4 Mayıs 2014 Pazar

Parfums de Nicolaï - Rose Oud

Özgün olanı denemek heyecan vericidir. Merak uyandırır… Daha önce defalarca denenmiş ve çoktan kabak tadı vermiş bir kombinasyona karşı ise önyargı yükselir, beklenti düşer. Gül ve oud, son yıllarda peynir ekmekten sonra en çok rastladığım birliktelik desem yanlış olmaz. Dolayısıyla yeni bir gül-oud temalı parfüm bırakın merak uyandırmayı, maça 1-0 geride başlıyor…

Parfums de Nicolaï, geçmişi 1989 yılına dayanan Fransız kökenli bir niş parfüm evi. Markaya adını veren, aynı zamanda tüm parfümlerin tasarımcısı olan isim Patricia de Nicolaï, Guerlain ailesinden gelen yetenekli bir parfümör. Patricia de Nicolaï’ın kendine has geleneksel bir tarzı var. Piyasa işi sucul ya da modern gourmand kokuları arayanların değil, eski kafa şipre ve fujer sevenlerin hoşlanacağı bir parfüm evi Parfums de Nicolaï.


Değişen çevre koşullarına kayıtsız kalmayan Parfums de Nicolaï, Amber Oud ve Rose Oud isimli iki oud temalı parfümle halen rekabetçi bir marka olduklarını, tarzlarından ödün vermeyerek gösterdi. Rose Oud, markanın kadın kullanımına daha çok yakıştırdığım, geleneksel çizgiden sapmayarak modern bir dokunuş ekledikleri yeni parfümü.

Frambuaz ve çiçeklerle açılıyor Rose Oud. Etkileyici ve güzel bir açılış… Parfümün sıkıldığı ilk andan zengin ve kaliteli bir harmanı olduğu anlaşılıyor. Tıpkı diğer Nicolaï parfümlerindeki gibi, derinliği olan bir kompozisyon Rose Oud.

Gül parfümü yapmak zor hadise. Kullanılan hammaddelerin çeşidine ve kalitesine göre hacıyağı (en azından birim kültürümüz için) ya da şampuan kokusu yapmak işten bile değil. Rose Oud’daki gül kullanımı yumuşak ve temiz. Tam da gül temalı bir parfümden beklediğim gibi…

Rose Oud komforlu bir parfüm. Nispeten soğuk havalara uygun. Ne çok bağıran, ne de silik kalan bir yapısı var. Klasik stilinden ödün vermeden etkileyici olmayı başarabilen bir kadın portresi çiziyor.


Müge ve gül, Rose Oud’da en çok hissedilen iki çiçek. Parfümün ismine rağmen, oud’dan ziyade, amber ve misk destekleyici konumunda olan notalar. Belli ki Patricia de Nicolaï, çizgisinden ödün vermemek adına batılı tarzdan sapmayan bir gül-oud kombinasyonu yapmış. Çok da güzel olmuş!

Parfums de Nicolaï parfümlerinin karakteristik bir yapıları olduğunu düşünüyorum. Amber, misk ya da paçuli neredeyse her parfümde kullanılan ve karakteristik özelliği sağladığını düşündüğüm notalar. Biraz eski kafa bir tarzda ilerlese de Patricia de Nicolaï’ın imzası niteliğindeki bu havayı oldukça kaliteli buluyorum.

Rose Oud, sonlara doğru gülün hâkimiyetinde ilerlerken amber ve misk iyice yoğunlaşıyor. Kadife gibi bir kıvama bürünüyor parfüm… Baştan sona ilgi çekici bir havada ilerleyen doğal harmana sahip bir gül parfümü olarak hafızamda yer ediyor Rose Oud.


Yazının başında da bahsettiğim gibi, gül ve oud son yıllarda parfüm dünyasında en çok rastlanan birliktelik. Parfums de Nicolaï’ın yeni parfümü yüzlerce rakibi olmasına rağmen aralarında belli bir duruşu olan saygıdeğer bir komposzisyon. Doğal harmanı ve elegant tarzıyla isminden ötürü kapıldığım önyargıyı tamamen silip atan Rose Oud; gül parfümlerini seven kadınların denemesi gerektiğini düşündüğüm Parfums de Nicolaï evinin yükselen yıldızı!

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall