M, Ormonde Jayne Man ve Maitre Parfumeur et Gantier Santal Noble denemenizi öneririm. Karanlık ve gizemli yapıları ile ilginizi çekebilir.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten.. naneyi kullanma tarzına bayıldım bu kokunun.. bitter çikolatayla uyumu çok güzel olmuş.. değişik gizemli şık bir koku.. designer tayfadan Guerlain- L'instant de Guerlain extreme'e benzer bir tarzı var.. bitter kullanımı birbirine çok yakın.. Gayet güzel bir iş çıkarmış Amouage.. Cümlenizin sonundaki yeni bir başyapıt tasvirine aynen katılıyorum..

    YanıtlaSil
  6. Pek çok amouage için başyapıt çok doğru bir tanım olacağı kanısındayım.belirtmeliyim ki yorumlarınız tabir yerindeyse tam onikiden.kokuyu duymuş kadar oluyorum neredeyse,kaldıki bahsettiğiniz kokularla tanıştığımda yorumlarınızla örtüştüğünü de görüyorum.bu bağlamda sizi tebrik ederim.amouage markasının kokular dünyasında kalite özgünlük ve farkedilirlik açısından zirvede olduğunu düşünüyorum.herkesin beğenisini kazanma kaygısı taşımayan son derece kişilikli kokular üretiyorlar.güzelin ve yaratıcılığın sınırı Yok elbette ama sanırım bana göre herzaman amouage ve diğerleri olacak😊Amouage memoir women yorumunuz ne olurdu acaba merak ediyorum....😊Sağlıkla ve mutlulukla kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Bana hayatının sonuna kadar kullanacağın üç marka seç deselerdi biri Amouage olurdu... Memoir Woman, bana göre markanın gerisinde kalan ürünlerden. 2008-2010 döneminde, kadın için pazarlanan parfümlerden Lyric Woman ve Epic Woman'ı oldukça severim.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim🙏

      Sil
  7. Memoir ve Journey Man , katmanları ustaca yapılandırılmış oturaklı parfümler. Başlangıcından,drydown safhasına kadar geçişleri takip etmenin haz verdiği çalışmalar.

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall