25 Ocak 2014 Cumartesi

Hermès - Ambre Narguilé

Hermessence serisi kokuların dağıtımı diğer niş marklara göre oldukça sınırlı. Sadece Hermes butiklerde rastlanabilecek, son derece şık sunuma sahip özel kokular. Serinin tamamı EdT olarak piyasaya sürülmüş ancak konsantrasyon hadisesine çok da takılmamak gerekli. Gayet de kalıcı, fark edilir kokular mevcut seride. Serinin tamamının yaratıcısı Hermes'in baş parfümörü  Jean Claude Ellena.
 
Jean Claude Ellena uç noktada bir tasarımcı ve birçok eseriyle resmen kullanıcıya bir şeyler anlatmaya, mesaj vermeye çalışıyor. Tarz ayrımı olmayan bir parfümör. Bana göre en belirgin özelliği notaları doğal hallerinden farklı, hayal gücüyle sınırlı olarak kullanması. Garanti küçükken mor güneş ya da pembe nehir çizmiş, dahi, üşengeç bir adam...


Jean-Claude Ellena'nın yarattığı en farklı kokulardan biri Ambre Narguile. Açılışı bildiğiniz elmalı tart. Heralde şu ana kadar en kolay algıladığım koku bu oldu denediğim onca koku arasında... Birkaç dakika içinde koku oturmaya başlıyor. Üst notalarda şu ana kadar kokladığım en farklı amber yorumu var ki zaten kokunun adı da buradan geliyor. Alışılmış tarzda bir amber değil bu kesinlikle... Hatta birçok platforma nota olarak amber sevmeyenlerin bile gayet beğendiği, bu amber kokusu değil ki dedikleri bir parfüm. Ambere bal ve puro tütünü eşlik ediyor ki Kilian Back to Black kompleksliğinde harika bir gourmand yorumu ile tanıştırıyor bizleri Jean-Claude Ellena. 

İlk deneyişte feminen gelebilir ancak Back to Black kullanan biri rahatlıkta Ambre Narguile'yi de kullanabilir. Kokuyu bu noktada ilginç ve farklı kılan puro tütünü... Zaten şu ana kadar içinde puro tütünü barındıran ve beğenmediğim koku çıkmadı. Açıkcası şu ana kadar denediğim Jean-Claude Ellena kokularının her birinde ortak bir nokta bulmuştum ancak Ambre Narguile ile diğer JCE kokularının arasında ortak bir nokta göremiyorum. Tamamen tarzının dışında bir durum söz konusu... 

Bu adam koku yaparken nasıl fark edilir olacağının ölçüsünü iyi tutturuyor. Ne nükleer bomba yapıyor ne de süklüm püklüm, ezik kokular... Zaman zaman "airy" bir tarzı olduğunu kabul etmeliyim ancak onların bile algılanabilirliği gayet yerinde.

Orta notalarda amber geri plana çekilirken bal ve puro tütünü ortama iyice hakim oluyor. Ambre Narguile'nin sevilesi diğer bir yönü ise zaman zaman notalardan birinin bağırıp diğerinin geri çekilmesi ve bu işlemin rutin biçimde yer değiştirmesi. Gün içinde burnunuza kah amber, kah bal, kah tütün ağırlıklı bir koku geliyor. Aslına bakılırsa bu özelliği ile sıkıcı bir koku olmaktan sıyrılıyor AN. Harmana gelirsek genel olarak Hermessence serisi diğer niche ya da designer tayfanın exclusive serileri kadar doğal harmanlara sahip kokular değil. Zaten hepsi JCE'nin elinden çıkma olduğu için böyle bir beklentiyle yaklaşmak de pek doğru olmazdı. Ancak birçoğu gerçekten niche karakteri taşıyan farklı ve herkese hitap etmeyecek kokular. 


Ambre Narguile'nin konsantrasyonu EdT olmasına rağmen hem kalıcılığı hem fark edilirliği gayet yerinde. Hatta kalıcılığı 24 saate yakın denebilir... Fark edilirlik ise Hermes'in efsane erkek kokusu Terre d'Hermes kadar atak değil ancak tene yakın da kalmıyor. 

Designer tayfadan AN'ye en yakın koku bana göre Pure Havane. Zaten notalarını inceleyecek olursanız benzerliğin şaşırtıcı olmadığını anlayabilirsiniz. AN'nin Pure Havane'a kıyasla biraz daha feminen ve dengesiz bir yapısı olduğunu söyleyebilirim ama sakın burada kokuyu yeriyorum sanmayın. Bazen dengesizlik tercih sebebi olabiliyor :) Niche taraflardan ise benim denediğim kokular içinde ufak da olsa benzerlikler gösteren koku Back to Black. Özetle her gourmand gibi günlük kullanılırsa biraz sıkabilecek ancak tatlı koku meraklılarının denemesi gereken uniseks kullanıma fazlasıyla uygun bir başyapıt Ambre Narguile.

2 yorum

  1. Benim bayildigim kokulardan birisi.JCE gercekten efsane,hani hesapta gourmend ve yogun olmasi gereken bir koku gibi gorunse de,hic oyle olmayacak sekilde kullanimi harika bir yapiya sokmus.Ben apple pie olayina kesinlikle katiliyorum ama ustad JCE bunu parfumlestirmeyi inanilmaz basarmis.Ölcü konusuna da kesinlikle katiliyorum,o baglanti cok iyi kurulmus.Ama yine de AN nin JCE ve Hermes cizgisinden bariz sekilde ayrildigina inanmiyorum,yine o cizgi o vurgular bi sekilde geliyor Ambre Narguile den.Eline saglik tesekkurler Berkan.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten tavsiye ederim. Fakat her elbiseye gitmez :)

    YanıtlaSil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall