26 Şubat 2015 Perşembe

Parfums de Nicolaï - New York Intense

Plaktan müzik dinlediğimde mutlu oluyorum. Kayıt esnasındaki stüdyo havasını soluduğumu hissediyorum o iğnenin ucundan. Daha derin, daha canlı geliyor sesler… Yine de pratikliğinden dolayı cd’den vazgeçemiyorum. Hatta telefona taktığım kulaklığım bile iş görüyor. Çoğunlukla farkına dahi varmadan günlük hayata uyum sağlıyor alışkanlıklarımız... Jean-Jacques Guerlain'ın yeğeni Patricia de Nicolaï da bunu fark etmiş olacak, gelmiş geçmiş en popüler erkek parfümlerinden biri olan New York’u günümüz koşullarına adapte etmiş. 

Rose Oud yazımda bahsettiğim gibi kökeni usta parfümör Jean-Jacques Guerlain’e kadar uzanan Fransız bir parfüm evi Parfums de Nicolaï. Markanın imza parfümü New York’un Intense flankerı ile klasik haline gelen bir başyapıtı yeniden yorumlama riskine giren Patricia de Nicolaï, beklentileri boşa çıkarmayan bir tasarımla markasının zamana karşı nasıl direndiğini bir kez daha göstermiş oldu.


İtalyan tarzı tek ceket misali açılıyor New York Intense. Kumaşının günlerce dinlendirilip ağır ağır ütülendiği her halinden belli, bedene milimetrik oturan bir ceket… Ustanın kumaşı açarken serptiği bergamot, limon ve lavanta hissediliyor en doğal haliyle.

Turunçgiller ve lavantanın arasına gizlenmiş tarçın kokusu geliyor derinlere indikçe. Terzi o kadar iyi bir iş çıkarmış ki, gün boyu masa başında oturulsa da sahada gezinilse de konfordan ödün vermiyor giyilen sanat eseri. Asil bir duruşu var. Öyle hafta sonu tatilinde harcanabilecek türden değil…

Parfums de Nicolaï New York Intense, 1989 çıkışlı selefi New York gibi klasik giyimli bir beyefendiyi tanımlayan en özel aksesuar arasında yer alıyor. Ağırbaşlı ve konforlu tarzıyla zamansız bir tasarım. Otoriteler tarafından gelmiş geçmiş en iyi erkek parfümleri arasında gösterilen New York’un mirasına sadık kalarak özgün olmasa da başarılı bir flankera imza atmış Patricia de Nicolaï.


New York Intense’i 1989 çıkışlı New York’tan ayıran farklar, nispeten rafine tarz ve derinlik. New York’da hissedilen lavantanın New York Intense’teki lavanta kullanımına göre daha köşeli olması ve New York Intense’in harmanında amber ve tarçının biraz daha hissedilebilir olması dışında iki parfüm arasında herhangi bir fark yok desem yeridir. Her iki parfümün kalıcılık ve fark edilirlik değerleri de ortalama düzeyde olup birbirine oldukça yakın. Daha önce New York’un eski formulasyonunu deneme şansım olmadığı için parfümün ilk haliyle kıyas yapabilmem ise mümkün değil…

Zaman zaman hissedilen amber, karanfil ve alttan alttan eski kafa hissiyatı canlı tutan meşe yosunu, Patricia de Nicolaï’ın neredeyse imzası haline gelen notalar. Keskin hatlarla belirlenmiş duruşu olan parfüm evinin şişe tasarımları bile geleneklerden ödün vermiyor. Vermesin de zaten! Herkes aynı tarzda ilerlese ne anlamı kalır ki icra edilen sanatın?


"Nicolaï, Parfumeur créateur: un métier d’artiste", usta parfümör Patricia de Nicolaï'ın tarzını anlamak için başvurulabilecek en iyi kaynak
 
New York ya da New York Intense oldukça tanıdık parfümler... Designer tayfadan klasik haline gelen Chanel Pour Monsieur ve Creed’in en popüler erkek parfümlerinden olan Bois du Portugal için New York’un 1. dereceden akrabaları desem yanlış olmaz. Pour Monsieur, New York’un daha yeşil haliyken Bois du Portugal ise sandal ağacı ve sedirle desteklenmiş bir New York. Ya da çıkış yıllarını düşünürsek New York, bahsi geçen parfümlerin en iyi yönlerini alan bir tekne kazıntısı.

Günün sonunda New York Intense, her yönüyle re-mastered (re-mixed bile demiyorum) New York. Seçim ise albümü plaktan mı, yoksa günümüz sistemlerine uyarlanmış bir cd’den mi dinlemek istediğinize kalmış durumda… New York Intense modern parfüm anlayışına hitap etmese de “erkek parfümü” hadisesinin kitabını yazan zamansız bir centilmen.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall