25 Ocak 2014 Cumartesi

Tom Ford - Amber Absolute

Tom Ford son yıllarda Creed, Bond No 9 ve Kilian ile pazarlama departmanlarını en başarılı bulduğum firmalardan. Gucci'yi batmaktan kurtaran dahi tasarımcı Tom Ford; kendi markasını yaratma fikrinden hemen sonra 2007 yılında parfüm severlerin çok büyük ilgisini toplayan, tartışma ortamlarına damgasını vuran, Amerikan kökenli bir markadan beklenmeyecek bir seri olan Private Blend'i piyasaya sürdü. Her ne kadar parfüm dediğin "Fransız", en kötü "İtalyan" kökenlidir anlayışını benimseyen tutucu taraf burun bükse de niche parfüm kategorisinde Private Blend'in yarattığı etkiyi yaratabilen ABD kökenli bir parfüm evine henüz rastlanmadı.


Tüm Private Blend serisi kokular, belli birkaç nota üzerine yoğunlaşmış çiğ harmanlar. Amber Absolute’un de ana notaları amber ve tütsü. İkisi de açılıştan itibaren gayet net hissediliyor. Amber yorumu modern olmaktan uzak, Serge Lutens Ambre Sultan’a saygı duruşu niteliğinde. Tütsü ise Amouage’ları kıskandıracak kadar yoğun ve kaliteli. Fark edilirlik ve kalıcılık “gayet iyi” söz öbeğini yetersiz bırakacak seviyede. Amber notasının bazı parfümlerin kalıcılığını arttırmak için kullanıldığı düşünülürse amber temalı bir parfümün ne kadar kalıcı olabileceğini siz düşünün. Nasıl turunçgiller doğal kullanıldığında uçucu oluyorsa amber de tam tersine fazlaca yontulmazsa bir o kadar acımasız.

Orta notalara doğru geçildiğinde ki bu neredeyse iki saatten fazla sürüyor, kokunun keskinliği geri çekiliyor ve vanilyanın da devreye girmesiyle gayet yerinde tatlı, seksi bir hal alıyor. Her ne kadar aynı yapıda ilerlemeseler de yazının başında bahsettiğim gibi amber kullanımı Ambre Sultan’ı andırmakta. Designer tayfadan ise benzer bir koku bilmiyorum. Amber Absoulute Private Blend'in artık üretilmeyen kokularından olsa da çoğu satış noktasında halen bulunabilmekte. Ayrıca Private Blend'in son üyelerinden Tobacco Oud ile ciddi bir benzerliğe sahip olduğunu söylemem gerekir. Hatta Tobacco Oud için durulmuş Amber Absolute desem yanlış olmaz.

Kokunun en büyük dezavantajı herkes tarafından sevilemeyecek keskin bir özelliğinin olması. Bu sebepten günlük kullanıma pek de uygun değil. Tüm Private Blend'ler gibi uniseks olarak sınıflandırılsa da ciddi ciddi kadın ve erkekte düşündüğümde hangisine daha yakın olduğunu kestiremediğim parfümlerden.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall